אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התיאבון לסיכונים של גברת ווטאנבה מזין את הביטקוין צילום: רויטרס

FT

התיאבון לסיכונים של גברת ווטאנבה מזין את הביטקוין

עשרות סדנאות המכשירות סוחרים פוטנציאליים במטבע הדיגיטלי מתקיימות מדי שבוע ביפן. המשתתפים הם עובדי משרדים, סטודנטים ונשות פרברים שמכונות "גברת ווטאנבה" ומופקדות על הניהול הפיננסי של משק הבית

02.01.2018, 11:08 | ליאו לואיס ואמה דנקלי

בחדר הממוקם מעל חנות לציוד גלישה ברובע הפיננסי של טוקיו מתקיימת מדי שבוע בשעות הערב סדנה עבור אנשים מהשורה ששואפים להפוך לסוחרים של מטבעות דיגיטליים. חלקם עובדי משרדים, ואחרים, סטודנטים ועקרות בית מהפרברים.

קראו עוד בכלכליסט

כולם סקרנים לגבי הביטקוין. זוהי אחת מעשרות סדנאות הכשרה שמתקיימות ברחבי יפן ומושכות קהל גדל והולך שכולל את המתפתים, הספקנים והמבולבלים.

במדינות נוספות באסיה נרשם עניין דומה בביטקוין, שעזר לבסס את השליטה של האזור בתחום המטבעות הדיגיטליים. השליטה הזו מתבססת על השאיפות של המשקיעים הפרטיים, ולפי חלק מהאנליסטים, השפעתה כבר ניכרת בשוקי הנכסים המסורתיים.

מושכים כסף מחברות

 

ניסיונות רשמיים לבלום את ההתלהבות - כמו האיסור שהטילה ממשלת סין בספטמבר על בורסות מרוכזות למטבעות הדיגיטליים - רק הקשיחו את עמידותו של השוק. לפי חלק מהדיווחים, חסידי המטבע הסיניים החלו לסחור בביטקוין ברשתות תקשורת עמית לעמית (P2P), או שמנהלים את העסק מחוץ למדינה.

האנליסטים מציינים עוד, כי המסחר במטבעות דיגיטליים באסיה התגלה כבעל יכולת התאמה גבוהה לטווח הרחב של מחירים הזמינים ברחבי האזור. "המחירים ביפן ובדרום קוריאה גבוהים יותר בשל הביקוש המקומי", הסביר אורליאן מנאנט, מנכ"ל גייט קוין, בורסה בהונג קונג למטבעות הביטקוין והאתריום. "לכן תושבי המדינות הללו מגיעים לפה כדי להשיג מחיר טוב יותר".

דרום קוריאה היא שחקנית מרכזית בבהלה לביטקוין ומייצגת 12% מנפחי המסחר העולמיים, כך לפי האנליסטים של סיטיגרופ, שמדגישים כי הנתון עולה במהירות. עם זאת, הוא נחשב קטן עדיין לעומת יפן, אף כי הכלכלה שלה גדולה פי ארבעה משל דרום קוריאה, ורחבה יותר במונחים של השקעות פיננסיות.

"הביטקוין הפך כל כך פופולרי, שבאופן פוטנציאלי הוא כבר החל לשאוב השקעות פרטיות ממניות החברות הגדולות", ציינו האנליסטים של סיטי בדו"ח על מסחר הביטקוין בדרום קוריאה.

 , צילום: רויטרס צילום: רויטרס  , צילום: רויטרס

לראייה, מחיר המניה של סמסונג נע לאחרונה בכיוון מנוגד לזה של הביטקוין, מהלך המצביע על כך שהמשקיעים הפרטיים במדינה מושכים כסף מחברות מוכרות ומזרימים אותו לביטקוין.

אם זו אכן המגמה, תהליך דומה מתרחש גם ביפן. "יש לי מניות בכמה חברות שהפסידו כסף השנה, הגרועה בהן היא רשות הדואר היפנית", סיפרה אחת המשתתפות בסדנה, כבת 40. "באתי לכאן כדי לבדוק האם כדאי לי למכור את האחזקות שלי ולקחת סיכון".

