אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החיים הקשים של עורכי הדין: 66% נכשלו במבחני הלשכה צילום: אלכס קולומויסקי

החיים הקשים של עורכי הדין: 66% נכשלו במבחני הלשכה

מתוך 2,553 נבחנים שניגשו לבחינה רק כשליש עברו אותה בציון ממוצע של 58.4. פער גדול בין בוגרי האוניברסיטאות והמכללות. אוניברסיטת ת"א עם אחוז העוברים הגבוה ביותר – 81%; 2,000 מתמחים מאיימים לעתור לבג"ץ

26.12.2017, 11:21 | זוהר שחר לוי
תוצאות מבחני לשכת עורכי הדין התפרסמו הבוקר (ג') ולפיהן מתוך 2,553 נבחנים שניגשו לבחינה רק 34% עברו אותה בהצלחה בציון ממוצע של 58.4. פער גדול נרשם בין העוברים שהם בוגרי אוניברסיטאות מאשר בוגרי מכללות, כשאוניברסיטת ת"א רשמה את אחוז העוברים הגבוה ביותר – 81%.

קראו עוד בכלכליסט

זוהי הבחינה הראשונה במתכונתה הנוכחית בעקבות הרפורמה בחוק לשכת עורכי הדין. השינוי במתכונת הבחינה נועד לשפר את הליך הבחינות ולוודא כי מתמחים הנגישים לבחינה ישלטו בדין המהותי, העוסק בתוכן, לצד הדין הפרוצדוראלי, כלומר הכללים הדרושים למשפט ולפתיחת תיק.

למועד הבחינה הנוכחית, שהתקיימה בירושלים לפני כשבועיים, ניגשו 1,433 מתמחים בפעם הראשונה, ושיעור המעבר שלהם עומד על 49%. 44% מסך הנבחנים במועד זה, 1,120 נבחנים, הינם נבחנים חוזרים. מתוכם, 566 נבחנים ניגשו לבחינה בפעם השנייה ושיעור ההצלחה שלהם עומד על 25% בלבד. 533 נבחנים ניגשו לבחינה בפעם השלישית ומעלה ומהם עברו 5% בלבד.

טקס הסמכה של עורכי דין (ארכיון), צילום: אלכס קולומויסקי טקס הסמכה של עורכי דין (ארכיון) | צילום: אלכס קולומויסקי טקס הסמכה של עורכי דין (ארכיון), צילום: אלכס קולומויסקי

הפער שנרשם בין הנבחנים שהם בוגרי אוניברסיטאות לבין נבחנים שהם בוגרי מכללות הוא גדול. שיעור המעבר הכללי של בוגרי האוניברסיטאות הינו 75% ואילו של בוגרי המכללות רק 27%. בסך הכל נבחנו 431 בוגרי אוניברסיטאות ו-1,989 בוגרי מכללות.

באוניברסיטת ת"א, ממנה הגיעו 136 נבחנים, נרשם כאמור שיעור העוברים הגבוה ביותר – 81% וציון ממוצע של 71.6, אחריה האוניברסיטה העברית עם שיעור עוברים של 80% ואוניברסיטת בר אילן עם שיעור עוברים של 69%. המרכז הבינתחומי, עם 257 נבחנים, מופיע במקום הרביעי ברשימה עם 68% עוברים.

הישגי המתמחים לפי המוסד האקדמי הישגי המתמחים לפי המוסד האקדמי הישגי המתמחים לפי המוסד האקדמי

בתחתית הרשימה, נמצא המרכז האקדמי למשפט ולעסקים עם 14% עוברים, המכללה האקדמית צפת עם 10% עוברים והמכללה האקדמית כרמל עם 8% עוברים בלבד וציון ממוצע של 51.5.

תוצאות מבחני הלשכה ממוינות גם לפי מקום ההתמחות של הנבחנים כששיעור העוברים הגבוה ביותר נרשם בפרקליטויות השונות – 54% עם ציון ממוצע של 64.6. 95 מתמחים שהתמחו בבתי המשפט ניגשו לבחינה ומתוכם שיעור העוברים עומד על 43%. מספר הנבחנים הגבוה, לפי מקום התמחות, הוא במשרדים פרטיים, עם 1,953 מתמחים כששיעור העוברים עמד על 32% עם ציון ממוצע של 57.6.

