אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סערה בעקבות החלטת ביהמ"ש לבטל פיצוי בגין ירידת ערך קרקע חקלאית: "נערער לעליון" צילום: נמרוד גליקמן

סערה בעקבות החלטת ביהמ"ש לבטל פיצוי בגין ירידת ערך קרקע חקלאית: "נערער לעליון"

פסיקת המחוזי השבוע, לפיה פגיעה בפוטנציאל ההפשרה של קרקע חקלאית אינה מזכה את בעלי הקרקע בפיצוי, זוכה לביקורת חריפה מצד עורכי הדין בתחום, המבטיחים שלא יוותרו במאבק: "ההחלטה תסב הפסדים של מאות מיליוני שקלים לבעלי קרקעות"

21.12.2017, 15:53 | נמרוד בוסו

פסיקת בית המשפט המחוזי השבוע, לפיה פגיעה בפוטנציאל ההפשרה של קרקע חקלאית אינו מזכה את בעלי הקרקע בפיצוי – למעט מקרים שבהם אישור התוכנית היה ברמה גבוהה של ודאות – הפך לשיחת היום בעולם הנדל"ן, וזוכה לביקורת חריפה מצד עורכי דין מהתחום – שחלק גדול מהם ייצגו את בעלי הקרקעות המערערים. כעת מבטיחים חלקם כי לא יוותרו וכי יגישו ערעור לבית המשפט העליון, על פסק דינה של שופטת המחוזי זהבה בוסתן.

"הנושא המועלה בפסק הדין הוא עקרוני וחשוב מעין כמוהו , ואנו נגיש ערעור לבית המשפט העליון", מבטיח עו"ד יהושע דיאמנט, שייצג שלוש קבוצות בעלים במשפט. "פסק הדין תקדימי ביותר וקובע הלכה שאינה נתמכת בחוק, אשר גורמת לפגיעה אנושה בזכות הקניין של בעלי מקרקעין רבים ללא כל צידוק בדין"", הוסיף.

קראו עוד בכלכליסט

"משמעות פסק הדין היא פגיעה משמעותית באפשרות של האזרח לקבלת פיצוי בתביעה", מעריך עו"ד שמואל שוב, ממשרד שוב ושות' שייצג גם הוא כמה מהמערערים. "אם לא תשונה על ידי העליון, תסב ההחלטה הפסדים של מאות מיליוני שקלים לבעלי קרקעות ולמי שקנה קרקעות בעלות פוטנציאל במחיר השוק באזור המרכז. נראה שהפרשנות שאימץ בית המשפט נבעה מהחשש שפרשנות מרחיבה יותר של לשון החוק תביא לתשלום פיצויי עתק ופגיעה בקופה הציבורית".

קרקע חקלאית (ארכיון). "להיזהר ברכישה", צילום: נמרוד גליקמן קרקע חקלאית (ארכיון). "להיזהר ברכישה" | צילום: נמרוד גליקמן קרקע חקלאית (ארכיון). "להיזהר ברכישה", צילום: נמרוד גליקמן

לדברי עו"ד עפר טויסטר העוסק בתכנון ובנייה, בית המשפט הבחין בין פוטנציאל לצורך חישוב היטל השבחה, ובין פוטנציאל לצורך חישוב פיצויים בגין פגיעה תכנונית, באופן שאינו בהכרח מוצדק. "יש לזכור כי במקרים רבים נרכשה הקרקע עם ה'פוטנציאל' שבה, במחיר המשקף את אותו הפוטנציאל תוך תשלום מס שבח, מס רכישה ולעיתים גם היטל השבחה בגינו. כעת, כשניטל אותו הפוטנציאל, פוסק בית המשפט שלא יינתן פיצוי בגין שלילתו". עו"ד אייל אוליקר ממשרדו מוסיף כי "פסק הדין חייב להיות נורת אזהרה לאלו שמתפתים לרכוש אדמות חקלאיות תוך תשלום בגין 'פוטנציאל להפשרה'. בסופו של יום הם יכולים למצוא עצמם עם קרקע ללא סיכויי הפשרה וללא מנגנון פיצוי".

שמאית המקרקעין והמשפטנית נחמה בוגין אומרת על הפסיקה כי "אנחנו רואים נטייה של בתי המשפט לצמצום הפיצוי על קרקעות חקלאיות שלא בצדק, וכן ניסיונות לשנות את המצב בחקיקה. השווי שיש לפצות לפיו הוא ערך הקרקע בשוק החופשי ולא לפי נוסחה משפטית כזו או אחרת. שווי שוק אמיתי וריאלי של קרקע חקלאית מושפע גם מפוטנציאל שינוי הייעוד של הקרקע ואין הצדקה שבית המשפט ייצור הגדרה חדשה ומלאכותית של שווי שוק.

