אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרשת השוחד בגינאה: המשטרה חקרה שותף לשעבר של שטיינמץ בצרפת צילום: הילה ספאק

בלעדי לכלכליסט

פרשת השוחד בגינאה: המשטרה חקרה שותף לשעבר של שטיינמץ בצרפת

ל"כלכליסט" נודע כי מיכאל נוי, שעבד עם שטיינמץ בגינאה, נחקר בחשד לתיווך לשוחד לאחר שלפי המשטרה נמלט מהארץ. בדרום אפריקה אותר חשוד נוסף

01.01.2018, 08:17 | תומר גנון וזוהר שחר לוי

התפתחות בחקירת פרשת השוחד ששילמה חברת הכרייה BSGR בגינאה. איש העסקים מיכאל נוי, שותפו לשעבר של המיליארדר בני שטיינמץ בעסקיו במדינה האפריקאית, נחקר לאחרונה בצרפת בחשד לתיווך בשוחד - כך נודע ל"כלכליסט". במשטרה טענו שנוי, הנחשב לאחד החשודים המרכזיים בפרשה, נמלט מישראל עם פתיחת החקירה הגלויה לפני כשנה.

קראו עוד בכלכליסט

"סירב להגיע"

 

לאחרונה, בעקבות בקשה לחיקור דין שהגישו הרשויות בישראל, טסו חוקרי המשטרה לצרפת על מנת לחקור את נוי. זאת, לדבריהם, לאחר שסירב להגיע לארץ לחקירה, ואף שנהג להגיע לישראל באופן תדיר בטרם נפתחה החקירה הגלויה. המשטרה הקפיאה לנוי במסגרת החקירה נכסים שונים בארץ, בהם נכסים באזור השרון, וחשבונות בנק.

כפי שנחשף בסוף השבוע באתר "כלכליסט", המשטרה איתרה לאחרונה בדרום אפריקה חשוד נוסף שלדבריה נמלט מישראל, איש העסקים אבי (אברהם) לב רן שהיה שותפו של נוי. לב רן מסרב לשוב לישראל לצורך חקירה, והפרקליטות הגישה לרשויות במדינה האפריקאית בקשה לחיקור דין. הרשויות בדרום אפריקה זימנו את לב רן לחקירה, אולם הוא הגיש ערעור על ההחלטה באמצעות משרד עורכי דין מקומי.

במסגרת החקירה הבינלאומית שמתנהלת נגד שטיינמץ, הוא חשוד בהעברת תשלומי שוחד בהיקף של כ־30 מיליון דולר לנשיא גינאה לשעבר לנסנה קונטה וכן לאשתו ממאדי טורה, בשנים 2008–2012. זאת בתמורה לכך שיקדמו את האינטרסים העסקיים של חברת הכרייה שבשליטתו — BSGR. לפי החשד, בתמורה לתשלומי השוחד השניים סייעו לשטיינמץ לזכות ברישיון כרייה של עפרת ברזל במכרה הגדול במדינה — סימנדאו.

לב רן ונוי היו בעלי מניות בחברה בשם פנטלר (Pentler) שבה השתמשה, על פי החשד, חברת הכרייה של שטיינמץ כצינור להעברת תשלומי שוחד לפקידי ממשל בגינאה. החברה היתה חתומה על חוזה ייעוץ בגינאה מול BSGR של שטיינמץ, אולם על פי החשד, היה מדובר רק בכסות להעברת כספי שוחד לבכירים בשלטון. שותף נוסף בפנטלר היה איש עסקים צרפתי בשם פטריק סילינס (CILINS). סילינס הורשע ב־2014 בארה"ב במסגרת הסדר טיעון בניסיון לשבש חקירה של ה־FBI בנוגע לתשלומי השוחד בגינאה, לאחר שהוקלט בחשאי על ידי אשת הנשיא לשעבר כשהוא מבקש ממנה להשמיד מסמכים.

בני שטיינמץ בדיון בבית המשפט בראשון לציון באוקטובר, צילום: הילה ספאק בני שטיינמץ בדיון בבית המשפט בראשון לציון באוקטובר | צילום: הילה ספאק בני שטיינמץ בדיון בבית המשפט בראשון לציון באוקטובר, צילום: הילה ספאק

עלה על ספינת תענוגות

 

ב־FBI טענו שמדובר בצירוף מקרים מעניין, שבו נוי עלה על ספינת תענוגות (קרוז) מארה"ב לאירופה יומיים לאחר שסילינס נעצר . שותפו לב רן, טענו ב־FBI, עלה במקביל על טיסה לאירופה. נוי ולב רן טענו אז שעזיבתם את ארה"ב תוכננה כשלושה וחצי שבועות לפני מעצרו של סילינס.

פנטלר קיבלה מ־BSGR כ־18% ממניותיה ב־2006. כעבור שנתיים BSGR רכשה ממנה את המניות חזרה ב־22 מיליון דולר. על פי החשד, העסקה הסיבובית היתה לצורך הסוואת הכספים שרובם המשיכו מפנטלר לגורמים בשלטון בגינאה. טענה שנוי, לב רן ושטיינמץ מכחישים.

באי כוחו של מיכאל נוי, עוה"ד קובי גולדמן ואורי גולדמן, מסרו: "המשטרה בוחרת להפעיל על המעורבים כל לחץ אפשרי, כולל דרך תפיסת הרכוש, וכולל בדיות על בריחתם לחו"ל, דבר שהוכח כי אינו נכון. נגיש לבית במשפט חומר חסוי שאנו תקווה שיוביל להפסקת הלחץ הנפסד שמפעילות הרשויות על נוי. הוא איש עסקים מכובד".

תגיות