אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הלכת המרצדס" צריכה לחשב מסלול מחדש

בלעדי לכלכליסט

"הלכת המרצדס" צריכה לחשב מסלול מחדש

בית משפט השלום בראשון לציון חזר בו וקבע כי כונס נכסים אזרחי הוא שיממש נכס שנתפס בהליך פלילי, ולא יחידת החילוט. הנימוק: המרצדס המחולטת של יגמור סאמר הולכת ומאבדת מערכה. רשות המסים מתכוונת לערער

24.12.2017, 08:29 | זוהר שחר לוי

בהחלטה חריגה ועקרונית, ובניגוד להחלטה קודמת שלו, קבע בית משפט השלום בראשון לציון כי כונס נכסים שמונה בהליך אזרחי הוא שיממש נכס שנתפס בהליך פלילי, ולא יחידת החילוט, שנועדה לממש נכסים שנתפסו בנסיבות כאלה. החלטה זו ניתנה בתיק של יגמור סאמר, שמכונית המרצדס היקרה שלו נתפסה בחקירה פלילית. לפי בית המשפט, הסיבה להכרעה זו היא שעד שיוגש כתב אישום יעברו חודשים רבים, ובינתיים הרכב יאבד מערכו. נשאלת השאלה כיצד תשפיע ההחלטה הזו על מעמד יחידת החילוט. רשות המסים, המנהלת את החקירה, מתכוונת לערער כבר בימים הקרובים.

סאמר, קבלן בנייה, נחשד על ידי מחלקת חקירות המכס של תל אביב ברשות המסים בקיזוז חשבוניות פיקטיביות ובהלבנת הון והעלמת מס של 100 מיליון שקל עם חשודים נוספים. המרצדס שלו נתפסה בפברואר 2016, במהלך חקירה פלילית, וכבר כמה חודשים עומדת במרכזה של השאלה המשפטית: מי ימכור אותה, יחידת החילוט או כונס הנכסים האזרחי?

מרצדס מהדגם שנתפס בהליך הפלילי. כתב אישום טרם הוגש, והנושים חוששים מירידת הערך מרצדס מהדגם שנתפס בהליך הפלילי. כתב אישום טרם הוגש, והנושים חוששים מירידת הערך מרצדס מהדגם שנתפס בהליך הפלילי. כתב אישום טרם הוגש, והנושים חוששים מירידת הערך

לפי החוק, מי שאמורה להחזיק בנכס, לתחזק אותו ולממש אותו במקרה הצורך היא יחידת החילוט. ואכן, עד כה רכב המרצדס הוחזק ביחידת החילוט. אולם לאחר התפיסה התברר כי על הרכב יש שעבוד מובטח לטובת חברת כלמוביל בעקבות הלוואה. במסגרת הליך אזרחי מונה עו"ד ויקטור פישר ככונס נכסים, ולפני כמה חודשים הוא פנה לבית המשפט וביקש לקבל את הנכס לידיו ולמכור אותו, לקחת את כספי החוב ואת היתרה להעביר ליחידת החילוט. אך ביחידת החילוט התנגדו בתוקף בטענה כי מדובר בניסיון לעקוף את ההליך הפלילי ולגזור שכר טרחה בנוסף.

"מחובתה של יחידת החילוט לשמור על ערך המכונית, אחריותה ואף חובתה לפעול למימוש המכונית", קבע השופט גיא אבנון באוגוסט, תוך כדי הבהרה שהליך חילוט פלילי קודם למימוש נכסים בהליך אזרחי.

