אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
128 בעד, 9 נגד, 35 נמנעו: האו"ם גינה את הכרזת ירושלים צילום: איי אף פי

128 בעד, 9 נגד, 35 נמנעו: האו"ם גינה את הכרזת ירושלים

האו"ם גינה את הצהרת טראמפ על ירושלים כבירת ישראל - אבל האיום בשלילת סיוע הוביל לכך שמדינות רבות נמנעו ונעדרו. שגרירת ארה"ב היילי הבהירה כי השגרירות תועבר לירושלים, שגריר ישראל דנון הציג מטבע מעיר דוד. טורקיה: "התנהגות ארה"ב - בריונות"

21.12.2017, 19:41 | ynet
במועצת הביטחון ארצות הברית הייתה היחידה שהתנגדה והטילה וטו , אבל האיום בשלילת סיוע תקציבי הוביל לכך שהתוצאות בעצרת האו"ם בהצבעה על ההכרה האמריקנית בירושלים היו שונות: העצרת הכללית התכנסה היום (ה') לדיון חירום והכריזה ברוב גדול של 128 תומכים לעומת תשעה מתנגדים על התנגדות להכרזתו של דונלד טראמפ על הכרה בירושלים כבירת ישראל.

האיום של הנשיא טראמפ והשגרירה האמריקנית באו"ם ניקי היילי כי הם "יסמנו ויזכרו" מי יצביע נגד באו"ם הביא לכך שמדינות רבות נמנעו בהצבעה או שבחרו להיעדר ממנה. בסך הכול, 35 מדינות נמנעו. 193 חברות באו"ם ומתוכן 21 לא השתתפו בהצבעה החשובה.

ישראל וארצות הברית הצביעו כמובן ולצדן הצביעו נגד עוד 7 מדינות: שתי מדינות מרכז-אמריקניות - הונדורס וגוואטמלה - וכן חמש מדינות איים באוקיינוס השקט: טוגו, פלאו, איי מרשל, מיקרונזיה ונאורו.

35 המדינות שנמנעו הן: אנטיגואה, ארגנטינה, אוסטרליה, איי הבהאמה, בנין, בהוטן, בוסניה-הרצגובינה, קמרון, קנדה, קולומביה, קרואטיה, צ'כיה, הרפובליקה הדומיניקנית, גינאה המשוונית, פיג'י, האיטי, הונגריה, ג'מייקה, קיריבאטי, לטביה, לסוטו, מלאווי, מקסיקו, פנמה, פרגוואי, הפיליפינים, פולין, רומניה, רואנדה, איי שלמה, דרום סודן, טרינידד וטובגו, טובאלו, אוגנדה וונואוטו.

שגריר ישראל באו"ם דני דנון הציג במהלך נאומו בעצרת מטבע מעיר דוד ואמר: "לא תוכלו להרחיק אותנו מירושלים". הוא ציין עוד בדבריו כי "זה מביש לאו"ם שאני עומד פה היום ושהוועידה אפילו מתקיימת. ירושלים היא המקום הכי קדוש לישראל ולעם היהודי, נקודה. זו עובדה שאין לחלוק עליה. המלך דוד הכריז עליה לפני 3,000 שנה, בתנ"ך היהודי ירושלים מוזכרת 660 פעמים, התפללנו שוב ושוב להגיע לירושלים. דוד בן גוריון אמר 'ירושלים היא חלק בלתי נפרד מהעתיד והגורל של ישראל'. המטבע שהצגתי הוא משנת 67 לספירה וכתוב עליו 'חירות ציון', זו ראיה ברורה מזמן המקדש השני, ומוכיח קשר ישיר של יהודים לירושלים".

ניקי היילי נואמת באו"ם, צילום: איי אף פי ניקי היילי נואמת באו"ם | צילום: איי אף פי ניקי היילי נואמת באו"ם, צילום: איי אף פי

הבקשה לכינוס הדיון הוגשה בשם הפלסטינים על ידי תימן, טורקיה ומדינות החברות בארגון לשיתוף פעולה איסלאמי. זאת, לאחר שאותו נוסח החלטה הובא למועצת הביטחון וזכה לתמיכה של 14 מתוך 15 המדינות החברות, אך נדחה בווטו אמריקני. בירושלים ובוושינגטון עסקו בימים האחרונים בקרב בלימה, שבמסגרתו מנסים הדיפלומטים של שתי המדינות לשכנע נציגים של מדינות שונות להימנע מהגעה להצבעה.

