אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בבורסה רוצים עוד אנליזות - הפעם על חשבון החברות צילום: תומי הרפז

בלעדי לכלכליסט

בבורסה רוצים עוד אנליזות - הפעם על חשבון החברות

התכנון: להציע ניתוח גם לחברות תעשייה ומועמדות להנפקה. בניגוד לחברות הביומד, המצטרפות החדשות לא ייהנו מסיוע במימון של הבורסה והאוצר

28.12.2017, 07:24 | רחלי בינדמן

רשות ני"ע ובורסת תל אביב שוקלות להרחיב את פרויקט האנליזות ולהציע לחברות תעשייה ולכאלה שמתכננות הנפקה לבצע אנליזה בתיווך הבורסה, כך נודע ל"כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

פרויקט האנליזות של הבורסה יצא לדרך בשנה שעברה והתמקד בחברות ביומד וטכנולוגיה בלבד. הבורסה, בניהול איתי בן זאב, התקשרה עם שתי חברות לביצוע האנליזות — פרוסט אנד סאליבן ואדיסון — כדי שיספקו ניתוח פיננסי ומדעי של החברה המסוקרת, הכולל גם מחיר יעד למניותיה. החברה, מצדה, מתחייבת לסיקור במשך שנתיים, והוא מתפרסם לכלל הציבור גם אם האנליזה אינה לרוחה.

מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב, צילום: תומי הרפז מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב | צילום: תומי הרפז מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב, צילום: תומי הרפז

האנליזות ממומנות כיום בידי החברות המסוקרות, אם כי הקטנות והבינוניות שבהן נהנות מסיוע של 40% מעלות הכנת הניתוח מהבורסה ומהמדען הראשי במשרד האוצר. החברות הללו משלמות כיום 20 אלף דולר לשנה, בעוד המחיר שגובות חברות המחקר עומד על 32 אלף דולר. ל"כלכליסט" נודע כי החברות שיסוקרו בהרחבה החדשה ייאלצו לשאת במלוא עלות האנליזה, ללא כל סיוע.

חוק הייעוץ אוסר כיום על חברות להזמין לעצמן אנליזות ולפרסם אותן, למעט דרך המסננת של פרויקט האנליזות בבורסה. זאת מחשש שהאנליזות המוזמנות יהיו מוטות ויטעו את הציבור ללא מנגנון הבקרה הזה.

עד כה הצטרפו לפרויקט האנליזה 20 חברות, בהן אנרג'יקס, רדהיל, בריינסוויי, ביוליין, סלקט, וונטייז ופורסייט. בחלק ניכר מהמקרים, מניות החברות זינקו לאחר פרסום האנליזה.

כיום מספקות חברות מחקר Sell Side, כמו לידר שוקי הון, המלצות לחברות הנסחרות. אולם, מדובר בהמלצות קנייה ומכירה לגופים מוסדיים - שמשתמשים בשירותי הברוקראז' של אותם גופי מחקר — ולא לציבור הרחב. יתרה מכך, המלצות אלה נתקלות לא פעם בחשדנות אם הן מתפרסמות בפומבי, מאחר שאנליסטי Sell Side נחשבים למי שנוטים לעתים לאופטימיות יתר.

גם בבורסה לא בטוחים עד כמה תצליח הרחבת הפרויקט, במיוחד בחברות טרום הנפקה. המנגנון הנוכחי מחייב את פרסום הניתוח בפומבי גם אם הוא אינו לרוח החברה המזמינה, ודבר זה עלול להרתיע חברות שרוצות להנפיק, מחשש שהאנליזה תפגע בתמחור המבוקש. עם זאת, בבורסה וברשות מקווים שהחברות יגלו עניין בפרויקט ככלי להגברת מחזורי המסחר במניותיהן.

תגיות