אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המחוזי אישר: רמ"י גבתה מחוכרים כספים ביתר ותיאלץ להחזיר צילום: אתי לירז אבוטבול

המחוזי אישר: רמ"י גבתה מחוכרים כספים ביתר ותיאלץ להחזיר

שיטת מצליח? רמ"י סירבה להשיב לחוכרים את הכספים על אף פניותיהם והסבריהם. החוכרים הגיעו עד לבית המשפט המחוזי כדי לקבל חזרה את הכסף שנגבה מהם שלא כדין

28.12.2017, 12:51 |  עו"ד זבולון שליש

השופטת שרה דותן מבית המשפט המחוזי בתל-אביב קבעה לאחרונה כי רשות מקרקעי ישראל גבתה מחוכרים תשלומי יתר על פיצול חלקה. בכך היא הפכה את החלטת בית משפט השלום– שיצטרך להכריע בקרוב כמה כסף תחזיר רמ"י לחוכרים. בינתיים, הרשות חויבה בהוצאות של 10,000 שקל.

זוג רכש מרשות מקרקעי ישראל (רמ"י) זכויות חכירה (שכירות ארוכת שנים) בשטח של יותר מדונם וחצי בחדרה בשנת 1939. באותה תקופה הם קיבלו זכויות בנייה על כ-200 מ"ר מהחלקה ובנו עליהם את ביתם.

בשנות ה-90, כשהסתיימה תקופת חכירה של 49 שנים, בני הזוג שילמו לרמ"י עבור הארכת תקופת החכירה מה שמכונה "דמי היוון" – כלומר, תשלום גלובאלי עבור כל שנות החכירה.

חלפו השנים ובשנת 2012 ניתנה בוועדה המקומית לתכנון ובנייה החלטה שחייבה את החוכרים לחלק את החלקה שלהם לשני מגרשים שונים.

החוכרים החליטו לנצל את ההזדמנות ולבקש מרמ"י אישור לפיצול החלקה – מה שיאפשר להם לבנות עליה יחידות דיור נוספות. רמ"י אישרה להם את הפיצול אך דרשה מהם לשלם עבור החלקה החדשה שנוצרה "דמי פיצול" בסכום של כ-611 אלף שקל (31% מערך החלקה).

החוכרים לא הסכימו עם דרישת התשלום הזו אבל שילמו לרמ"י תחת מחאה, ולאחר מכן ביקשו ממנה להחזיר להם חלק מהכסף. בבקשתם הם טענו כי ב"סיבוב הקודם" הם כבר שילמו על חלק ניכר מהחלקה הזו דמי היוון, ולכן היה עליהם לשלם רק על השטח הספציפי שבו ייבנו יחידות הדיור החדשות.

אך רמ"י לא קיבלה את טענתם. עמדתה הושתתה על החלטה מס' 1245 שקובעת לשיטתה כי "דמי פיצול" צריך לשלם בהתאם לשטח המלא של החלקה – שהרי בזכות הפיצוי כיום יכולים החורכים לבנות עוד 2 יחידות דיור בשטח – מה שלא התאפשר כשהחלקה הייתה מאוחדת.

רשות מקרקעי ישראל, צילום: אוהד צויגנברג   רשות מקרקעי ישראל | צילום: אוהד צויגנברג רשות מקרקעי ישראל, צילום: אוהד צויגנברג

תביעה שהגישו החוכרים להשבת הכספים נדחתה בשנה שעברה על ידי השופטת רחל עורקבי מבית משפט השלום בתל-אביב, אך החוכרים לא ויתרו והגישו ערעור לבית המשפט המחוזי.

"ההנאה טמונה בזכויות הבנייה"

פסק דין של המחוזי ניתן בשבוע עבר והפך את היוצרות. השופטת דותן קיבלה את גישת המערערים וקבעה כי רמ"י גבתה מהם תשלום ביתר.

השופטת עיינה בהחלטת הרשות בנושא דמי הפיצול – עליה הסתמכה רמ"י כשדחתה את בקשת החוכרים – וקבעה כי הפרשנות הנכונה שלה היא שבמקרה שבו החוכרים כבר שילמו דמי היוון, רמ"י רשאית לגבות תשלום רק על "ההנאה הנוספת" שניתנת להם על כך שהם מקבלים זכויות בנייה. כלומר, רק על השטח שבו הם יכולים לבנות, ועל שאר החלקה – שאין בה זכויות בנייה – היא לא רשאית לגבות תשלום.

לאור מסקנות אלה, השופטת דותן קיבלה את הערעור במלואו והחזירה את התיק לבית משפט השלום כדי שיכריע כמה כסף תצטרך רמ"י להשיב לחוכרים. בנוסף היא פסקה להם הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך 10,000 שקל.

לפסק הדין

• שמות באי הכוח לא אוזכרו בפסק הדין

עו"ד זבולון שליש עוסק בדיני מקרקעין

** הכותב לא ייצג בתיק

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer

באדיבות אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

תגיות