אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לקראת הקלאסיקו בשבת: מאחורי הדוחות הכספיים של הענקיות מספרד צילום: רויטרס

לקראת הקלאסיקו בשבת: מאחורי הדוחות הכספיים של הענקיות מספרד

שיאי הכנסות, רווחים אדירים וטריקים חשבוניים. ריאל מדריד וברצלונה הן ענקיות כדורגל וענקיות כלכליות. ניתוח כלכלי של הדו"חות האחרונים שלהן

21.12.2017, 15:36 | תומר חזות

ריאל מדריד הצליחה גם בעונה שעברה להגדיל את הכנסותיה מ-620 מיליון יורו ל-672 מיליון יורו. הגידול המשמעותי הוא כרגיל בסעיף השיווק, שחלקו בהכנסות ממשיך לצמוח על חשבון ההכנסות מזכויות שידור ומכירת כרטיסים ומנויים לאוהדים. ברצלונה, מנגד, מצליחה זאת העונה השנייה ברציפות לעבור במעט את רף ההכנסות של מדריד כאשר ההכנסות המדווחות גדלו בעונה שעברה מ-631 מיליון יורו ל-682 מיליון יורו.

קראו עוד בכלכליסט

כריסטיאנו רונלדו. עלויות השכר עלו בגלל בונוסים, צילום: איי אף פי כריסטיאנו רונלדו. עלויות השכר עלו בגלל בונוסים | צילום: איי אף פי כריסטיאנו רונלדו. עלויות השכר עלו בגלל בונוסים, צילום: איי אף פי

מאז שנבחר פלורנטינו פרס לראשונה לנשיאות המועדון ממדריד בתחילת המילניום, נושא השיווק תפס חלק חשוב בפילוסופיה של המועדון שבאה לידי ביטוי ברכישת השחקנים הטובים בעולם וכתוצאה מכך שיעור ההכנסות משיווק צמח מ-26% ל-38% מכלל ההכנסות והסתכם בעונה שעברה ב-264 מיליון יורו. לאחרונה הוקמה חברת בת בסין כדי לתמוך בהתרחבות המועדון באסיה כך שבמדריד לא מפסיקים להשקיע בשיווק. בברצלונה לא מפגרים מאחור ומאז שהוחלט להתקשר עם נותן חסות ראשי על חולצות השחקנים גדלו הכנסות המועדון משיווק באופן ניכר ל-264 מיליון יורו בעונה שעברה והם מהווים כבר 39% מכלל ההכנסות.

הזכייה של ריאל מדריד בארבעה תארים בעונה שעברה (הסופרקאפ האירופי, גביע העולם, אליפות ספרד וליגת האלופות) גבתה תשלום בונוסים כספיים גבוהים לשחקנים ולצוות המקצועי וגרמה לגידול של 100 מיליון יורו בעלויות השכר השנתיות שהסתכמו ב-406 מיליון יורו. היחס בין עלויות השכר להכנסות, שהיה יציב ב-12 השנים האחרונות סביב 50%, קפץ בעונה האחרונה ל-60% והוא מושפע גם מעליית שכר השחקנים בענף כולו. מעניין שהתקציב שפורסם לעונה הנוכחית כולל ירידה של 21 מיליון בעלויות השכר והשאלה היא האם במועדון לא מאמינים שיוכלו לשחזר את ההצלחות של העונה שעברה.

אצל ברצלונה, למרות עונה דלה בתארים (הגביע הספרדי בלבד), עלויות השכר השנתיות הסתכמו בסכום לא פחות מרשים של 432 מיליון יורו, שמהווים 64% מהכנסות המועדון ולפי התקציב לעונה הנוכחית השכר צפוי לגדול ל-588 מיליון יורו הרבה מעבר לתקרה של 70% מההכנסות שממליצה עליו התאחדות הכדורגל האירופאית, אופ"א.

מאחר שהגידול בהכנסות של מדריד לא פיצה על הצמיחה בעלויות השכר, נזקק המועדון לרווח בהיקף 52 מיליון יורו ממכירת שחקנים כדי לרשום בשורה התחתונה בדו"חות רווח שנתי של 21 מיליון יורו - עדיין נמוך מזה של השנתיים האחרונות. גם בצד הקטלוני הרווח השנתי היה מינורי והסתכם ל-18 מיליון יורו בלבד (פחות מ-3% מההכנסות).

