אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנימה החיובית של השנה צפויה להימשך גם ב־2018 – אך לא במדדי המניות המובילים צילום: שאטרסטוק

השורה התחתונה

הנימה החיובית של השנה צפויה להימשך גם ב־2018 – אך לא במדדי המניות המובילים

הצמיחה בישראל ובעולם מצביעה על מגמה חיובית בשנה הבאה, אך עדיין יש סיכונים בדמות אינפלציה ומשברים גיאו־פוליטיים

28.12.2017, 07:26 | חנה פרי־זן ורבקה אלגריסי־יפה
שנת 2017 מסתיימת בנימה כלכלית חיובית. הפרמטרים העיקריים במשק ובעולם מציירים תמונה של צמיחה, יציבות פוליטית ומגמה מתונה במחירי הסחורות, שמאפשרים מניעת זעזועים כלכליים עולמיים. בצד הפיסקאלי, בעוד בנקים מרכזיים רבים דוגלים עדיין במגמת ההרחבות המוניטריות, מדובר בצמצום קל לעומת השנים האחרונות.

קראו עוד בכלכליסט

קצב הצמיחה העולמי מצביע על התחזקות ומוערך על ידי קרן המטבע הבינלאומית בשיעור של כ־3.6% לשנת 2017, התגברות מול קצב של 3.2% ב־2016. גם השווקים המפותחים תורמים לצמיחה (צמחו השנה בכ־2.2%), בניגוד לשנים האחרונות, שבהן עיקר הצמיחה הגיע מהשווקים המתפתחים (צמחו ב־4.6%). במקביל, ריבית בנק ישראל עומדת על רמת שפל של 0.1%. בעוד בתקופה האחרונה חלה עלייה קלה באינפלציה, והמדד עלה בשנה האחרונה ב-0.2%, מדובר ברמה הנמוכה מהיעד. הריביות מעבר לים נמוכות - בארה"ב חלה עלייה במהלך השנה לרמה של 1.25% ובאירופה הריבית עדיין אפסית. ההערכות הן כי ריבית הבנק הפדרלי תעלה ברמה מתונה בלבד בשנת 2018.

שוק המניות המקומי

 

מבחינת שוק המניות נרשמה שונות גבוהה בין המדדים המרכזיים: ת"א־35 נחלש ב־1.5% מתחילת השנה, אך הושפע ממספר מועט של מניות גדולות שהראו תשואה שלילית כתוצאה מפעילותן הגלובלית. לעומתו, מדד ת"א־90 הראה עלייה יפה של כ־21%. במקביל, יש תחושה כי השוק בחלקו כבר אינו זול. על כן האסטרטגיה שיש לנקוט כעת הנה בחירה סלקטיבית של מניות. במבט ל־2018, אנו רואים עניין בענפי הצריכה, הטכנולוגיה והפיננסים בישראל.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. מומלץ לתת עדיפות לארה"ב בתיק, צילום: איי פי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. מומלץ לתת עדיפות לארה"ב בתיק | צילום: איי פי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. מומלץ לתת עדיפות לארה"ב בתיק, צילום: איי פי

בענף הפיננסים יש יתרון לבנקים בכך שהם נהנים מתיק אשראי איכותי, הלימות ההון גדלה מעבר לנדרש על ידי המפקח על הביטוח והחברות החלו לחלק דיבידנדים. ענף הצריכה הבסיסית יוכל ליהנות מעלייה בפעילות הצרכנים בעקבות העלייה בצריכה הפרטית. בענף הטכנולוגיה אנו נותנים העדפה לחברות הביטחוניות והסייבר, לאור צמיחת תחומים אלה. בענף זה נמליץ להקפיד לבצע בחירה סלקטיבית של מניות.

שוק האג"ח המקומי

 

מתחילת השנה ניכר כי מדדי האג"ח בישראל רק מחזקים את המגמה החיובית מ־2016, בעיקר הודות לירידת התשואות וצמצום מרווחי האג"ח בדירוגים הגבוהים. תשואות אג"ח ממשלתיות לעשר שנים של ארה"ב וישראל ירדו מרמות של 2.44% ו־2.15% בהתאמה בתחילת השנה ל־2.34% ו־1.79% כיום. בפועל, המרווח השלילי בין ארה"ב לישראל התרחב ליותר מ־0.5% לעומת כ־0.3% בתחילת השנה.

הביצועים הטובים של שוקי האג"ח, לצד הירידה בתשואות ובמרווחים, גררו לא מעט הנפקות – וכתוצאה מכך עלייה בשווי השוק של מדד האג"ח הקונצרני הכללי, בכ־9% מתחילת השנה, להיקף של כ־328 מיליארד שקל. לעומתו, שווי האג"ח הממשלתיות נותר יציב, ברמה של כ־500 מיליארד שקל.