קל להבין מה עורר את הסקרנות ביפן לביטקוין, או מדוע חלק מהאנליסטים טוענים כי הזינוק ב־1,400% שחווה מתחילת השנה נובע במידה רבה מהתיאבון לסיכונים של "גברות ווטאנבה" - הכינוי הגנרי ביפן לנשים שמנהלות את העניינים הפיננסיים של משק הבית, בעיקר באמצעות מסחר במט"ח.

ההשתתפות חסרת הפרופורציה של יפן בשוק הביטקוין העולמי - שלפי הערכות ייצגה 40% מפעילות המסחר היומית ברחבי העולם ב־2017 - יצרה תנופה בשוק, בעוד פלטפורמות המסחר מתאמצות ללכוד את תשומת הלב של מאגר המשקיעים הפרטיים, שמבחינה היסטורית אוהבים להמר על טרנדים מתחלפים.

"גברות ווטאנבה תמיד מחפשות את ההזדמנות הגדולה הבאה, והמטבעות הדיגיטליים בהחלט מתאימים לתבנית הזו", הסביר מייק קאיאמורי, מייסד Quoine, מפלטפורמות המסחר העמוסות ביפן.

ניתוח שפרסמו החודש אנליסטים בדויטשה בנק גורס כי הבעבוע של הביטקוין נובע גם מהימורים ממונפים היטב מצד "מר ווטאנבה" - אותם גברים בשנות ה־30 וה־40 לחייהם שבעבר היו נעולים על מסחר במטבעות המבוסס על הלוואות.

פרסומות לפלטפורמות היריבות למסחר בביטקוין מתחרות על שעות השיא בטלוויזיה, על המיקום הטוב ביותר לתליית מודעות ברכבות ועל כמה משלטי החוצות הגדולים בטוקיו.

BitFlyer, שמנהלת את הנפח הגדול ביותר של מסחר ביטקוין במטבע הין היפני, החלה לשנע ברחובות טוקיו משאית גדולה, זאת כדי להבטיח ששם המותג והפזמון הקליט שלה יגיעו לכל פינה.

עם זאת, קיימים כמה סימני אזהרה. יום לפני הסדנה, שאותה ארגנה אקדמיית המטבעות הדיגיטליים שהוקמה לא מכבר, הכריז שר האוצר של יפן טארו אסו, כי הביטקוין "עוד לא התגלה כמהימן מספיק כדי להפוך למטבע". יום לאחר מכן, הרוהיקו קורודה, נגיד הבנק המרכזי של יפן ציין ביובש כי "זה נכון שהמחיר עולה בצורה אנורמלית".

אולם לפי חלק מהטענות, השמרנות הטבעית שמפגינות הרשויות היפניות שיחקה דווקא תפקיד משמעותי בקידום הפופולריות של הביטקוין. באפריל האחרון נכנס לתוקף חוק שמגדיר ביטקוין ומטבעות וירטואליים אחרים כצורת תשלום אליה אפשר להתייחס כאל נכס (ולא מטבע). בעקבות המהלך הפכה יפן לכלכלה הגדולה הראשונה להעניק לביטקוין לגיטימיות מסוג זה.

בנוסף, לאחר המבוכה שנגרמה מקריסת מאונט גוקס ב־2014, החברה היפנית שנחשבה בשעתה לפלטפורמת המסחר בביטקוין הגדולה בעולם, גיבש הרגולטור ביפן רשימה של 11 בורסות מורשות שנמצאות תחת פיקוח הסוכנות לשירותים פיננסים. לפי משתתפי הסדנאות, תמונה של 11 המנכ"לים של הבורסות הללו לצד מפקד משטרת טוקיו, שזכתה לפרסום רב, שיחקה תפקיד מפתח בהפיכת המסחר במטבע למקובל יותר.

לעומת זאת, בדרום קוריאה החשש מהיווצרותה של בועה הוא גדול יותר. ראש הממשלה לי נאק־יון הזהיר בחודש שעבר, כי צעירים מסתכנים בתקווה לרווח מהיר, וכי המטבעות הדיגיטליים מממנים פעילויות לא חוקיות, כמו סחר בסמים. לאחרונה אסרה המדינה על הנפקות של מטבעות שמאפשרות לחברות סטארטאפ לגייס הון באמצעות מכירת מטבעות דיגיטליים למשקיעים. "אם השוק לא יצטנן, קרוב לוודאי שיוצגו רגולציות נוספות בהמשך", מעריכים בסיטי.

