אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סנטה, תעשה שגם 2018 תהיה כזאת: המשקיעים רוצים עוד 2017 צילום: NYSE

הכלכלנים כותבים

סנטה, תעשה שגם 2018 תהיה כזאת: המשקיעים רוצים עוד 2017

השנה שחלפה תהיה כנראה המתגמלת ביותר אי פעם עבור משקיעים, בין השאר בזכות האצה מסונכרנת של הצמיחה העולמית. אבל ללא רפורמות להמשך עידוד הצמיחה באירופה, ארה"ב ויפן, הכיוון עלול להתהפך

26.12.2017, 10:19 | מוחמד אל־עריאן

לו משקיעים פיננסיים נתבקשו לשלוח לסנטה קלאוס את רשימת המשאלות שלהם לחג המולד, קרוב לוודאי שהיו מבקשים שידור חוזר לשילוב הייחודי של גורמים ששלט בשנה הנוכחית.  

קראו עוד בכלכליסט

מדובר בשילוב בין תנודתיות נמוכה מאוד בשווקים, עלייה בשווי הנכסים הפיננסיים, תיקונים שמצמצמים את עלות הסיכונים הנלווים להשקעות והזדמנויות חדשות (כמו הביטקוין).

אבל לפני שיישבו להרכיב את רשימת המשאלות, כדאי למשקיעים לתת את הדעת לסיכונים ארוכי הטווח הנלווים לניתוק של שוקי ההון מהיסודות של כלכלה ומדיניות. אפשר לסלוח להם על כך שהם משתוקקים לעוד מאותו הדבר. אחרי הכל, נראה כי 2017 תהיה שנה מתגמלת ביותר עבורם ואולי אף המתגמלת אי־פעם. נכון ל־12 בדצמבר, שוקי המניות בעולם, ובייחוד מדד S&P, רשמו תשואות של 20% כמעט מאז תחילת השנה — זאת נוסף על ביצועים רב־שנתיים מרשימים. תוסיפו לכך תנודתיות נמוכה באופן חריג — בארה"ב נרשמו ב־2017 ההפסדים היומיים הנמוכים ביותר מאז הושק מדד S&P 500 — וכמעט ולא היו למשקיעים סיבות לדאגה.

דווקא אפשר גם וגם

על פי רוב, החזרים גבוהים כאלה על מניות מלווים במחירים נמוכים יותר לאג"ח ממשלתיות — כלומר קשר הפוך בין נכסים מסוכנים ובטוחים. אך לא כך היה ב־2017. למרות הראלי המרשים במניות, המחיר של אג"ח אמריקאיות לפירעון ארוך טווח היה גבוה יותר בתחילת דצמבר מאשר בתחילת השנה.

לכך יש להוסיף את העלייה המטאורית של המטבע הווירטואלי, הביטקוין. מחיר המטבע זינק השנה בשיעור מעורר השתאות: מכאלף דולר ליותר מ־16 אלף דולר, נכון ל־12 בדצמבר. אפילו אחזקה מצומצמת של ביטקוין יצרה הבדל מהותי בין תיקי השקעות.

חמישה גורמים מרכזיים אפשרו את המצב החריג הזה: האצה מסונכרנת בצמיחה הכלכלית העולמית, שרק ממשיכה להתחזק. התקדמות בהחלת מדיניות למען צמיחה בארה"ב. חזרה מסודרת (שעדיין נמשכת) לנורמליזציה של המדיניות המוניטארית מצד הבנק הפדראלי המרכזי של ארה"ב. מוצרי השקעה פסיביים שמושכים תזרימי הון גדולים. המשך הזרמות הון גדולות מהבנק המרכזי של יפן, הבנק האירופי המרכזי והבנק הסיני המרכזי — שבשילוב המאזנים העשירים של התאגידים, עזרו להפחית את עלויות המימון עבור משקי בית וחברות.

ועתה לחדשות המלהיבות פחות. בהיעדר שיפורים מתמשכים בכלכלה ובמדיניות, הגורמים ששימחו את המשקיעים ב־2017 עלולים להוביל בשנה הבאה לתוצאה הפוכה. אחרי הכל, הביצועים שנרשמו השנה נבעו לא מעט מהחזרים "מולווים" מהשנים הבאות.

בנוגע לסיכונים הנלווים לתיקי ההשקעות, העלייה במחירי האג"ח הממשלתיות לא מותירה מרחב תמרון רב לנכס הזה, הנחשב על פי רוב לבטוח, כך שיוכל לפצות על ירידה פוטנציאלית במחירי המניות. בהינתן ההיקף של מודלים מבוססי ערך בסיכון שעובדים, התנודתיות הנמוכה המתמשכת הביאה למסחר הממוקד במספר תחומים, שעלול להתגלות כחסר יציבות.

בכל הקשור לביטקוין, העלייה התלולה — בין השאר בשל השתתפות גדלה מצד משקיעים מוסדיים — עשויה להצביע על כך שהמטבע יזכה בקרוב להכרה נרחבת. אך באותה מידה הוא עלול להתגלות כבועה פיננסית גדולה, ובהתאם, לזרוע נזק כאשר זו תתפוצץ.

אם כך, למה כדאי למשקיעים לייחל בשנה הקרובה? באופן כללי, בראש סדר העדיפויות צריכים לעמוד שיפורים ביסודות הכלכלה והמדיניות עד שיעלו לרמה שתעניק תוקף למחירי הנכסים העולים, זאת תוך הנחת היסודות לעליות גדולות יותר לאורך זמן.

השגת המטרה הזו בארה"ב תחייב הרחבה של מדיניות מעודדת צמיחה, אשר לפי הכרזות ממשל טראמפ תכלול הוספת השקעות על תשתיות, שיצטרפו לרפורמת המס ולרפורמה להפחתת הרגולציה. גם מדינות אירופה צריכות לאמץ מהלכים המתמקדים בעידוד צמיחה, תוך תמיכה במאמצים האזוריים שקיבלו חיים חדשים בהובלה צרפתית־גרמנית, כמו גם תהליך הברקזיט המתנהל בצורה מסודרת יחסית.

תיאום עמדות

בכל הקשור ליפן, על ראש הממשלה שינזו אבה לנצל את הרוב שזכה בו בפרלמנט בבחירות באוקטובר, כדי לירות את החץ השלישי באבנומיקס — תוכנית הרפורמות המבניות לעידוד הצמיחה.

לבסוף, כדי לקדם צמיחה יציבה, על כל הבנקים המרכזיים החשובים בעולם, ובראשם הפד, הבנק של יפן, הבנק האירופי והבנק הסיני, להמשיך ולתאם ביניהם את האסטרטגיות, מתוך מטרה להבטיח מדיניות מוניטארית עקבית.

רק בזכות מאמצים כאלה, העלייה הנוכחית בצמיחה העולמית תוכל לפתח את השורשים המבניים הנחוצים לה כדי להפוך אותה ליציבה, מאוזנת וכוללנית בטווח הבינוני. כל זאת חשוב באופן מיוחד בתקופה של סיכונים גיאו־פוליטיים משתנים ואי־ודאות בנוגע לדינמיקה של פריון העבודה, השכר והאינפלציה. ככל שיהיה מפתה למקד את משאלות החג במאוויים המיידים, חשוב כי המשקיעים יקחו השנה בחשבון את התמונה הכלכלית הרחבה.

הכותב הוא הכלכלן הראשי של אליאנץ ולשעבר יו"ר מועצת הפיתוח העולמית של הנשיא ברק אובמה. פרוג'קט סינדיקט 2017, מיוחד לכלכליסט

תגיות