אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

בדיקת כלכליסט

אסוס Zephirus 501: נייד ב-14 אלף שקל, עם ביצועים של כוח טבע

מחשב הגיימינג החדש של החברה הוא בעל מידות ומשקל של לפטופ 15.6 רגיל - משהו שטרם נראה בשוק. בנוסף, ביצועיו יביישו גם מחשבי גיימינג שולחניים, העיצוב שלו לא דומה לשל שום מחשב בעולם והמסך נהדר. "כלכליסט" בחן לפטופ גיימינג עילאי, ועדיין מצא על מה לקטר

04.01.2018, 09:39 | ניצן סדן

היוונים הקדמונים התקשו מאוד להסביר את העולם סביבם; הים סוער? בטח יש איש מאוד חזק שם למטה, בואו נקרא לו פוסידון וניתן לו קלשון; השמש זורחת במזרח ושוקעת במערב? זה בגלל איש חזק בשם הליוס. וכך היה גם עם רוחות השמיים; כשנתקלו ברוח המערב הקלילה, שמפזרת זרעים ומעניקה חיים, חיברו אותה לאל בשם זפירוס. וזה גם שמו של לפטופ הגיימינג הכי חזק שהגיע למערכת "כלכליסט" - מחשב שבינינו, עוצמתו מצריכה שם של רוח סערה, התפרצות געשית או משהו דרמטי יותר מרוח נעימה.

קראו עוד בכלכליסט

בסקירה זו, נצלול לעומק יכולותיו של הזפירוס GX501 מבית אסוס, מחשב לגיימרים מקצועיים, שהוא אחד המתקדמים ביותר בעולם והיקרים ביותר בקטגוריה - כדי לחבוק אחד, תצטרכו לוותר על יותר מ-14,000 שקל; ואולם, יכולותיו ומבנהו הופכים אותו לחוויה מאוד מיוחדת - שעבור מגזר משתמשים מסוים מצדיק את ההוצאה.

נעים להכיר: אסוס Zephirus GX501, צילום: ניצן סדן נעים להכיר: אסוס Zephirus GX501 | צילום: ניצן סדן נעים להכיר: אסוס Zephirus GX501, צילום: ניצן סדן

למרות ששוק ה-PC בכללו נמצא בירידה מתמשכת, קטגוריית הגיימינג שבו פורחת: יותר ויותר משתמשים מחליטים שיכולות משחק חשובות עבורם יותר מכל מאפיין אחר במחשב, וקונים לפטופ גיימינג - אך לא לפני שמעדכנים את סניף הבנק; אלו הם פחות או יותר המחשבים הכי יקרים שתוכלו למצוא. בארץ נפוצים מחשבי Alienware של Dell, מחשבי Omen של HP ומחשבי Legion של לנובו. הזפירוס של אסוס נועד לנענע את ספינת הגיימינג, והוא עושה זאת היטב.

עיצוב ומבנה: הפרא האציל

במבט ראשון, נראה ה-GX501 כמחשב גיימינג שהוכלא עם לפטופ 15.6 אינץ' רגיל: גוף דק יחסית, ללא אלמנטים עיצוביים פראיים וססגוניים שמאפיינים את הקטגוריה. יש לו לוגו שמואר באדום על גבו, אך זולתו לא קל לנחש שזו מכונת משחקים. אהבתי את גימור הנחושת של פתחי האוורור וצידי הגוף.

גוף דקיק, עם גימור נחושת נאה, צילום: ניצן סדן גוף דקיק, עם גימור נחושת נאה | צילום: ניצן סדן גוף דקיק, עם גימור נחושת נאה, צילום: ניצן סדן

סביבת המקלדת לא דומה לאף מחשב בשוק: היא פשוט הפוכה. הרעיון הוא למקם כמה שיותר מהרכיבים הפנימיים בנקודה אחת, כדי לקרר אותם בו זמנית. גם משטח העכבר ממוקם מימין למקלדת - תצורה נוחה להפתיע (כל עוד אינכם שמאליים).

