אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ליאו ליידרמן: "לקראת 2018 - יותר מעשור לא היו נתוני פתיחה כל כך טובים"

היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים בוועידת התחזיות 2018 של כלכליסט: "ברמה גיאו פוליטית עולמית הסלמה בין ארה"ב לקוריאה הצפונית זה דבר שיכול לקלקל הרבה דברים טובים שמתרחשים היום בעולם"

25.12.2017, 14:10 | רעות שפיגלמן

"ברמה גיאו פוליטית עולמית הסלמה בין ארה"ב לקוריאה הצפונית זה דבר שיכול לקלקל הרבה דברים טובים שמתרחשים היום בעולם", כך אמר פרופסור ליאו ליידרמן היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים בוועידת התחזיות 2018 של כלכליסט. "עד כמה שאנחנו רואים הנתונים הכלכליים ונתוני המאקרו של פתיחת 2018 גם ברמה גלובאלית וגם ברמת ישראל אלו הם תנאי הפתיחה הטובים ביותר שרואים מאז 2006, כלומר יותר מעשור לא היו תנאי פתיחה כל כך טובים" , הוסיף ליידרמן.

ליידרמן ציין כי בנתוני המאקרו רואים בישראל תנופה של השקעות בתשתית, תנופה בתחום האנרגיה, תיירות שמגיעה לשיא של קרוב ל-3 וחצי מיליון תיירים שנכנסים לישראל , ובתחום ההייטק יש התקדמות. אך ליידרמן מציין כי "תחום אחד שטרם הוחלט לגביו הוא התעשייה והייצוא ובעיקר יצוא סחורות. תעשיה בעיקר עם תחכום טכנולוגי יותר נמוך. לא קל להיות תעשיין ויצואן כיום בישראל. נקודת ראות הנתונים שאנו רואים זה תחום שבהחלט מעורר דאגה בהקשר הזה".

פרופ פרופ' ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים | צילום: עמית שעל פרופ

ביחס לריביות של בנקים מרכזיים בעולם אמר, "אין צל של ספק שחלק ממה שקורה בשווקים הפיננסיים הם תנאי פתיחה שכמעט כל המדדים כמו דאו ג'ונס, SP500 , נאסד"ק – המדדים שוברים שיאים כמעט כל שבוע ולכן אחת השאלות שנשאלות האם משהו בתחום המוניטארי עלול לקלקל את המגמות האלה. וכאן מדובר בנקודה שמרבית הבנקים המרכזיים במערב נמצאים במצב של דילמה מכיוון שיש משהו במציאות הכלכלית שהוא שונה ביחס לתיאוריות הכלכליות. וזו העובדה כיצד זה יכול להיות שאם הניפוח המוניטארי והזרמת הנזילות הכל כך משמעותית שהייתה בעולם המערבי לא ראינו עד היום האצה של האינפלציה ושל המחירים. למשל במשק האמריקאי כמות הכסף עלתה לפי 2 משנת 2000 ועד היום.

"בעיקרון על פי התיאורה היינו מצפים שמשק שנמצא קרוב לתעסוקה מלאה אז הדפסת הכסף תהיה מלווה בעליית מחירים שזה תיקון להדפסות הכסף. אלא שהאינפלציה הבסיסית מאוד נמוכה – ברמה של 1.5% וזו שאלה לא פתורה. ג'נט ילן אמרה על כך לאחרונה "שזו תעלומה". הדבר מראה לטעמי על משבר חשיבתי שמחייב את כולנו לחשוב מחוץ לקופסא. ולא חסרים הסברים – אחד מהם אלו הן הרכישות המקוונות והתחרות בשווקים. יש חברות שממש חוששות להעלות מחירים כדי לא להרגיז את הלקוחות אבל עד היום ראינו אינפלציה מסוג אחר – אינפלציה במחירי הנכסים. יש גידול אדיר בכמות הכסף ושוקי המוצרים כנראה תחרותיים יותר אך בינתיים בשווקים הפיננסיים המדדים מגיעים לשיאים ואחד וגם ענף הנדל"ן שיש סיבות מבניות לעליית המחירים אך יש גם את הסיבה המוניטארית. נושא הנדל"ן מאוד רגיש לריבית - כאשר ריבית נמוכה ומשק בתעסוקה מלאה - מביא לעליית מחירים בנדל"ן".

ליידרמן התייחס בסיכום דבריו לדילמת הבנקים המרכזיים היום והיא, "האם לשמור על ריבית נמוכה – ובמוקדם או במאוחר יש להודות בעבודה, שהגיע הזמן שמדיניות הריבית האפסית תתקן את עצמה ונתחיל לראות התאמה נורמלית של הריבית למצב הנוכחי. אלא שבנקים מרכזיים, בעיקר המובילים במערב, חושבים בתוך הקופסא ולא מחוץ לקופסא וממשיכים לתרום לניפוח בלון הנזילות ובינתיים יש הרבה סיכונים בשוק ההון. אנו מעריכים שמדיניות הריבית האפסית מיצתה את עצמה, היא פוגעת בחסכון ובפנסיות, מגדילה את הסיכונים בשווקי ההון, ולכן זה הזמן להאיץ את אותה נורמליזציה בריביות אלא שבהקשר הגלובאלי הנוכחי לא נראה שזה יקרה ב-2018 ולכן במובן הזה נראה המשכיות של התנאים שליוו אותנו בשנה האחרונה".

תגיות