ריאל מדריד מתגאה שזאת השנה השלישית ברציפות שהיקף הנכסים של המועדון עולה על מיליארד יורו, צילום: אי פי איי ריאל מדריד מתגאה שזאת השנה השלישית ברציפות שהיקף הנכסים של המועדון עולה על מיליארד יורו | צילום: אי פי איי ריאל מדריד מתגאה שזאת השנה השלישית ברציפות שהיקף הנכסים של המועדון עולה על מיליארד יורו, צילום: אי פי איי

בעוד הדו"חות המלאים של ברצלונה לעונה שעברה עדיין לא פורסמו באתר המועדון, אותם הדו"חות של ריאל מדריד פורסמו בתחילת דצמבר באתר האינטרנט של המועדון על פני 143 עמודים והם כוללים מספר בשורות לאוהדי וקברניטי המועדון: המועדון מתגאה שזאת השנה השלישית ברציפות שהיקף הנכסים שלו עולה על מיליארד יורו. ההשקעה הכספית ברכישת שחקני סגל הקבוצה לרבות הכוכבים רונלדו, בייל, חאמס ומוראטה הסתכמה ב-862 מיליון יורו והיא מוצגת במאזן במסגרת הנכסים הבלתי מוחשיים כזכויות בעלות על העברת שחקנים וכוללת מלבד עלות רכישת השחקנים גם את העלויות הנלוות כמו עמלות סוכנים.

אותה עלות מופחתת לאורך תקופת החוזה של השחקן הנרכש ונרשמת כל עונה כהוצאת פחת בדו"ח רווח והפסד כך לדוגמה שחקן כמו חאמס רודריגז שנרכש בקיץ 2014 ממונקו תמורת 80 מיליון יורו וחתם על חוזה לשש שנים תורם להוצאות הפחת השנתיות של המועדון כ-13 מיליון יורו, לא כולל עלות שכר שנתית של כ-10 מיליון יורו. הוצאות הפחת השנתיות ירדו מ-124 מיליון יורו בעונת 2015/16 ל-110 מיליון בעונה שעברה וזה לא כתוצאה מהקטנת השקעות ברכישת שחקנים אלא כתוצאה מהארכת חוזי שחקנים כך שעלויות הרכישה שלהם מתחלקות כעת על מספר שנים גדול יותר- מעין "טריק" חשבונאי.

במסגרת הנתונים הפיננסיים בדו"חות מופיעה הלוואה מהבנק בסך 42 מיליון יורו שצפויה להיפרע בעונה הבאה ולכן לא יהיה מפתיע אם במהלך הקיץ הקרוב תמכור הקבוצה את אחד השחקנים היקרים כדי לממן את פירעון ההלוואה. אם זה יהיה הכוכב גארת' בייל הרי שכל התקבול מהמכירה יוכל לשמש את המועדון להקטנת התחייבויותיו אחרי שבעונה שעברה שולם לקבוצתו הקודמת טוטנהם 21 מיליון ליש"ט אותו חלק אחרון מעסקת הרכישה שהייתה היקרה ביותר בהיסטוריה נכון לשנת 2013 והסתכמה ב-100 מיליון יורו.

שלא כמו קבוצות הכדורגל בישראל, המועדון המלכותי ממדריד מוגדר כתאגיד למטרת רווח ולכן משלם מע"מ כל 20 לחודש על החודש הקודם. בעונה שעברה הסתכמו תשלומי המע"מ ב- 78 מיליון יורו ובנוסף כ-2 מיליון יורו בגין מס חברות בשיעור 25% מהרווחים השוטפים לאחר התאמות. המועדון מתגאה בדו"חות השנתיים שהתרומה הכספית שלו לשלטונות בספרד הסתכמה בעונה שעברה ב-245 מיליון יורו שכוללים גם תשלומי ארנונה וניכויי מס הכנסה וביטוח לאומי משכר השחקנים ושאר המועסקים במועדון.

הדו"חות של המועדון כוללים גם את הנתונים של קבוצת הכדורסל שלמרות עונה בינונית עם זכייה בגביע הספרדי בלבד הכנסותיה צמחו ל-16 מיליון יורו (כ-2% מהכנסות המועדון) כשהיא מצליחה להוציא יותר מ-38 מיליון יורו בגין שכר שחקנים ותפעול כך שהסולידריות של מועדון הכדורגל עם קבוצת הכדורסל שלו עלתה לו 22 מיליון יורו בעונה שעברה.

מהדו"חות השנתיים ניתן ללמוד גם שאותו ערעור שהגיש המועדון לגבי הסנקציה שהטילה פיפ"א על הקבוצה בעקבות החתמת שחקנים צעירים שלא לפי התקנות והתקבל, לא הסתכם רק בביטול האיסור על החתמת שחקנים בקיץ האחרון אלא גם בהפחתת הקנס הכספי מ-330 אלף יורו ל-229 אלף יורו.

הכותב הוא רואה חשבון ויועץ פיננסי וגם אוהד ריאל מדריד

תגיות