אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד התקשורת לא מצליח להיפטר מהצל של פילבר צילום: אוראל כהן, עמית שעל

משרד התקשורת לא מצליח להיפטר מהצל של פילבר

לפי חוק לא ניתן להאריך את כהונת ממלא מקום המנכ"ל שמסתיימת בעוד שבועיים. במשרד שוקלים לפצל את הסמכויות בין הסמנכ"לים

03.01.2018, 08:54 | אביב גוטר

במשרד התקשורת בוחנים פיצול סמכויות המנכ”ל לסמנכ”לי המשרד, כך נודע ל”כלכליסט”. זאת בשל העובדה שבעוד כשבועיים צפויה להסתיים כהונתו של ממלא מקום מנכ"ל המשרד מימון שמילה, ולא ניתן להאריכה פעם נוספת לפי החוק.

קראו עוד בכלכליסט

ביולי האחרון מונה שמילה לתפקיד מ”מ מנכ”ל המשרד לאחר שהמנכ”ל שלמה פילבר הורחק מהתפקיד בשל חקירתו באזהרה על ידי רשות ניירות ערך בפרשת בזק. פילבר, ששהה במשך שבועיים במעצר בית, חשוד בעבירות של טוהר המידות ובעבירות ניירות ערך. החשד הוא שפילבר ניצל את מעמדו ופעל בדרכי מרמה לקידום האינטרסים של בזק במשרד התקשורת. בתום תקופת ההרחקה, בחודש אוקטובר, פילבר היה רשאי לשוב למשרד ולעבור שימוע בפני הנציבות, אך העדיף להימנע משימוע ולכן ביקש מהנציבות להשעות אותו מהתפקיד עד להחלטה אם להגיש נגדו כתב אישום או לא. לאור זאת, החליט שר התקשורת איוב קרא להאריך את כהונתו של שמילה בשלושה חודשים נוספים.

אך לפי החוק, ניתן למנות ממלא מקום לשלושה חודשים עם אפשרות להארכת הכהונה בשלושה חודשים נוספים. ב־16 בינואר צפויים להסתיים ששת חודשי כהונתו של שמילה ובמשרד התקשורת עמלים על מציאת פתרון, כאשר ישנן כמה חלופות שנבחנות. הארכת כהונתו של שמילה בתקופה נוספת תצטרך להיות מאושרת על ידי היועץ המשפטי לממשלה ונציבות שירות המדינה. מאחר שקיימת חלופה נוספת - והיא מינוי סמנכ”ל אחר לתפקיד במקום שמילה - המהלך עלול להיות בעייתי.  

מימין: מנכ"ל המשרד המושעה שלמה פילבר וממלא המקום מימון שמילה, צילום: אוראל כהן, עמית שעל מימין: מנכ"ל המשרד המושעה שלמה פילבר וממלא המקום מימון שמילה | צילום: אוראל כהן, עמית שעל מימין: מנכ"ל המשרד המושעה שלמה פילבר וממלא המקום מימון שמילה, צילום: אוראל כהן, עמית שעל

אלא שאיש מבעלי התפקידים בדרג סמנכ”ל לא נתפס כמי שיכול להתמנות לתפקיד המנכ”ל. שני סמנכ”לים ששמם עלה כמי שעשויים להתמודד על התפקיד הם חיים גרון (רישוי) ואורן לביאן (פיקוח בנק הדואר). גרון כיהן בעבר כממלא מקום מנכ”ל בתחילת העשור, בין כהונת המנכ”לים מרדכי מרדכי ועדן בר טל. גורמים במשרד התקשורת מספרים כי לאחר מינויו של בר טל סירב גרון להכיר בסמכויות שלו, והוא הושעה פעמיים. לכן ההערכות במשרד שלא יקבל את התפקיד. בנוסף להם יש שלושה סמנכ”לים חדשים במשרד, ולכן הסבירות שאחד מהם ימונה לתפקיד אינה גבוהה. המצב הבעייתי הוביל את המשרד לבחון כאמור את פיצול סמכויות המנכ”ל, כלומר שהמשרד יכהן ללא מנכ”ל רשמי. חלופה זו נבחנת אצל היועץ המשפטי לממשלה.

החלופה האחרונה, ובעלת הסבירות הנמוכה ביותר, היא שפילבר יתפטר מתפקידו. זה יפנה למעשה את התקן שעליו “יושב” פילבר ותאפשר לקרא למנות מנכ"ל חדש וקבוע. נכון להיום, ההשעיה של פילבר מקנה לו תשלום של 50% מגובה שכרו, ולכן לא סביר שיסכים להתפטר כל עוד לא התקבלה החלטה בעניינו. ההשעיה מסתיימת ב־31 בינואר, ומקורביו של פילבר מציינים שהוא ממתין לשוב למשרד.

בינתיים, על שולחן משרד התקשורת עומדים כמה נושאים בעלי משמעויות גדולות לשוק התקשורת. הנושא המהותי ביותר הוא קידום מדיניות בתחום תשתיות התקשורת הנייחת, שבמסגרתו יצטרך המשרד להחליט אם להמשיך לפי גישתו של פילבר - מתן תמריצים לחברות התקשורת על מנת שישקיעו בפיתוח התשתיות, או שמא בגישה של קודמיו, אבי ברגר ועדן בר טל, שהיא קידום רפורמת השוק הסיטונאי שרוכבת על תשתיות בזק. נושא נוסף שממתין הוא סוגיית הפריסה האוניברסלית של HOT.

גרון מסר בתגובה כי "איני מעוניין כלל בתפקיד עקב נסיבות משפחתיות וקרבה לגיל פרישה. לגבי הסכסוך עם ברטל - מדובר בשתי השעיות בלתי מוצדקות שבוטלו על ידי בית הדין לעבודה ולפיצויים בסך 60 אלף שקיבלתי עקב כך מהמדינה".

תגיות