עו"ד שמואל שוב עו"ד שמואל שוב עו"ד שמואל שוב

"ההמלצה שלי למי שמתכוון לרכוש קרקע חקלאית היא מאוד להיזהר ולבדוק את המצב התכנוני בצורה מעמיקה ומדוקדקת. יש תקן שמאי מיוחד שנקרא תקן 22. הוא מתייחס בדיוק למצב של רכישת קרקע חקלאית שנמצאת בתהליך של שינוי ייעוד אבל עוד לא הגיעה למימוש, ותוכל לאפשר לרוכשים להגיע להחלטה מושכלת".

לדברי עו"ד יפעת בן אריה, מנהלת מחלקת תו"ב וליטיגציה במשרד עו"ד צבי שוב, "מדובר בפסק דין דרמטי, שכן נראה שהפרשנות בפסה"ד הינה אימוץ רוח עמדת המדינה, ומתוך שיקולי מדיניות לפיה ה"קופה הציבורית" לא תוכל לשאת בהיקף הפיצוי עקב תביעות הענק. עם זאת, יש לזכור גם כי מדובר במדיניות בעלת השלכות קשות ביותר על בעלי הקרקעות שנותרים בסופו של יום ללא כל אפשרות לקבל פיצוי בגין פגיעה קשה זו, וזאת כך נדמה ללא עיגון מפורש בחוק .

השמאית נחמה בוגין, צילום: עמית ישראלי השמאית נחמה בוגין | צילום: עמית ישראלי השמאית נחמה בוגין, צילום: עמית ישראלי

"עקב כך, עלול להיטען כי המשמעות היא שהרשויות תפקענה קרקעות חקלאיות ולא משנה מה שווין, הן תשלמה במקרה הטוב סכום זניח וסמלי ולא את שווי השוק שלהן, גם אם מיקומם הוא מהטובים ביותר בארץ, והכל אך בטענה שמי שקנה קרקע חקלאית ותוכנית פגעה בו, לא יכול לצפות לתשלום פיצוי".

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
קרקע חקלאית זה לחקלאות!, תקבל את השווי ששילמת בהפשרה לבנייה...
יש פה בעייה רצינית ש90% מהקרקעות החקלאיות משווקות לאנשים פרטיים באשלייה שהם יעשו "אקזיט" ביום מן הימים... מצטער להגיד לכם, קרקע חקלאים היא לחקלאות!!!! מי שקונה אותה סתם בשביל לעשות רווח שלא יתפלא שהוא יפסיד כסף... לאותם אנשים מגיע בעיטה בתחת ולא פיצוי... אם הם היו רוצים לעשות רווח מן הקרקע היו צריכים לגדל בה משהו... זה קרקעות של המדינה, זה לא קרקע פרטית, כל הקרקעות (למעט 7%) הם בבעלות המדינה בטאבו... אם המדינה רוצה לקחת, זה שלה, אתם בסך הכל שוכרים ל49 שנה...
אריה  |  23.12.17
12.
אבל ככה זה צריך להיות קנית את הקרקע בגלל הפוטנציאל שלה
שמת הימור על השווי העתידי שלה כי חשבת שהיא תופשר. מה לעשות שההימור שלך לא צלח והקרקע לא הופשרה. מחר תדרשו כסף מהמדינה עקב ירידת הערך של מניה (בגלל הפוטנציאל שלה לעלות) שקנית? זה בדיוק אותו ההימור כל ההבדל זה שמדובר כאן בקרקע זה הכל
ggg  |  22.12.17
10.
פסיקה ראויה לחלוטין
שופטת אמיצה והגיונית. קרקע חקלאית אכן מטבע עובר לסוחר כמו כל מוצר \ מניה \ השקעה אחרת. אתה משקיע ומקווה , לפעמים מצליח ולפעמים לא . זו טיבה של השקעה. כל עוד אתה יכול לעבד חקלאות אין כאן כל פגיעה במהות אלא רק בפוטנציאל הספקולטיבי "הייתי אמור להרוויח" כל אפשרות אחרת היא חסרת הגיון ובעייתית מאד. מחר בבוקר כל בעל מניה או אג"ח שמפסיד יתבע על ירידת ערך.
שמאי  |  21.12.17
לכל התגובות