במאי האחרון התקיימה הבחינה האחרונה ובסופה, על פי נתוני הלשכה, עלה כי רק 44% מתוך 3,436 מתמחים שניגשו לבחינה, הצליחו לעבור אותה. הבחינה הייתה האחרונה במתכונתה והתבססה בעיקר על שינון בעל פה של חוקים וכללים משפטיים. זאת בניגוד לבחינה הנוכחית, שאמורה לבחון ידע משפטי ממש ולא שינון.

איום בעתירה

בתוך כך, למעלה מ-2,000 מתמחים בעריכת דין שכרו את שירותיו של עורך הדין אילן בומבך והם מאיימים לעתור לבית המשפט בגין הליקויים והפגמים שלטענתם נפלו בבחינת ההסכמה.

המתמחים שלחו באמצעות עורכי הדין בומבך ושמוליק ספיר ממשרדו מכתב חריף לשרת המשפטים איילת שקד ולראש הוועדה הבוחנת, שופט בית המשפט העליון יוסף אלרון, עם העתק ליו"ר לשכת עורכי הדין אפי נווה. המתמחים דורשים להיפגש עם נציגי לשכת עורכי הדין בהקדם כדי שיוכלו לשטוח את טענותיהם באופן מפורט בעקבות היותם מצויים תחת "עננה וחוסר ודאות", ואשר לטענתם גורמים להם נזקים חמורים.

תגיות

26 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

26.
הדרך הקלה לבחינות הלשכה
איך אמר פעם אלברט איינשטיין "אי שפיות: זה לעשות אותו דבר שוב ושוב ולצפות לתוצאות שונות". בכל מועד אותן תוצאות בבחינה, אותן מלחמות לאחריה ובסוף שוב אותן תוצאות, אמפטיה מסוימת מבית המשפט העליון ופסילה של כ-5 שאלות. הא ותו לא. מי שחושב שהפתרון הוא לחזור שוב ושוב על אותה פעולה. מאחל לו מכל הלב בהצלחה רבה. אבל לפחות כתוכנית גיבוי אני ממליץ מאד לשמוע שיש גם דרך אחרת להתמודד עם הבחינה עצמה ולעבור במועד הבא. https://sites.google.com/view/haderech-hakala/home
יצחק  |  04.07.18
24.
גישה קצת אחרת לנתונים
כבוגר אוניברסיטה (הנדסה, לא משפטים) אני לא שותף להתלהמות הכללית כלפי המכללות וכלפי בוגרי תארי המשפטים. זכותו של כל אחד ללמוד- משפטים או כל מקצוע אחר. לא כל אחד מספיק טוב כדי לעסוק במקצוע ולשם כך יש את מבחני הלשכה. חשוב לאפשר לאנשים לרכוש השכלה ולכן אני חושב שריבוי המכללות והיצע אפשרויות הלימוד הוא ברכה, במיוחד בפריפריה. זה גם מאתגר את האוניברסיטאות. זה שהמכללות אינן מפעילות תהליך סינון בקבלת סטודנטים לא בהכרח מעיד על רמת התכנים והמרצים. גם אם לא כל הסטודנטים הבינו, לפחות הם השכילו במעט
טל  |  28.12.17
22.
הבעיה היא אצל המל"ג
מדוע המל"ג מאשר לכל מכללת חארטה ללמד עריכת דין ? עריכת דין איננה מקצוע ככל המקצועות, משום שעורך דין מסוגל לקבוע גורלות וצריך להיות מדובר ברמה מסויימת של לימוד ושל בוגרים. לדעתי המל"ג צריך להתנות את מתן האישור למכללות שעוברות סף מסויים של אחוזי מעבר במבחני לשכת עורכי הדין. אם לאחר שניים, שלושה מחזורים של בחינות המכללה לא עברה אחוז מעבר מסוים, יש לשלול ממנה את הזכאות להמשיך ללמד לתואר. מי שכבר התחיל ללמוד יסיים, אבל לא תהיה לה אפשרות לקבל תלמידים חדשים. לפי התוצאות של השנה, רק לשתי מכללות מותר להמשיך - המרכז הבינתחומי והמכללה למנהל. המבישה ביותר היא הקריה האקדמית אונו - מתוך כ-700 נבחנים עברו 22% !!!! זה ביזיון ! אם המל"ג אינה רק חותמת גומי, עליה לכנס ישיבה דחופה בנושא ולשלול את ההיתר לאלתר. גם שאר המכללות מביישות, את עצמן ואת המל"ג.
בבר  |  27.12.17
לכל התגובות