ה-501 מאחור, צילום: ניצן סדן ה-501 מאחור | צילום: ניצן סדן ה-501 מאחור, צילום: ניצן סדן

הזפירוס שוקל 2.3 ק"ג, מה שעושה אותו למחשב הכי קל בקטגוריה. הסיבה שמחשבי גיימינג הם כל כך עבים וכבדים היא שעליהם להכיל מערכות קירור גדולות לכרטיסי המסך העוצמתיים שלהם. אסוס מצאה פיתרון: פשוט פותחים את מכסה המנוע: התחתית מתרוממת כשפותחים את המסך, (קצת כמו הסיטרואן BX משנות התשעים), כך שבעצם כל הארכיטקטורה הפנימית של המחשב יכולה להתאוורר ולהתקרר בקלות.

נפתח מלמטה. זפירוס GX501, צילום: ניצן סדן נפתח מלמטה. זפירוס GX501 | צילום: ניצן סדן נפתח מלמטה. זפירוס GX501, צילום: ניצן סדן

מערכת הקירור של הזפירוס מבריקה: אוויר קר נכנס מלמטה, מאוורר את כל הרכיבים בו זמנית, ויוצא מהאגזוז אחורנית. קצת מפתיע שיצרניות לפטופים אחרות בתחום הגיימינג לא חשבו על זה קודם.

ואולם, תצורת התחתית הנשלפת היא פתח לכניסת אבק ולכלוך וגם מגבילה את עמידות המחשב; נפילה אחת יכולה לגמור אותו. זה מחשב שצריך לאחסן בארון נקי ולשלוף משם רק למשחקים, על שולחן נקי ובלי לכלוכים כמו פרוות בעלי חיים; אני יודע שזה אתגר, אבל מדובר במחשב שאסור לתת לחתול לשבת עליו.

עיצוב פחות אגרסיבי משל מחשב הגיימינג הממוצע, צילום: ניצן סדן עיצוב פחות אגרסיבי משל מחשב הגיימינג הממוצע | צילום: ניצן סדן עיצוב פחות אגרסיבי משל מחשב הגיימינג הממוצע, צילום: ניצן סדן

להערכתי, הזפירוס GX501 לא יכול להיות מחשב עיקרי בבית; זה כמו לנסוע לעבודה עם מכונית פורמולה 1; מדובר במוצר יקר מדי, רגיש מדי, שלא חכם להעמיד בסכנות היומיום. ואולם, קשה לי לדמיין אדם שיתעלם מהמחשב הזה אם יראה אותו במקום ציבורי. העיצוב והתצורה לא דומים לאף מחשב אחר.

ממשק ומערכת הפעלה: זרימה, ולא רזולוציה

המסך, ברזולוציית 1,920 על 1,200, נשען על פאנל IPS וקצב רענון תצוגה של 120 הרץ. זה קצב כפול משל מחשב סטנדרטי, מה שאומר שכל תנועה על פניו תיראה חלקה יותר, בלי זכר לקפיצות פריימים. על הנייר, זה נראה מאכזב, שכן בשוק יש מחשבי גיימינג עם מסכי 4k. ואולם, אסוס בחרה להתמקד בזרימה של המשחק ולא ברזולוציה (למרות שכרטיס המסך, עליו נדבר בהמשך, יכול בקלות להריץ משחקים ב-4k).

FHD זה מספיק. מסך הזפירוס, צילום: ניצן סדן FHD זה מספיק. מסך הזפירוס | צילום: ניצן סדן FHD זה מספיק. מסך הזפירוס, צילום: ניצן סדן

איכות התצוגה מצוינת והפאנל מוציא את המקסימום מכל פיקסל; תוכלו לעבור בין מצבים מוגדרים מראש כמו סרט, משחק, וידאו או תמונות וכולם נראים טוב. הבהירות קצת נמוכה, מה שמגביל עבודה תחת אור השמש.

המקלדת מציגה טווח תנועה קצת קצר לטעמי, והיא אינה נוחה מאוד להקלדה ממושכת. אבל לא לכך היא נועדה: זו מקלדת עם תאורת LED מתחלפת שניתנת להגדרה אישית ובעת שליטה במשחקים היא נוחה ומדויקת מאוד. הקרבה שלה לשפת המחשב דווקא לא הפריעה לי, אבל אסוס מספקת עם הזפירוס כרית מקלדת, למי שמעוניין בתמיכה לכפות ידיו.

