אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כחלון מבקש להאריך בשנה את פעילות הוועדה לתכנון מהיר; הירוקים מתנגדים צילום: יואב דודקביץ

כחלון מבקש להאריך בשנה את פעילות הוועדה לתכנון מהיר; הירוקים מתנגדים

עד כה אישרה הוותמ"ל תוכניות לבניית 100 אלף דירות ב-3.5 שנות פעילותה, אך טרם החלה בנייתן בפועל. כחלון: "תרומת הוועדה לפתרון משבר הדיור דרמטית". החברה להגנת הטבע: "ועדה דורסנית ומיותרת"

02.01.2018, 11:48 | נמרוד בוסו

שר האוצר משה כחלון, פנה הבוקר (ג') ליו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה על מנת להאריך את פעילות הוועדה הארצית לקידום מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל) בשנה נוספת. זאת, למעלה מחצי שנה לפני מועד פקיעת תוקף הוראת השעה שמכוחה פועלת הוועדה, באוגוסט הקרוב. את הבקשה נימק כחלון ב"תרומתו החיובית של החוק להגדלת היצע הדיור, לאור הצורך החיוני שעודנו קיים באישור תוכניות רחבות היקף למגורים, ובשל האתגרים שעדיין מונחים לפתחה של מצוקת הדיור".

את החוק להקמת הוותמ"ל יזם משרד האוצר בתקופת הכהונה של יאיר לפיד, והוא נכנס לתוקף בשנת 2014 לתקופה של ארבע שנים, עם אפשרות להאריכו פעמיים, למשך תקופה של שנה אחת נוספת בכל פעם. המדובר בוועדת תכנון ארצית מרובת סמכויות, המוסמכת לאשר תוכניות לבניית אלפי יחידות דיור בהליך מקוצר. וזאת תוך יכולת לחרוג מתוכניות תקפות, מלבד תוכנית המתאר הארצית תמ"א 35. כמו כן מדובר בערכאת תכנון אחת שעל החלטותיה לא ניתן לערער.

קראו עוד בכלכליסט

על פי החוק המקורי, היתה הוותמ"ל מוסמכת לטפל אך ורק במתחמים שבהם רוב מוצק לקרקעות מדינה, אולם לאחרונה הורחבו סמכויותיה גם לקידום תוכניות פינוי-בינוי, ותוכניות בקרקע פרטית מרובת בעלים. בשל סמכויותיה הנרחבות, יזמים פרטיים אינם מורשים להגיש תוכניות לוועדה, אלא אך ורק גופים ממשלתיים בהם משרד הבינוי והשיכון, רמ"י וחברת "דירה להשכיר".

דירות חדשות (ארכיון). טרם החלו בבנייה של תוכניות שאישרה הוותמ"ל, צילום: עמית שעל דירות חדשות (ארכיון). טרם החלו בבנייה של תוכניות שאישרה הוותמ"ל | צילום: עמית שעל דירות חדשות (ארכיון). טרם החלו בבנייה של תוכניות שאישרה הוותמ"ל, צילום: עמית שעל

במשרד האוצר מרוצים מאד מתפקודה של הוותמ"ל ומחלקה בהגדלת התפוקות התכנוניות. מהמשרד נמסר כי עד כה אישרה הוועדה 37 תכניות הכוללות למעלה מ-100,000 דירות, וזאת בפרק זמן ממוצע של פחות משנה לאישורה של כל תוכנית.

מנגד, לוועדה גם מבקרים רבים, הטוענים כי התוצרים התכנוניים של הוועדה הינם פגומים, ומתאפיינים בשכונות פרבריות ובזבזניות בקרקע, וברמת עירוניות נמוכה. מבקרת חריפה נוספת של הוותמ"ל היא החברה להגנת הטבע שלאחרונה פרסמה דו"ח ולפיו עד כה לא יצא ולו היתר בנייה אחד בתוכנית שתכננה הוותמ"ל.

שר האוצר משה כחלון אמר הבוקר: "הותמ"ל תכננה השנה כ-40% מכלל יחידות הדיור שתוכננו, ותרומתה לפתרון משבר דרמטית. אנחנו ממשיכים לתכנן, לשווק ולבנות ויש לנו עוד עבודה רבה אותה נמשיך גם בשנת 2018".

