אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הניסיון של דודו זקן להיכנס לשוק ההון נכשל: "ננסה שוב עם מוצרים נוספים" צילום: אוראל כהן

הניסיון של דודו זקן להיכנס לשוק ההון נכשל: "ננסה שוב עם מוצרים נוספים"

חברת אודם נכשלה בשלב המוסדי של גיוס אג"ח בהיקף של 1.5 מיליארד שקל שניסתה לגייס לאג"ח פיקדונות; המרווח בין הריביות שהציעו הבנקים לבין התשואה שדרשו רוכשי אגרות החוב לא השאיר מספיק "בשר" בשביל רווחים, ולכן החברה ביטלה את ההנפקה

03.01.2018, 16:18 | אורן פרוינד

הניסיון של המפקח על הבנקים לשעבר דודו זקן להיכנס לשוק ההון נכשל. חברת אודם, מיזם משותף של זקן ביחד עם איציק בצלאל (מנכ"ל חברת החיתום של מגדל לשעבר), משה ברקת (יו"ר הפניקס לשעבר) וצבי ברק (משקיע בתחומי תשתיות אנרגיה ופיננסים), נכשלה אתמול (ג') בשלב המוסדי של גיוס אג"ח בהיקף של 1.5 מיליארד שקל שניסתה לגייס למוצר פיננסי חדש בשוק ההון הישראלי – אג"ח פיקדונות.

קראו עוד בכלכליסט

המוצר אג"ח פיקדונות נולד לפני חודשיים על ידי חברת החיתום של אפסילון, שהייתה הראשונה לגייס אג"ח שמשקיע את כל כספי הגיוס בפיקדונות בנקאיים.

דודו זקן, צילום: אוראל כהן דודו זקן | צילום: אוראל כהן דודו זקן, צילום: אוראל כהן

הרעיון הוא פשוט: כדי לתת מענה לביקוש של הגופים המוסדיים לפיקדונות בנקאיים, ולאור היעדר הנפקות של הבנקים בשנה האחרונה -  בעקבות דרישות רגולטוריות להגדיל את יחסי ההון העצמי - אפסילון יצרו ביחד עם שלומי פרידמן כלי פיננסי חדש.

הכלי החדש הוא אג"ח שמגייסת בשוק ההון כסף בריבית מסוימת, מושכב מנגד בפיקדון בנקאי בשלושה בנקים שונים (על מנת לפזר סיכון) בריבית גבוהה יותר. הרווח לחברות החיתום מגיע מההפרש שבין הריבית שמציעים הבנקים לבין הריבית שהם נדרשים לשלם למשקיעים שרכשו את האג"ח.

הבעיה היא שהמרווח הזה הוא נמוך מאוד, ולכן כל שינוי קטן, הן מצד הריביות שהבנקים מציעים והן מצד הריביות שדורשים מחזיקי האג"ח, יכל להביא לחוסר כדאיות כלכלית עבור החברה המנפיקה. זה מה שקרה במקרה של חברת אודם של דודו זקן. החברה אמנם זכתה לביקושים של מעל מיליארד שקל, אולם המרווח בין הריביות שהציעו הבנקים לבין התשואה שדרשו רוכשי אגרות החוב לא השאיר מספיק "בשר" בשביל רווחים, ולכן החברה ביטלה את ההנפקה.

"אנחנו לא מתרגשים מזה, ידענו שזה יקרה. נחזור שוב כשהתנאים יהיו טובים יותר" אמר לכלכליסט אחד המעורבים בחברת אודם. מה שקרה במקרה של אודם הוא אחד מהשניים: או שהבנקים העניקו ציטוטים (תנאי הלוואה) עם ריביות נמוכות מידי או שהמשקיעים דרשו ריביות גבוהות מידי. כיוון שההנפקה בוטלה, רשימת ההזמנות לא תפורסם ולכן לא ניתן לדעת מהי הסיבה בפועל. ככל הנראה, מדובר בשילוב בין השניים.

גל הנפקות בדרך

לא רק אודם תכננה לבצע גיוס של אג"ח פקדונות. כפי שנחשף בכלכליסט לפני חודש, שבעה גופים נוספים נמצאים בשלבי כתיבת תשקיף של גיוס אג"ח פיקדונות, ואם ייצאו אל הפועל מדובר יהיה בהיקף גיוס אדיר של 12 מיליארד שקל.

מדובר בגופים ווליו בייס, הנוסטרו של מייקל דיוייס, אקסלנס קסם, הראל סל, תכלית סל ופסגות סל שנמצאים בשלבי הכנות של כתיבת תשקיף לביצוע גיוס של 1.5 מיליארד שקל כל אחת. גם יוסי ארד, בעבר המנכ"ל של טאו של אילן בן דב, ביחד עם השותפים שלו אסף חסון וארז רוזנבוך (מיזמי קרן מגוריט), ינסו בימים הקרובים לבצע גיוס דומה בהיקף של 1.5 מיליארד שקל באמצעות חברת די פוזיטיב.

מחליף את הגיוסים של הבנקים

הבנקים הגיעו בשנה שעברה ליעדי ההון העצמי שהציבו להם הרגולטורים, ועל רקע התמתנות הביקוש לאשראי במחצית הראשונה של 2017 צמצמו את היקף הגיוסים בבורסה. בתשעת החודשים הראשונים של השנה גייס המגזר הפיננסי 10 מיליארד שקל בלבד, לעומת גיוסים של 17.5 מיליארד שקל בתקופה המקבילה ב־2016 - ירידה חדה של 42%.

תגיות