אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אירונאוטיקס משלמת בארה"ב על ההרפתקאות באזרבייג'ן

בלעדי לכלכליסט

אירונאוטיקס משלמת בארה"ב על ההרפתקאות באזרבייג'ן

החקירה הפלילית של להב 433 ומשרד הביטחון נותנת את אותותיה בחברת המל"טים מיבנה, שנאלצה לדחות השבוע רכישה מהותית של חברה אמריקאית. גורמים באירונאוטיקס: הרשויות בארה"ב נרתעו מהחקירה ומעכבות אישורים נחוצים

02.01.2018, 06:52 | עמיר קורץ

האם החקירה הפלילית של להב 433 ומשרד הביטחון נגד אירונאוטיקס נותנת אותותיה ומעיבה על פעילותה של חברת המל"טים? על פי מידע שהגיע ל"כלכליסט", התשובה חיובית. מאז נודע בנובמבר על החקירה, הנוגעת לעסקה מול לקוח מהותי, מתקשה החברה מיבנה להשיג אישורים שונים מהרשויות האמריקאיות; נראה כי הן לא רואות בעין יפה את קיום החקירה. התוצאה: אישורים שנדרשו לעסקה מהותית של אירונאוטיקס לרכישת חברה אמריקאית לא התקבלו בזמן - וזו נאלצה להודיע השבוע על דחייה בהשלמתה.

קראו עוד בכלכליסט

בספטמבר חתמה אירונאוטיקס על עסקה לרכישת Chassis Plans ב־6 מיליון דולר - חברה פרטית מקליפורניה, המפתחת תחנות הפעלה למערכות בלתי מאויישות וציוד מחשבים לצבא ותעשייה. עם לקוחותיה נמנות הזרועות הביטחוניות ותעשיות צבאיות בארה"ב.

אירונאוטיקס, שנסחרת לפי שווי של כ־600 מיליון שקל לאחר שצנחה ב־40% מאז הנפקתה ביוני, רואה חשיבות רבה ברכישת החברה האמריקאית. בכוונת אירונאוטיקס להשתמש בה כפלטפורמה למימוש פרויקטים במימון כספי הסיוע האמריקאיים. הסכם הסיוע האמריקאי, שנחתם בסוף כהונתו של ברק אובמה כנשיא, קבע כי ישראל תקבל סיוע של 3.8 מיליארד דולר בשנה למשך עשור. אלא שמאמצע העשור הבא ישראל תהיה חייבת למצות את כל כספי הסיוע ברכש ישיר מחברות שפועלות בארה"ב.

כבר בתשקיף לקראת הנפקתה ציינה אירונאוטיקס כי התרחבותה בארה"ב היא יעד אסטרטגי. היא שכרה את שירותיו של בכיר לשעבר באלביט מערכות, מומחה לכספי הסיוע האמריקאים, שכנראה היה זה שאיתר את החברה האמריקאית.

בהסכם מול Chassis Plans נכתב: "השלמת העסקה מותנית בקיומם של מספר תנאים מתלים, בהם קבלת כלל האישורים הרגולטוריים הנדרשים בארה"ב, כולל מהוועדה האמריקאית להשקעות זרות, והודעה על העסקה לוועדה האמריקאית לפיקוח על ייצוא ביטחוני". בדיווח לבורסה מ־24 בספטמבר העריכה אירונאוטיקס כי השלמת העסקה צפויה תוך 60 יום - בסוף נובמבר. נקבע כי "ככל שלא התקיימו התנאים המתלים עד 31.12.17, העסקה תפקע, וכל צד יהיה רשאי לסיים את ההסכם".

הארכה בדקה ה־90

בשבועות האחרונים סיפרו גורמים באירונאוטיקס כי הרשויות האמריקאיות לא ממהרות לאשר את העסקה. העיכובים, ציינו, קשורים בין היתר לחקירה בישראל. לפני כשבועיים, עוד בטרם פקע הדד ליין לחתימת העסקה, פנה "כלכליסט" לאירונאוטיקס בנושא, אך שם ניסו לשדר עסקים כרגיל. "החברה ממשיכה לפעול כנדרש להשלים בהקדם את עסקת הרכישה, ובכלל זאת לקבל את האישור הנדרש", נמסר מאירונאוטיקס.

