אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רון טל: "אנחנו נוריד את מחיר הגז שאנחנו רוכשים, בטוב או ברע" צילום: עמית שעל

רון טל: "אנחנו נוריד את מחיר הגז שאנחנו רוכשים, בטוב או ברע"

יו"ר דירקטוריון חברת החשמל צופה ביטחון אנרגטי בישראל - אם תשכיל המדינה לפתח את מאגרי הגז. בנאום שנשא בוועידת התחזיות של "כלכליסט" ניבא שב-2040 כ-80% מייצור החשמל יהיה מקומי ומבוזר

25.12.2017, 15:35 | ליאור גוטמן

מדינת ישראל תהיה חייבת להוריד את מחירי הגז הנרכש - כך אמר היום (ב') יפתח רון טל, יו"ר דירקטוריון חברת החשמל, במסגרת ועידת התחזיות של "כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

"מדינת ישראל בעיצומה של מהפכת הגז, ולה שלוש תוצאות היסטוריות. קודם כל עצמאות אנרגטית - המדינה מגיעה למצב של אי תלות ביכולת שלה לייצר אנרגיה. העצמאות הזו, אם תנוהל נכון, תביא לבטחון אנרגטי", אמר. "כרגע זה לא שם, אבל פיתוח מאגרי לוויתן, כריש ותנין יביא את זה. בנוסף, התרומה של מהפכת הגז לאיכות הסביבה היא דרמטית ומייצרת זיהום אוויר בהפחתה של 50% עד 90%".

יפתח רון טל, צילום: עמית שעל יפתח רון טל | צילום: עמית שעל יפתח רון טל, צילום: עמית שעל

"לגבי המחיר, אני אומר שמחיר החשמל אצלנו נמוך, אבל מחיר הגז של חברת החשמל גבוה ואנחנו נצטרך להוריד אותו - בטוב או ברע", הסביר. "יש מנגנון של פתיחת מחיר אבל הוא נקבע הוא רק ל-2021 ורוצים לפתוח אותו בשנה הקרובה. נתחיל לנהל מו"מ עם ספקים כדי להקטין את הגז שנרכוש ממאגר תמר כדי להביא גז יותר זול".

רון טל הזכיר שלפני כשבע שנים הופיע באחת מועידות "כלכליסט" וטבע את עיקרון 20-80. "הכרזתי שבשנת 2020 נייצר 80% מהחשמל על בסיס גז. המנהלים בתוך החברה הסתכלו עלי בעין עקומה והנה כבר היום 65% מהייצור הוא בגז וב-2020 נגיע לרף של 75 עד 80%".

לתפיסתו, השימוש הגבוה בגז טבעי יוביל למהפכה שניה במשק האנרגיה - מהפכת החשמל הפרטי. "נכון להיום רק 30% פרטי אבל תוך שנתיים הייצור הפרטי יעמוד על 50% ובהמשך גם 60% והשאלה היא לאן רוצים להגיע עם זה. כמי שמשרת את האינטרס הציבורי אומר שייצור שנשען רק על חברות פרטיות הוא לא סיכון מחושב וזה הימור על הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל. אנחנו חיים במזה"ת ואני קורא למהלך מאוזן יותר של הוצאת הייצור מאיתנו כדי לאפשר תחרות", אמר

טייקוניזציה של משק החשמל

המהפכה השלישית שצופה רון טל היא המהפכה הירוקה: "יש לנו שמש בישראל רק  אבל רק 3% מיצור החשמל הוא ירוק וזו תקלה ברמה של שערוריה. יש יעדי ממשלה אגרסיביים וכדי להשיג את היעד חייבים לאפשר לחברת החשמל לאפשר להשתלב בפעילות הזו. כיום אנחנו משקיעים בבניית רשת ונייצר ונשקיע כדי לאפשר לכל המתקנים להתחבר", אמר.

המהפכה הרביעית אותה הזכיר היא מהפכת האנרגיה המבוזרת: "אני נוטע עוד שני מספרים חדשים והם 80-40, כלומר שבשנת 2040 כ-80% מייצור החשמל יהיה מקומי, מבוזר. זה מעבר לפינה. יכולת האגירה תתפתח בשנים הקרובות והשילוב של אגירה וייצור מבוזר ייתר את פיתוח התחנות הגדולות. כל זה לא יקרה ללא רפורמה, ולכן אין מנוס מהשלמת רפורומה בחברת החשמל. לא ניתן לקדם את הפוטנציאל האדיר במשק האנרגיה ורק זה יוביל צמיחה והורדת יוקר המחיה, כי האלטרנטיבה היא טייקוניזציה של משק החשמל", סיכם.

תגיות