שר החוץ הטורקי מבלוט צ'בושולו אמר בנאומו בעצרת: "כל כך הרבה פעמים אמרנו שלפלסטינים יש זכות להיות חופשיים, אבל מילותינו לא שינו דבר. הכיבוש ממשיך והפלסטינים לא יכולים ליהנות מזכויותיהם הבסיסיות. שלוש הדתות יכולות לחיות יחד בעיר בירה אחת. לא נסכים שיאיימו עלינו, התנהגות ארה"ב היא בריונות, מדינות אינן למכירה. אנחנו מקווים שההחלטה הזאת תביא לשלום וצדק במזרח התיכון. בשם כל האומה הטורקית, אנחנו אומרים שהעם הפלסטיני לעולם לא יעמוד לבד ושלעולם לא נעזוב את ירושלים".

אחריו עלתה לדבר שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי שתקפה את הצעת ההחלטה. לדבריה, "המזרח התיכון היה כל כך הרבה זמן מקום לא טוב מבחינה ביטחונית לישראל. ישראל חייבת לעמוד בשביל הישרדותה, ואני תוהה למה ישראל נשארת בכלל בארגון הזה. ארה"ב היא התורמת הכי גדולה לאו"ם ואנחנו עושים את זה כדי לקדם את ערכינו. אבל כשאנחנו מעבירים תרומות גדולות לאו"ם - אנחנו מצפים שיכבדו את הרצון הטוב שלנו. אנחנו מחויבים לדרוש עוד מההשקעות שלנו. ההחלטה לא משנה את גבולות ירושלים, אלא מקדמת את פתרון שתי המדינות. הזכות שלנו כאומה היא להחליט היכן השגרירות שלנו תהיה בישראל. אנחנו נעביר את השגרירות שלנו לירושלים, לא משנה מה יוחלט".

 

דני דנון מציג מטבע עתיק באו"ם, צילום: UN Photo / Manuel Elias דני דנון מציג מטבע עתיק באו"ם | צילום: UN Photo / Manuel Elias דני דנון מציג מטבע עתיק באו"ם, צילום: UN Photo / Manuel Elias

שר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מאלכי, שעומד בראש המערכה הדיפלומטית הפלסטינית וניסיונות השכנוע של חברות האו"ם להתנגד להכרה, אמר הערב טרם ההצבעה כי מה שיתרחש היום הוא כתיבת ההיסטוריה וכי מדובר באירוע שיילמד על ידי הדורות הבאים כיצד הצליחה הדיפלומטיה הפלסטינית להביס את המעצמה הגדולה בעולם. אל-מאלכי התייחס גם לאיומים האמריקניים על שלילת סיוע למדינות שיצביעו נגד ההחלטה וכינה זאת בורות דיפלומטית ופוליטית על כך שארה"ב גרמה למדינות - ובכללן מדינות עניות - להכריז כי הן מוותרות על הסיוע האמריקני.

לפני ההצבעה ראש הממשלה בנימין נתניהו כינה את האו"ם "בית השקרים" ואמר: "מדינת ישראל דוחה את ההצבעה הזאת על הסף, עוד לפני שהתקבלה. ירושלים היא בירתנו, נמשיך לבנות בה, ושגרירויות של מדינות, בראשן ארה"ב, יעברו לירושלים. תרשמו מה שאמרתי כי זה יקרה".

טראמפ איים שארצות הברית תפסיק לסייע כלכלית למדינות שיצביעו באו"ם נגד החלטתו. "הן לוקחות מאות מיליוני דולרים, ואפילו מיליארדרי דולרים, ואז מצביעות נגדנו. תנו להן להצביע נגדנו. זה יחסוך לנו הרבה. לא אכפת לנו", אמר נשיא ארצות הברית לכתבים בבית הלבן.

 

בתגובה אמר היום נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן כי הוא מקווה שהעולם "ילמד לקח" את ארצות הברית. "ארה"ב, 'ערש הדמוקרטיה', רוצה לקנות את רצונן של מדינות עם דולרים. אדון טראמפ, אינך יכול לקנות את רצונה של טורקיה הדמוקרטית עם הדולרים שלך, ההחלטה שלנו ברורה", אמר ארדואן. הנשיא הטורקי חזר על דבריו וקרא לעולם שלא "למכור את עצמו" תמורת הדולרים האמריקנים. 

דבריו של ארדואן באו לאחר שגם שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי שלחה מכתב "מאיים" למדינות המצביעות וכתבה שטראמפ "ייקח באופן אישי" את תוצאות ההצבעה, והורה לה לדווח על כל המדינות שיצביעו נגד ארה"ב. "נשים לב לכל קול", כתבה היילי. היא הוסיפה שממשל טראמפ "פשוט מבקש שתכירו בידידות ההיסטורית, בשותפות ובתמיכה הנרחבת שהענקנו - ותכבדו את החלטתנו על השגרירות שלנו". היא ציינה במכתב שארה"ב לא קראה למדינות להעביר את השגרירויות שלהן לירושלים, אבל מבקשת שיכבדו את ההחלטה שלה. כמו כן ציינה היילי את הקשר ההיסטורי של ישראל לירושלים, ואת העובדה שההחלטה היום עלולה ללבות את האלימות באזור.

תגיות