אולם בשבוע שעבר הפך השופט אבנון את החלטתו וקבע כי מי שיפעל למכירת הרכב יהיה הכונס, עו"ד פישר. בהחלטה הוסבר כי מאחר שטרם הוגש כתב אישום בפרשה, ולא צפוי שיוגש בשלושת החודשים הקרובים, כדאי לממש את הרכב לפני שיאבד מערכו, ויתאפשר להחזיר את החוב לכלמוביל. "ערכו של הרכב יורד ככל שחולף הזמן", נימק השופט את החלטתו, "ומדובר ברכב יקר במיוחד. מטרתם של שני הצדדים להשיא את ערך הרכב. שעה שאין אפשרות ליחידת החילוט לממש את הרכב, ושעה שערכו עתיד לרדת בפרק הזמן הקרוב אל מתחת לנקודת האיזון, הרי שחובתו של בית המשפט לאפשר לממש את הרכב בכל דרך חוקית שהיא, ובנסיבות העניין אין מנוס מהעברת מימוש הרכב לידיו של כונס הנכסים".

עו"ד פישר ציין כי הערכת השווי לרכב בפברואר 2016 עמדה על 750 אלף שקל, בפברואר 2017 ירד שוויו ל־528 אלף שקל, וכיום ערכו הוא 440 אלף שקל בלבד. "בגלל מאבקי אגו שאני לא מבין את תכליתם", אמר עו"ד פישר לבית המשפט, "המדינה הפסידה 90 אלף שקל". נציגת יחידת החילוט, עו"ד דנה גרובר, ציינה בדיון כי היחידה מבקשת למכור את הרכב כמה שיותר מהר וכבר היו עושים זאת, אולם מאז החלטתו הקודמת של השופט אבנון, מי שהגיש ערעורים שעיכבו את ההליך היה דווקא כונס הנכסים.

עורכי דין המתמחים בהליכי חילוט הרימו השבוע גבה לנוכח החלטת בית המשפט. "ההחלטה הזו למעשה סותרת את העיקרון שלפיו ההליך הפלילי קודם להליך האזרחי", אמר פרקליט בכיר בתחום. "אם כונס נכסים שמונה הוא זה שיזכה לממש את הנכס, מה זה אומר על מעמדה של יחידת החילוט? זה הרי מוציא לה את הסמכויות מהידיים". עורך דין אחר המעורה בפרטים הוסיף: "בשביל מה צריך את היחידה אם אפשר לממש את הנכס ולהעביר את הכספים אחר כך למדינה? "זה מותיר את יחידת החילוט ללא שיניים, ללא מעמד ולמעשה ללא צורך קיומי. אין לי ספק שביחידת החילוט יילחמו בזה בכל תוקף וזה יהפוך עבורם לתיק דגל".

גורמים המעורבים בתיק טוענים כי החלטת השופט אבנון היא טעות משפטית שנבעה מאי־התעמקותו בהחלטה שניתנה במחוזי בתיק זה. למחוזי הוגשו שני ערעורים על החלטת אבנון מחודש אוגוסט: מצד הכונס, שביקש שהרכב יעבור לידיו, ומצד סאמר שביקש לקבל חזרה את רכושו. המחוזי דחה את שני הערעורים, אך הורה לא למכור את הרכב עד דצמבר כדי לאפשר לחשוד לקבל לידיו את המכונית במקרה שיוחלט לא להגיש נגדו כתב אישום. לפי החלטה זו, אם יוגש כתב אישום עד 27 בדצמבר, המדינה היא שתמכור את הרכב, ואם לא יוגש, אז כלמוביל, הנושה המובטח, תוכל לדרוש את הרכב.

לטענת הגורמים המעורבים בתיק, לו היה השופט אבנון ממלא אחר החלטת המחוזי, היה מותיר בידי המדינה את היכולת לממש את הרכב. אולם הוא קבע שמשום שלא הוגש כתב אישום עד כה, יועבר הליך המימוש לידי כונס הנכסים. "הוא לכאורה אומר שהמדינה לא הגישה כתב אישום אז אין הליך פלילי ואז גם אין מה לתפוס את הרכב. השופט לכאורה מעניש את המדינה שלא הגישה עד עכשיו כתב אישום", טוענים הגורמים.

תגיות