אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אי אפשר לעשות דיל סודי על אינפורמציה של חולים" צילום: shutterstock

נחשף בכלכליסט

"אי אפשר לעשות דיל סודי על אינפורמציה של חולים"

יו"ר ביה"ד של ההסתדרות הרפואית תקף את פיילוט הבינה המלאכותית בבתי חולים שנערך מבלי ליידע את המטופלים. בעקבות חשיפת הפיילוט ב"כלכליסט", הודיע ח"כ אורי מקלב שיקדם חקיקה רלוונטית ואילו חה"כ איציק שמולי ומאיר כהן דרשו לקיים דיון דחוף בנושא

27.12.2017, 08:24 | יואב סטולר

"אסור לקחת רשומה רפואית של אף אחד בלי ידיעתו והסכמתו", תקף יו"ר ביה"ד של ההסתדרות הרפואית אבינועם רכס את התנהלות הפיילוט שנערך זה שנה בבית החולים הלל יפה בתוכנת מדיסייד (MEDecide). מדובר בתוכנה שמסייעת לרופאים להחליט אם למטופל דרוש ניתוח ללא ידיעתם של החולים (באישור ועדת הלסינקי) והשימוש בה נחשף ב"כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

לדבריו, "אי אפשר לעשות דיל סודי על אינפורמציה של חולים. הופכים אותי לערך כלכלי מבלי ליידע אותי". רכס, מומחה לאתיקה, הסביר כי הבעיה אינה בעצם קיומה של המערכת או בהתייעצות עמה, אלא בהסתרה. "גם לפרופילים ללא זהות יש ערך מסחרי", אמר.

החשיפה יצרה הדים שהגיעו לכנסת: יושב ראש ועדת המדע והטכנולוגיה, חבר הכנסת אורי מקלב, הודיע כי יקדם חקיקה בנושא. "לא יכול להיות שרופא לא יסביר לחולה מה עושים איתו", אמר. "בטכנולוגיה אנו רצים ל-2020, אך ביחס ובזכות החולה לדעת מה קורה איתו מפגרים שנים רבות מאחור. נפעל לחקיקה שתתאים עצמה לחששות, כבר היום החברות הגדולות מכירות אותנו יותר מאשר אנו מכירים את עצמנו".

הח"כים מאיר כהן ואיציק שמולי, חברי ועדת הבריאות, גינו את קשר השתיקה סביב הפיילוט והודיעו כי ידרשו לקיים דיון דחוף בנושא. ממשרד הבריאות לא נמסרה תגובה.

ח"כ אורי מקלב, צילום: עומר מסינגר ח"כ אורי מקלב | צילום: עומר מסינגר ח"כ אורי מקלב, צילום: עומר מסינגר

מקלב, שעסק כבר בעבר בקידום אישורן של חברות טכנולוגיה שונות בוועדת הלסינקי המהווה את שער הכניסה לאמצעים השונים במערכת הרפואה, הסביר כי צריך לעודד את השימוש בטכנולוגיה, אבל לא במחיר השקיפות. "אנחנו רואים את הפיתוחים הטכנולוגים האחרונים ואנחנו תומכים תמיכה נלהבת בקידום הבינה המלאכותית, התועלת שמביאה איתה הטכנולוגיה היא שאלה של חיי אדם כאשר עם החששות ניתן להתמודד בעזרת חקיקה ורגולציה מתאימה", אמר.

מייסדי מדיסייד - דן ברכוביץ מייסדי מדיסייד - דן ברכוביץ', אורלי הראל, פרופסור יוסף אלידן | צילום: אוראל כהן מייסדי מדיסייד - דן ברכוביץ

התוכנה של מדיסייד מתבססת על מאגר נתוני המטופל שרופא מזין לתוכה - היסטוריה רפואית, ממצאי בדיקות, תחושות, תרופות שהוא נוטל - ומנפקת חוות דעת לגבי נחיצות הניתוח. כל זאת מבלי שהחולה יודע שהתוכנה מעורבת בתהליך.

מדיסייד פיתחה את התוכנה במטרה לצמצם ניתוחים בלתי נחוצים, שבמקרי קיצון עלולים לגרום למוות. ועדת הלסינקי קבעה כי אין צורך ביידוע החולה, אך התהייה אם נכון להעלים מידע כזה, גם כשהמטרה היא ייעול תהליכים, נותרת בעינה.

תגיות