אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ישראל נערכת לקרב מול רפורמת המס של טראמפ צילום: רויטרס

בלעדי לכלכליסט

ישראל נערכת לקרב מול רפורמת המס של טראמפ

נתניהו הורה ליו"ר המועצה הלאומית לכלכלה להקים צוות שיגיש המלצות בתוך חודש. באוצר כבר החלו לאחרונה לבדוק כיצד תשפיע רפורמת המס של טראמפ על התנהלותן של חברות

02.01.2018, 06:44 | עמרי מילמן ואור הירשאוגה

ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס אתמול (ב') את בכירי משרדו ואת צמרת האוצר במטרה לבחון את השלכות רפורמת המס של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. נתניהו הורה ליו"ר המועצה הלאומית לכלכלה אבי שמחון להקים צוות שיגבש בתוך 30 יום המלצות כיצד על ישראל להגיב על הרפורמה של טראמפ.

קראו עוד בכלכליסט

נתניהו ביקש שהצוות יציג בפניו כמה מתווים אפשריים, שאפתנים יותר ופחות, לאור החששות כי הרפורמה של טראמפ תפגע ברצון של חברות אמריקאיות להגיע לישראל או תגרום לחברות ישראליות לעזוב את ישראל לטובת ארה"ב שתציע שיעורי מס נוחים יותר וללא "קנסות" על פעילות מחוץ לארה"ב.

תיתכן הגדלת הטבות המס

בשלב זה בכירים בממשלה מביעים ספק בנוגע לסיכויים להכניס מהלך נוסף כלשהו לתקציב 2019 שאמור להיות מאושר עוד פחות משלושה חודשים לפי הסיכום של נתניהו וכחלון, אולם מנגד אחרים הזכירו כי גם במהלך השנה שעברה כחלון קידם כמה מהלכים באמצע השנה כמו למשל "נטו משפחה". לדברי הבכירים, אם תתקבל החלטה על הפחתת מסים בשבועות הקרובים יהיה קל יותר ליישמה. למרות שהדברים טרם הגיעו לכדי בחינה מהותית במשרדים הרלבנטיים, האפשרויות המדוברות כעת הן בעיקר הגדלת הטבות המס שגדלו בלאו הכי בחוק ההסדרים הקודם (שאושר בסוף 2016) והעניקו שיעור מס של 6% על הכנסות מקניין רוחני לחברות ענק (ו־12% לחברות רגילות) ומס דיבידנד של 4%.

במשרד האוצר כבר החלו לבדוק את נושא התגובה הישראלית לרפורמת טראמפ. בצוות שהתכנס לראשונה לפני כשבועיים חברים נציגים מרשות המיסים, אגף התקציבים, הכלכלן הראשי במשרד האוצר, המועצה הלאומית לכלכלה, יחידת סחר חוץ במשרד האוצר ורשות החדשנות.

דונלד טראמפ, צילום: איי פי דונלד טראמפ | צילום: איי פי דונלד טראמפ, צילום: איי פי

 

"יש לנו פתרונות"

 

מוקדם יותר החודש חתם נשיא ארה"ב דונאלד טראמפ על רפורמת מס מקיפה בארה"ב שמתגמלת חברות שפעילות בארה"ב ומטילה מסים על חברות בבעלות אמריקאית שפועלת מחוץ למדינה או רושמות רווחים דרך מקלטי מס.

לדברי אבירם ז'ולטי, מנהל חטיבת תפעול ברשות החדשנות, למתווה הרפורמה עשויות להיות השלכות כבדות משקל ביחס לכלכלה הישראלית. הרפורמה מייקרת את עלויות הפיתוח בישראל במתווה המס לפיו מתנהלת פעילות הפיתוח של מרבית החברות האמריקאיות. בנוסף הרפורמה מטילה מס על הכנסות בשל קניין רוחני שמוחזק מחוץ לארה"ב, באופן שעשוי לגרום לחברות שבסיסן בארה"ב לתעדף רישום של קניין רוחני במדינה.

אהרון אהרון, מנכ"ל הרשות הלאומית לחדשנות, צילום: אוראל כהן אהרון אהרון, מנכ"ל הרשות הלאומית לחדשנות | צילום: אוראל כהן אהרון אהרון, מנכ"ל הרשות הלאומית לחדשנות, צילום: אוראל כהן

בעקבות הרפורמה עשויות חברות בבעלות אמריקאיות לשנות מבנים ארגוניים כך שיחידות בת ירשמו בארה"ב, או להעביר פעילויות לארה"ב, ציין ז'ולטי. "המטרה של הרפורמה היתה לעודד תעסוקה ולעודד פעילות ריאלית בארה"ב", הוא ציין. "האתגר הוא לא רק ביחס לחברות רב לאומיות שהבסיס שלהן הוא בארצות הברית, אלא גם ביחס לחברות ישראליות שמוכרות בארצות הברית שפעילותן התייקרה", הוסיף. 

"בהיבטים מסוימים יש לנו פתרונות לזה, אבל עדיין מדובר בעבודה בתהליך התגבשות", ציין מנכ"ל רשות החדשנות אהרון אהרון.

תגיות