ניר פפאי, סמנכ"ל שמירת סביבה וטבע בחברה להגנת הטבע, תקף את הפניה של שר האוצר לכנסת ואמר כי "לא רק שלוועדה לא הייתה 'תרומה דרמטית במאבק לפתרון משבר הדיור', כפי שכותב שר האוצר, משה כחלון, אלא מדובר בוועדה דורסנית ומיותרת, שבמשך למעלה משלוש שנות פעילותה, לא נבנתה ולו יחידת דיור אחת. כלומר, כל התכניות, עד כה, כל ההודעות הדרמטיות לעיתונות, כל האירועים המתוקשרים בשטח, הן על הנייר בלבד, ללא שום תוצאות בפועל".

עו"ד עמית יפרח, יועמ"ש ויו"ר אגף הקרקעות בתנועת המושבים, אמר: "אנו מתנגדים באופן נחרץ לבקשתו של שר האוצר להאריך את חוק הוותמ"ל. עמדתנו בדיוק הפוכה והיא שבשלה העת לתקן את חוק הותמ"ל כך שתהיה הגנה ראויה על הקרקע החקלאית ותיפסק ההכרזה על מתחמי דיור נוספים שבהם ישנה קרקע חקלאית. התיקון מחייב את המדינה למצות מלאי תכנוני בתוך העיר לפני שפורצים את שטחי השיפוט שלה אנו נחושים בפנייתנו זו ובמקביל נגיש עתירה לבג"ץ בזמן הקרוב".

ח״כ תמר זנדברג (מרצ) אמרה בתגובה: "שר האוצר מבקש להמשיך את הטעות של קודמו על ידי הארכת התוקף של הותמ"ל, שלא רק שלא הביאה לירידה במחירי הדיור, אלא גם גרמה לתכנון של עוד ועוד יחידות דיור יקרות, על שטחים פתוחים, שמוטות באופן מוחלט לרכב פרטי ושאין בהן אפשרות לשימוש נגיש בתחבורה ציבורית. המדיניות הזו יוצרת שכונות מנותקות ופקקי ענק בכניסה וביציאה, לצד מוסדות חינוך וציבור שעולים למשק מילארדים בשנה, וזאת במקום להשקיע בהתחדשות עירונית, בחיזוק מרכזי הערים הקיימות, בדיור בהישג יד ובדיור ציבורי".

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
תגובת נציג המושבים - עו"ד יפרח - מצחיקה ומקוממת
הכי מצחיק , זה תגובה עו"ד עמית יפרח נציג המושבים, הוא רוצה שרק חברי מושבים יקבלו קרקעות בחינם , וישלמו היטל השבחה 10% כאשר כולם משלמים 50% היטל השבחה, וכך נוצר מצב שהמושבים בונים וילה 140 מ"ר ב 500-700 אלף ש"ח. רק לפני זמן קצר אפשרו להם לבנות בית שלישי בחלקה א' ........ , עוד לפני כן המדינה מחקה למושבים בעיקר חובות לבנקים בסכום כולל של 22.9 מיליארד ש"ח במסגרת חוק גל. במדינה הזו מי שלא נמצא בארגון מסויים הלך עליו, זה מה שהממשלה יודעת
דוד דוד  |  03.01.18
13.
בזבוז מדהים
פינוי בינוי ושיקום שכנות מהווים פתרון זמין וכדאי לכולם. אי ניצול קרקע הררית שאינה טובה לחקלאות היא בזבוז משווע. כך למשל את הערים אלעד ניתן לשלש בקלות וגם את בית שמש. הפקעת קרקעות חקלאיות פוריות צמודות דופן לערים והפיכתן לשלמת בטון ומלט - היא בכייה לדורות. פירוש הדבר - חיסול ריאות ירוקות, פגיעה בביטחון אספקת מזון, מניעת חלחול מים למי התהום ועוד ועוד. הגליל והנגב הופכים למדינה לא יהודית. חברו אותם ברכבות מהירות למרכז. העתיקו לשם מפעלים ועסקים. והפסיקו את המדיניות הפופוליסטית הותמ"ל של לפיד שלא הבין כלום בנושא המקרקעין - וכחלון שנגרר אחריו. ואולי יקום לפיד ויודה שהוא שגה במדיניותו זו ו"מודה ועוזה ירוחם". ואז ייקל על כחלון לתלות את האשמה בלפיד - ולבטל את הותמ"ל - גוף כושל לכל הדעות. וחבר שמבקר המדינה - לאחר שייגרמו נזקים בלתי הפיכים - רק יבקר בדיעבד את פעולתו.
שמאי מקרקעין  |  03.01.18
לכל התגובות