אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפועלים וארבעה בנקים זרים יממנו את פיתוח כריש ותנין

בלעדי לכלכליסט

הפועלים וארבעה בנקים זרים יממנו את פיתוח כריש ותנין

לכלכליסט נודע כי המימון, שיגיע מהפועלים, סיטי בנק, מורגן סטנלי, נטיקסיס וסוסייטה ז'נרל, יעמוד על 1.25 מיליארד דולר וייסגר עד סוף ינואר

20.12.2017, 08:20 | ליאור גוטמן

בנק הפועלים יחבור לארבעה בנקים זרים בגיבוש חבילת מימון לפיתוח מאגרי כריש ותנין ‑ כך נודע ל"כלכליסט". הבנקים הזרים הם סיטי בנק, מורגן סטנלי, נטיקסיס וסוסייטה ז'נרל. כל אחד מהם יחזיק בנתח שווה של מימון שעלותו הסופית היא כ־1.25 מיליארד דולר.

חמשת גופי המימון חילקו ביניהם את תחומי ההתמחות: נטיקסיס וסיטי בנק יהיו אחראים על הגיבוי הפיננסי של הבדיקות הטכניות של המאגרים לרבות מתווה הפיתוח. בנק הפועלים יהיה על הפעילות on shore (כלומר הפעילות בצד הישראלי), סוסייטה ז'נרל על ה־off shore (פעילות מחוץ לישראל) ואילו מורגן סטנלי יהיה אחראי על הצד הלוגיסטי לרבות גיבוש כלל מסמכי ההלוואות השונות ואישורם.

קראו עוד בכלכליסט

מנכ"ל אנרג מנכ"ל אנרג'יאן מתיאוס ריגאס | צילום: יריב כץ מנכ"ל אנרג

על פי ההערכות, הליך הסגירה הפיננסית יתקיים עד סוף ינואר 2018 או אז תוכל אנרג'יאן היוונית להכריז על החלטה רשמית ובלתי חוזרת לפיתוח המאגרים (FID) עם תאריך הפקה רשמי שיגיע בחציון השני של 2020.

בעבר הודיעה אנרג’יאן שהיא בחרה בחברת טקניפ (TechnipFMC) כקבלנית התכנון ההנדסי, הבנייה והפיתוח של שדות הגז כריש ותנין. הפיתוח יעשה באמצעות מתקן צף להפקה, אחסון ופריקה של נפט או גז טבעי (FPSO).

עם תחילת ההפקה תצטרף אנרג'יאן למאגר תמר (ספק הגז הבודד למדינת ישראל) ולמאגר לוויתן. שלושתם יחזיקו צנרת הולכת גז עצמאית לחופי ישראל. אנרג'יאן רכשה את מאגרי כריש ותנין מידי דלק כחלק ממתווה הגז הממשלתי, בתמורה ל־150 מיליון דולר ותמלוג של 9% מהמכירות.

רק לפני כשבועיים השלימה החברה את סגירות חוזי הגז כאשר דווח שחתמה מול רפק הבורסאית על אספקה של כ־3 מיליארד מ"ק גז טבעי לתקופה של 15 שנה. חוזה זה הצטרף לשורת חוזי ענק שאנרג'יאן חתמה עם לקוחות העוגן שלה, זאת מול בזן, OPC וכיל שבשליטת החברה לישראל. סך המכירות שלה יגיע לכ־75 מיליארד מ"ק גז טבעי, גבוה בכ־35% מהפוטנציאל שיש במאגרי כריש ותנין כפי שדווח על ידי נובל אנרג'י במקור לפני המכירה (כ־55 מיליארד מ"ק).

היקף המכירות השנתי שנגזר מהחוזים הוא של כ־4.1 מיליארד מ"ק לשנה. ע"פ דיווחי הלקוחות לבורסה בעסקאות נמוך בעשרות אחוזים על מה שהיה מקובל עד היום בשוק. שלושת החברות שבשליטת עידן עופר יקבלו גז במחיר שינוע בין 3.8 דולר ליחידת אנרגיה (בזן) ועד 3.975 דולר ליחידת אנרגיה (OPC, החברה לישראל עבור כיל). לשם השוואה, מדובר במחיר שנמוך בכ־20% מהתמחור של מתווה הגז הממשלתי מדצמבר 2015 (4.7 דולר ליחידת אנרגיה) וצניחה של כ־37% ממחיר הגז אותו משלמת חברת החשמל למאגר תמר (6 דולר ליחידת אנרגיה).

עבור בזן מדובר בחוזה טוב שהוריד לה את המחיר מ־5.1 דולר ממאגר תמר לכ־3.8 דולר כיום, מציאות שמגלמת לה פוטנציאל לחסכון בעלויות הגז של קרוב למיליארד דולר לאורך שנות החוזה (15 שנה + 3 אופציה).

אנרג'יאן סרבה להגיב לידיעה.

תגיות