אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אושר חוק מימון הפריימריז: הח"כים יקבלו כסף מהמדינה ולא יוכלו לאסוף תרומות צילום: אלכס קולומויסקי

אושר חוק מימון הפריימריז: הח"כים יקבלו כסף מהמדינה ולא יוכלו לאסוף תרומות

החוק אושר ברוב של 62 נגד 52; המימון לחברי הכנסת המתמודדים יתקבל גם אם לא ייבחרו בסוף; מועמדים שאינם חברי כנסת יוכלו לגייס תרומות או לקחת הלוואה מהמדינה שתהפוך למענק אם ייבחרו

01.01.2018, 23:22 | שחר אילן
מליאת הכנסת אישרה היום (ב') בקריאה שנייה ושלישית ברוב של 62 נגד 52 את חוק מימון הפריימריז. על פי הצעת החוק, יאסר על חברי כנסת מכהנים לגייס תרומות לפריימריז והם יקבלו מימון מהמדינה גם אם לא ייבחרו בסופו של דבר. מועמדים שאינם חברי כנסת יוכלו לגייס תרומות או לקחת הלוואה מהמדינה שתהפוך למענק אם ייבחרו.

קראו עוד בכלכליסט

בדיון האחרון על החוק בוועדת הפנים של הכנסת הוצא ממנו ההיבט השנוי במחלוקת של מתן מימון גם למפלגות שאין בהן פריימריז. שני ההיבטים השנויים במחלוקת שנותרו בחוק הם הענקת מימון מהמדינה לבחירות פנימיות של מפלגות והאפליה בין מועמדים מכהנים וחדשים. הרוב של יותר מ-60 בו אושרה הצעת החוק היה דרוש משום שהיא מהווה סתירה לעיקרון שוויון הבחירות בחוק יסוד: הכנסת.

ח"כ אמסלם במהלך דיוני הכנסת, צילום: אלכס קולומויסקי ח"כ אמסלם במהלך דיוני הכנסת | צילום: אלכס קולומויסקי ח"כ אמסלם במהלך דיוני הכנסת, צילום: אלכס קולומויסקי

הדיון על הצעת החוק היה אמורה להמשך עד חצות. אבל האופוזיציה ויתרה ב-22:00 על שעתיים של נאומים בניסיון לתפוס את הקואליציה ללא רוב בהצבעות על החוק. כתוצאה מכך האריך שר התיירות יריב לוין מהליכוד בנאומו כדי לאפשר לחברי כנסת לחזור מחתונת נכדו של ח"כ מנחם אליעזר מוזס מיהדות התורה.

מהי תקרת ההוצאות?

על פי החוק, המימון יינתן אם במפלגה חברים לפחות 5,000 חברים ואם בבחירות המקדימות בוחרים רוב חברי המפלגה. כלומר, מפלגות שבהן הבחירות לרשימה נערכות במרכז או בוועידה דוגמת מרצ או הרשימה המשותפת לא ייהנו ממימון והחברים בהן יצטרכו להמשיך לגייס תרומות.

הצעת החוק קובעת תקרה לתרומות והוצאות שיוכל מועמד להוציא. תקרה זו הופחתה בשליש לעומת המצב הקיים היום: אם מספר בעלי זכות הבחירה הוא עד 5,000, יוכל המועמד להוציא עד 50 אלף שקל; בין 5,000 ל-10,000 בעלי זכות בחירה – יוציא עד 50 אלף שקל ועוד 11 שקלים לכל בוחר שמעל 5,000. בין 10,000 ל-100 אלף בעלי זכות בחירה – יוציא המועמד 120 אלף שקל ועוד 2 שקלים לכל בוחר מעל 10,000. מעל 100 אלף בעלי זכות בחירה – 320 אלף שקל.

יו"ר ועדת הפנים דוד אמסלם טען ש"זה חוק שמפריד בין הון לשלטון. איש ציבור לא צריך לפגוש שום כסף בדרך. ח"כ לא צריך לגייס תרומות. זה לא תרומה אלא שוחד". לדבריו, בחירות עולות כסף וזה חלק ממחיר הדמוקרטיה.

אמסלם הציג את ההצעה ואמר כי "ח"כ לא אמור לקבל תרומה מאף אחד, מבחינתי זה שוחד. חלק מהתורמים תורמים לכל המפלגות בבחינת שלח לחמך, זו מן השקעה כזו. זה הדבר הכי מושחת כמעט שקורה במדינה ועוד בחסות החוק. הצעת החוק הזאת באה לנקות את הפוליטיקה הישראלית לפחות מקצת שחיתות"

ח"כ מיקי רוזנטל מהמחנה הציוני אמר ש"החוק יוצר תחושב של גילדה, של ח"כים, כי החוק הזה בסופו של דבר מקבע את אלה שנמצאים לעומת מועמדים חדשים". הוא הודיע שלא ישתמש בכספי המימון מהמדינה.

ח"כ דב חנין מהרשימה המשותפת אמר ש"ח"כ אמסלם צודק כשהוא אומר שהמערכת הקיימת של התרמה בפריימריז היא מושחתת. אבל הפתרון שמוצע הוא פשוט לא נכון. מפלגות שרוצות לקדם פריימריז צריכות לדאוג לפרסום אחיד ושוויוני לכל אחד ואחת מהמתמודדים. במקום זה, החוק הזה רק יחריף את הבעיה, ונגיע לפוליטיקה של יותר כסף, ופחות עקרונות".

יו"ר סיעת יש עתיד ח"כ עפר שלח אמר ש"החוק הזה פועל להשפלת תדמיתו של הבית הזה בעיני האנשים שמתבוננים בו מבחוץ. שלחו אותנו לכאן, כדי לטפל בדברים שחשובים לאנשים, ולא כדי שנתגושש על חוקים שכל מטרתם להטיב עם האנשים שיושבים בבית הזה".

ח"כ סתיו שפיר: "כבר תקופה ארוכה שהממשלה הזאת מביאה לשולחן הכנסת שורה של חוקים שכל המשמעות שלהם היא לדאוג לפוליטיקאים שיושבים בממשלה הזאת. אפס דאגה לאזרחי ישראל. האמת היא שבאמת את הקואליציה, את ממשלת נתניהו, צריך לנתק מכסף. אנחנו רואים מה כסף עושה לראש הממשלה".

שר התיירות לוין סיכם בשם הממשלה: "יש דמוקרטיות מפוארות שבהם יש בעלי הון, הם מממנים את המפלגות או המועמדים, ואותם נבחרים משרתים את אותם בעלי הון. אוי לנו אם נהיה במקום הזה. לכן בצדק העדיפו לנטרל את ההשפעה הזו של בעלי ההון על פני מי שאין לו. זו הייתה ההחלטה הצודקת שקיבלו פה ויש לזה מחיר".

תגיות