אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עיקרי הרפורמה: מי הרוויח, מי הפסיד, ומי יכול לטרפד את הרפורמה צילום: ויקיפדיה

עיקרי הרפורמה: מי הרוויח, מי הפסיד, ומי יכול לטרפד את הרפורמה

28.12.2017, 08:12 | ליאור גוטמן
מהם עיקרי הרפורמה?

חברת החשמל תמכור חמש תחנות כוח ותקים שתיים חדשות לאורך שמונה שנים; ניהול מערכת החשמל הארצית יצא מידי החברה ויעבור לחברה ממשלתית חדשה שתוקם; מספר המחוזות של חברת החשמל יצומצם מחמישה לשלושה; וכ־3000 איש יפרשו. הפורשים יקבלו מענקים בעלות כוללת של כ־4.5 מיליארד שקל.

האם הרפורמה סגורה סופית?

לא. ההסכם הוא עקרוני בלבד והצדדים אמורים לגבש את כל הפרטים הקטנים עד ל־15 בפברואר. לאחר מכן יוחלט אם הרפורמה מגובשת דייה כדי להכניס אותה לחוק ההסדרים.

מי הרוויח מהרפורמה?

הרשימה ארוכה: שר האוצר משה כחלון ושר האנרגיה יובל שטייניץ יהיו חתומים על רפורמה היסטורית; חברת החשמל מצד אחד נדרשת לשינוי ארגוני אולם מצד שני נשארת בתחומי הייצור וההולכה, רק בהיקף קטן יותר; רשות החשמל החדשה תוכל לנהל מודל של מיני־תחרות במשק; יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן הוכיח שאחרי אסון הטבע של חברת טבע כן אפשר לדאוג לעובדים; ועד חברת החשמל דחה את הקץ של סגירת כל התחנות ואפילו הרוויח שני פרויקטים חדשים; ואחרונים חביבים מאגרי הגז תמר ולווייתן שקיבלו לקוחות חדשים במשק.

מימין: יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, שר האוצר משה כחלון, שר האנרגיה יובל שטייניץ ויו"ר חברת החשמל יפתח רון־טל. יהיו חתומים על רפורמה היסטורית, צילום: Alex Kolomoisky מימין: יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, שר האוצר משה כחלון, שר האנרגיה יובל שטייניץ ויו"ר חברת החשמל יפתח רון־טל. יהיו חתומים על רפורמה היסטורית | צילום: Alex Kolomoisky מימין: יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, שר האוצר משה כחלון, שר האנרגיה יובל שטייניץ ויו"ר חברת החשמל יפתח רון־טל. יהיו חתומים על רפורמה היסטורית, צילום: Alex Kolomoisky

 

מי הפסיד מהרפורמה?

בראש ובראשונה הצרכן, שקיבל רפורמה בלי שום הבטחה לירידת מחירים. מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד אמר שתעריף החשמל לא יעלה ויתחיל לרדת רק ב־2026. המפסידים השניים עם בעלי תחנות הכוח הפרטיות, שכבר ראו איך כל השוק מתגלגל אליהם ובסוף קיבלו חברת החשמל ששומרת על 40% מהייצור ואף מקימה שתי תחנות חדשות. ואחרון, במפתיע, הוא ראש הממשלה נתניהו, שאחרי עשר שנות כהונה מגלה שהרפורמה גובשה בלעדיו ואף זוכה לתמיכה של כל הדרגים המקצועיים - מרשות החשמל, דרך הממונה על השכר ועד הממונה על הגבלים עסקיים.

מי יכול לטרפד את הרפורמה?

הרפורמה לא נחתמה סופית, כך שבעצם כל מי שגיבש את מזכר ההבנות ויגלה שההסכם הסופי לא נאה לו יכול לפוצץ הכל. מדובר בהסתדרות, בוועד העובדים ובמשרדים הממשלתיים. אל אלו אפשר להוסיף את בג"ץ, שצפוי לבקש לדעת מה קורה עם זכות השביתה במשק, וכמובן את נתניהו, שעשוי להחליט שרפורמה שהוא לא שותף לה לא תעבור.

תגיות