אלא ששלשום (א'), המועד האחרון להשגת האישורים ולהשלמת העסקה, דיווחה אירונאוטיקס כי אלה טרם התקבלו. ביום שישי האחרון חתמו הצדדים על תיקון להסכם, שבמסגרתו יוארך המועד האחרון עד לסוף מאי. כלומר, הארכה של חמישה חודשים - כמעט כפליים מהזמן המקורי שניתן להשלמת העסקה.

גורמים באירונאוטיקס אומרים כי ההנהלה מנסה לטעון שהעיכובים טכניים, אולם יש קושי אמיתי לקבל אישורים מהרשויות האמריקאיות כל עוד עננת החקירה מרחפת מעל. "ההנהלה מנסה להציג זאת כבעיה טכנית ולא מהותית", אומר גורם בחברה. "אבל אני שומע כי הרגולטור האמריקאי שואל הרבה שאלות לא צפויות, כולל על החקירה הפלילית, ולכן מעכב את החלטתו. לא בכדי הדחייה היא בת חמישה חודשים".

נשלחו לספק הסברים

זאת לא הבעיה היחידה שיוצרת לכאורה החקירה. במסדרונות אירונאוטיקס יש מי שמספר כי ספקים וסוכנים ישראלים, המייצגים חברות אמריקאיות, העלו בתקופה האחרונה חששות לעיכובים בקבלת אישורים שיתירו למכור לאירונאוטיקס רכיבים רגישים למל"טים שלה.

כך, לדברי גורמים בחברה, לאחרונה התעוררו דין ודברים מול ספק של חברה אמריקאית, המוכרת לאירונאוטיקס רכיבים למערכות המל"טים. לדבריהם, הספק ציין כי החקירה עשויה להקשות על קבלת אישור מהאמריקאים למכירת הציוד. מאירונאוטיקס נשלחו נציגים כדי לספק הסברים לאמריקאים. בכירים באירונאוטיקס מודים כי נשאלו שאלות בנושא, אך לדבריהם לא היתה בעיית אספקה כלל.

באוקטובר, לפני היוודע החקירה, התחייבה אירונאוטיקס להעניק שירותים כקבלן משנה לתאגיד אמריקאי המעניק שירות לגורמי ממשל אמריקאיים. גורמים באירונאוטיקס אומרים כי הפרויקט מתקדם כסדרו, מה שמעיד כי העסקים בארה"ב מתנהלים כרגיל.

"פועלים לקבלת אישורים"

ביום שנודעה החקירה הזדרזה אירונאוטיקס לערוך שיחת ועידה עם המשקיעים. נציגי המוסדיים חזרו ושאלו את המנכ"ל עמוס מתן לגבי השפעת החקירה על שאר עסקיה. מתן היה נחרץ: "אנו עובדים על החוזים כמו שהצהרנו עליהם, במהלך עסקים תקין ורגיל לחלוטין, בכל הפרויקטים שלנו. לא מכיר כל השפעה".

עד כה הותר לפרסם רק כי העסקה הנחקרת קשורה לתקרית שבעקבותיה התלה משרד הביטחון את רישיון השיווק והייצוא של מל"ט Orbiter K1 לאותו לקוח מהותי. אלא שפרסומים מוקדמים שופכים יותר אור: מדובר בצבא אזרבייג'ן, הלקוח המהותי ביותר של אירונאוטיקס. העסקה מולו נבלמה בעקבות תלונה שהוגשה לאפ"י (אגף הפיקוח על הייצוא הביטחוני במשרד הביטחון) על תקרית חמורה שארעה במדינה ביולי, שבה היו מעורבים אנשי אירונאוטיקס.

על פי התלונה, נציגי החברה ביצעו לבקשת צבא אז'רבייג'ן הדגמה חיה של התקפת מזל"ט "מתאבד" מתוצרתה על עמדה של צבא ארמניה; שני מטיסים מטעם אירונאוטיקס סירבו לבצע את ההדגמה, שלטענתם היא בגדר פעילות מלחמתית, אולם נציגים אחרים של החברה ביצעו אותה.

מאירונאוטיקס נמסר: "טרם בשלו התנאים להשלמת עסקת הרכישה בארה"ב. החברה ממשיכה לפעול כדי להשלימה בהקדם האפשרי ולקבל את כל האישורים הנדרשים. החברה ממשיכה בעסקיה ללא שינוי, ואף דיווחה על עסקאות חדשות שנחתמו לאחרונה. אין ולו ספק אחד שמשהה או מעכב את פעילותו מול אירונאוטיקס".

תגיות