עקב הציפיות לריבית נמוכה, אנו נותרים בהעדפותינו לאפיק השקלי על פני הצמוד במח"מ בינוני עד ארוך.

השוק הגלובלי

 

להערכתנו, הכוחות המניעים את השווקים הגלובליים ינועו כלפי מעלה גם בשנה הקרובה. שוקי המניות צפויים להיוותר חזקים בזכות הריבית הנמוכה (גם לאחר ההעלאה הצפויה בארה"ב), שהופכת את החוב לפחות אטרקטיבי בהשוואה למניות. כמו כן, אנו מעריכים כי חברות רבות יוכלו להמשיך ולהפגין תוצאות פיננסיות טובות.

קרן המטבע הבינלאומית מעריכה כי שיעור הצמיחה העולמי צפוי להתגבר קלות בשנת 2018, לרמה של 3.7%. באופן לא מפתיע, את מרבית הצמיחה תורמות המדינות המתפתחות (4.9% ב־2018), בדגש על אסיה, שצפויה לצמוח ב־6.5%. עם זאת, גם העולם המערבי אינו עומד במקום וצפוי ליהנות מצמיחה נאה של 2%.

שוק המניות בארה"ב הראה ביצועים יוצאי דופן השנה, עם עלייה של כ־16% במדד S&P 500 וכ־28% במניות הנאסד"ק. הגורמים שהשפיעו לחיוב על שוק המניות היו הציפיות מהרפורמות שיביא עמו הנשיא דונלד טראמפ, ריבוי נתונים כלכליים חיובים, יחד עם עלייה ברווחיות החברות, בדגש על חברות הטכנולוגיה והפיננסים.

איומים על הכלכלה

 

על אף האופטימיות השוררת בשווקים, יש סיכונים מסוימים שעדיין עומדים על הפרק, כמו התגברות האינפלציה ומשברים גיאו־פוליטיים.

על פי הערכות קרן המטבע הבינלאומית, רמות האינפלציה צפויות לעלות בכלל המשקים, ברמה מתונה. במדינות המפותחות ההערכות הן כי האינפלציה תגיע לרמה של 1.7% ב־2017 בהשוואה ל־0.8% ב־2016. רמה זו צפויה להישאר דומה גם ב־2018 ולהתייצב על כ־2%. בשווקים המתפתחים צופה הקרן כי האינפלציה תיוותר יציבה, קצת מעל 4%.

בשווקים הגלובליים קיים החשש מהמכפילים הגבוהים של המניות, לאחר עליות מתמשכות. מצב זה עלול לגרור גל מימושים, גם ללא משבר בשווקים.

בנוסף, אנו מעריכים כי השקל ימשיך להראות ייסוף ב־2018, ועל כן ממליצים להימנע כאשר ניתן מחשיפה למטבעות זרים בתיק המקומי.

העדפות בבניית תיק

 

בתכנון תיק ההשקעות אנו נותנים עדיפות לארה"ב, עם המלצת משקל יתר בתיק. כמו כן ממליצים על מתן משקל יתר לאירופה, לאור המכפילים הנמוכים שבהם מניות היבשת נסחרות, בהשוואה למקבילותיהן האמריקאיות ומכיוון שלהן נותר עדיין מקום לשיפור היעילות התפעולית.

הדגש החשוב ביותר הוא ביצוע בחירה מושכלת של ענפים בעלי פוטנציאל ליהנות מהצמיחה העולמית. בעוד היצמדות למדדי השוק הוכיחה את עצמה כאסטרטגיה יעילה, בשנתיים האחרונות המדדים אינם משקפים באופן מלא את מגמת הצמיחה במשק. לראיה, בעוד חלק ממניות מדד ת"א־125 בישראל ומדד S&P 500 בארה"ב הראו ביצועים מצוינים, המדדים עלו בצורה חלקית עקב ביצועי חסר במגזרים מסוימים.

מגמה זו של העדפה לבחירת מניות מושכלת לא צפויה להיפסק בשנת 2018, כאשר להערכתנו יהיו ענפים שיושפעו במידה רבה משינויים בטעמי הציבור, כפי שראינו למשל במניות המושפעות ממגמות ירוקות ומהעניין הגובר ברכב האוטונומי. ברמת הסקטורים בשוקי ההון מעבר לים, מומלץ גם בשנה הקרובה לתת משקל יתר למניות מגזר הטכנולוגיה והפיננסים.

השורה התחתונה: המדדים אינם משקפים בשנתים האחרונות את מגמת הצמיחה במשק, ולכן יש להתמקד גם בשנה הבאה בבחירה מושכלת של ענפים בעלי פוטנציאל

חנה פרי־זן היא יו"ר פעילים ניהול תיקי השקעות ורבקה אלגריסי־יפה היא מנכ"לית החברה

תגיות