מגבילים ספקולציות

 

החשש בקרב ותיקי התעשייה הפיננסית הוא שמהלך מסיבי מצד הרגולטורים הקוריאנים לבלימת הספקולציות יפגע במחיר הביטקוין וישליך על שווקים אחרים. בעבר, קוריאה כבר הוכיחה שהיא מוכנה לפעול נגד ספקולציות יתר מצד משקיעים פרטיים. ב־2011 המדינה הטילה דרישות מחמירות יותר על מסחר באופציות של מניות וכן העלתה את מינימום יחידות המסחר המותרות, זאת כדי להגביל ספקולציות בקרב המשקיעים הפרטיים.

"הדרום קוריאנים מושקעים בכבדות בביטקוין. כך שאם המחיר יצנח, זה עלול להשפיע על שוקי המניות והדיור במדינה", הסביר בנקאי. עוד ציין, שבגלל ריבוי משכנתאות עם שיעור מימון גבוה ביחס למחיר הנכס, ומכיוון שמשקי בית רבים השקיעו בביטקוין, כל ירידה במטבע הדיגיטלי תקשה על פירעון החובות.

אבל לא כולם מודאגים. טים סוונסון, מנהל חטיבת המחקר בחברת הייעוץ לתעשיית הפינטק פוסט אוק לאבס בארה"ב מאמין כי ההשלכות הפוטנציאליות יהיו "קרוב לוודאי מוחלשות בהשוואה לבועות אחרות שיתפוצצו". זאת בשל "מחסור במינוף והיעדר קשרים עמוקים למערכת הפיננסית המסורתית".

בינתיים בטוקיו, סדנת הביטקוין השבועית הסתיימה, וכפי שציין אחד המשתתפים, מחיר המטבע הדיגיטלי זינק במהלכה ב־10,000 ין. "קל לדמיין כמה יכולתי להרוויח לו קניתי מטבעות עם קצת מינוף", הוא אמר. "אבל זה לא כמו הין שערכו מתנייד בהתאם לחדשות, אני עדיין לא מבין מה משפיע על מחיר הביטקוין".

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
ביטקוין - אפיק ההשקעה שגדל הכי מהר בהיסטוריה
11-2009 - 1500 ביטקוין לדולר - מחיר הביטקוין כמחיר החשמל לכרייתו 03-2010 - 333 ביטקוין לדולר -תחילת המסחר בביטקוין 08-2010 - 150 ביטקוין לדולר 10-2010 - 10 ביטקוין לדולר 03-2011 - 1 ביטקוין = 1 דולר 06-2011 - 12.5 דולר לביטקוין 06-2013 - 100 דולר לביטקוין 12-2013 - 1000 דולר לביטקוין 11-2017 - 10000 דולר לביטקוין 12-2017 - 20000 דולר לביטקוין גדילה של פי 30 מיליון ב 8 שנים וחודש תשואה של 3,000,000,000% = 3 מיליארד אחוז
אדם  |  03.01.18
6.
לא שונה ממירוצי סוסים
סתם הימור...ומלא כתבות של האנשים מהפוזיציה (אנשים/גופים שמחזיקים מטבעות, יוצרות רעש תקשורתי כדי שאנשים תמימים ירכשו - מהם - מטבעות, בזמן הזה הם ממשיכים "לכרות - יוצרים יש מעין עוד מטבעות" ומחכים לפריירים הבאים בתור). כמובן, לא קל למכור את הביטקויין, ועד שאתה מצליח הערך שלו נכראה כבר ירד או שהעלייה היתה הרבה יותר נמוכה ממה ציפיתה. מתאים למהמרים או לאנשים שלא איכפת להם לסכן את ההשקעה שלהם. דרך הגב, זה לא באמת "מטבע"...זה רק שם קאצ'י לנכס ספקולטיבי במהותו. היחידים שאולי רואים בו מטבע - זה פועשים ומלביני כספים
מישהו  |  02.01.18
לכל התגובות