אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המעצרים בסעודיה: "המקרה של בן טלאל יגדיר את היחס למשקיעים במערב" צילום: בלומברג

המעצרים בסעודיה: "המקרה של בן טלאל יגדיר את היחס למשקיעים במערב"

כמעט חודשיים מאז גל המעצרים בסעודיה, והמגעים בין הממשלה לבין העצור הבולט ביותר - המיליארדר אלווליד בן טלאל, שהממשלה דורשת 6 מיליארד דולר לשחרורו - נקלעו למבוי סתום. לדברי אנליסטים: "ככל שהוא יישאר עצור למשך זמן ארוך יותר, כך הממשלה תיתפס כגורם לא הגיוני"

30.12.2017, 14:01 | בלומברג

כמעט חודשיים עברו מאז גל המעצרים בסעודיה, ובעוד שהממלכה השיגה חלק מ-100 מיליארד דולר שקיוותה להשיג מהחשודים, דווקא המגעים להסדר עם העצור הבולט ביותר, הנסיך אלוואליד בן טלאל, נקלעו למבוי סתום.

קראו עוד בכלכליסט

לפי אנליסטים, האופן שבו תתפתח הפרשה תעזור למשקיעים להבין האם מדובר היה בניסיון של השלטון להילחם בשחיתות או שהיה זה מהלך לחיזוק שלטונו של המלך סלמאן והגדלת ההכנסות.

לפי אנשים המעורים בפרטי הפרשה, אלוואליד בן טלאל מסרב לדרישות השלטונות לוותר על אחזקתו בחברת קינגדום הולדינג. הוא מכחיש גם את כל ההאשמות נגדו, בשל החשש לפגיעה במוניטין שלו. הנסיך הוא בעל השליטה העיקרי בחברה, שלה השקעות בחברות גדולות כמו סיטיגרופ וטוויטר.

"המקרה של אלוואליד יגדיר את היחס למשקיעים במערב", אומרת אמילי האות'ורן, אנליסטית בחברת הייעוץ סטראטפור בטקסס. לדבריה, ככל שהוא יישאר עצור למשך זמן ארוך יותר, כך הממשלה תיתפס כ"גורם לא הגיוני".

הנסיך אלווליד בן טלאל, צילום: בלומברג הנסיך אלווליד בן טלאל | צילום: בלומברג הנסיך אלווליד בן טלאל, צילום: בלומברג

אלוואליד ושאר העצורים שנותרו, מוחזקים מאז ה-4 בנובמבר במלון ריץ קרלטון שהוסב לבית כלא זמני. בינתיים לא הוגשו אישומים רשמיים נגדם. לפי הדיווחים, הרשויות דורשות מאלוואליד שישלם 6 מיליארד דולר על מנת להבטיח את החירות שלו. במהלך המעצר שלו הונו כבר הצטמצם ב-2 מיליארד דולר ל-18 מיליארד דולר, כך לפי הנתונים שאספו במדד המיליארדרים של בלומברג.

בניגוד לאלוואליד, חלק מהעצורים כן הסכימו לשלם את הכספים שהממשלה דורשת. הבולט ביניהם הוא הנסיך מיטב, בנו של המלך המנוח עבדאללה, שלפי הדיווחים שילם מיליארד דולר להבטחת השחרור שלו. שני בנים נוספים של המלך המנוח שוחררו גם כן השבוע.

"הנסיך אלוואליד הוא דמות חזקה ומקושרת, אך הפרשה הזו לא בהכרח תסתיים בצורה טובה בהתחשב בכך שהוא בקרב מול קבוצה חזקה אף יותר", הגיב פול סאליבן, מומחה למזה"ת באוניברסיטת ג'ורג'טאון בוושינגטון.

מאחורי גל המעצרים עומד יורש העצר הנסיך מוחמד בן סלמאן. הוא מקדם במקביל תוכנית שאפתנית לגיוון הכלכלה והפחתת התלות שלה בנפט, כולל מכירת אחזקה קטנה במונופול הנפט הממשלתי ארמקו המתוכננת לשנה הבאה. "יש לנו סיבות להיות אופטימיים יותר לגבי הפרויקטים המקומיים שלו מאשר יוזמות החוץ", אומרת האות'ורן. "הוא חיזק בזהירות את השלטון שלו בבית, אך כל הניסיונות שלו מחוץ למדינה כשלו עד כה".

תגיות