עיצוב סביבת המקלדת יוצא דופן, צילום: ניצן סדן עיצוב סביבת המקלדת יוצא דופן | צילום: ניצן סדן עיצוב סביבת המקלדת יוצא דופן, צילום: ניצן סדן

משטח העכבר הוא הפתעה: הוא מוקם בצד כדי לדמות מצב בו משחקים עם עכבר חיצוני, והוא מדויק מאוד ונוח על אף שאינו גדול במיוחד. בלחיצת כפתור הוא הופך לתצוגת מספרים (NumPad). כמצופה ממחשב גיימינג, יש לזפירוס מספר תוכנות לשליטה מדויקת ברכיבי התצוגה והאודיו. איכות הצליל מצוינת, ועוצמת הרמקולים טובה מאוד.

שני מצבי הפעולה של משטח העכבר, צילום: ניצן סדן שני מצבי הפעולה של משטח העכבר | צילום: ניצן סדן שני מצבי הפעולה של משטח העכבר, צילום: ניצן סדן

ביצועים וזמן סוללה: זה לא פרארי, זה פורמולה 1

ה-501 מצויד במעבד i7 7700Q, מעבד חזק במהירות של 2.8 גיגה-הרץ, שנפוץ בקרב מחשבי העילית בשוק. אבל המעבד הוא כינור שני פה, לחומרה משמעותית בהרבה. ראשית, יש לו זיכרון פעולה בנפח 24 גיגה-בייט, יותר מרוב המחשבים בשוק (גיימינג או אחרים); שנית, יש לו כונן SSD בנפח של טרה-בייט, שאמור להתאים לצורכי גיימרים כבדים. ושלישית, יש לו את מערכי הקירור שמאפשרים לכל רכיביו לעבוד ב-100% מיכולותיהם, דבר שלא רואים יותר מדי בשוק המחשוב (גם בקטגוריית מחשבי הגיימרים) ללא האצת חומרה ייעודית.

תוכנת בקרת הביצועים של המחשב, צילום: ניצן סדן תוכנת בקרת הביצועים של המחשב | צילום: ניצן סדן תוכנת בקרת הביצועים של המחשב, צילום: ניצן סדן

מבחינה גרפית, הזפירוס מריץ כור אטומי: כרטיס מסך אנווידיה 1080GTX, בעל זיכרון פעולה של 8 גיגה-בייט gddr5 - אחד החזקים ביותר שאפשר לשים על לפטופ בלי להצית אותו.

מחשבי גיימינג בקטגוריית העילית משתמשים לרוב באותם כרטיסי מסך, כך שההבדלים בביצועים תלויים באופטימיזציית הפעולה שלהם - דבר שנשען בעיקר על קירור. ללא קירור מתאים כרטיסי גיימינג פשוט ימיסו רכיבים בעצמם. בגלל שגוף הזפירוס 501 מתרומם, קל יותר לפזר חום, מה שמתבצע בעזרת שני מאווררים גדולים.

DOOM על ה-501, צילום: ניצן סדן DOOM על ה-501 | צילום: ניצן סדן DOOM על ה-501, צילום: ניצן סדן

הכרטיס מופעל בטכנולוגיית MaxQ של אנווידיה, שנועדה לשמור על רמת ביצועים אחידה. זה אומר שהוא לא יוציא מכל משחק 120 פריימים לשנייה - אך גם לא פחות מ-75, פשוט בכל כותר שתריצו עליו. זו אחידות נדירה מאוד, שכן ישנם משחקים בתצורת עולם פתוח, בהם המוני פרטים שלרוב מעמיסים גם על המחשבים הכי חזקים בקטגוריה. זה בולט במיוחד כשמשחקים בכותר עם עשרות משתמשים כמו PUBG ,Eve או במשחקי מירוצים.

Witcher 3  על ה-501, צילום: ניצן סדן Witcher 3 על ה-501 | צילום: ניצן סדן Witcher 3  על ה-501, צילום: ניצן סדן

את Doom הוא הריץ ב-110 פריימים לשנייה, את Witcher 3 - ב-78 פריימים לשנייה ואת PUBG הריץ ב-100 פריים לשנייה, כולם בהגדרות אולטרה (האיכות הגרפית הכי גבוהה שמשחקים מאפשרים, במגבלת רזולוציית המסך שלו). אחרי שעות ארוכות ובחינת 20 משחקים שונים, שמתי לב שמסך 120 ההרץ מתבלט בעיקר במשחקים שנשענים על תנועה מהירה; לראייתי, מי שאוהב משחקי יריות, סימולטורים ומירוצים יהנה ממנו יותר ממי שמעדיף משחקי אסטרטגיה, למשל.

טיסה נינוחה מעל לונדון, ב-Cliffs of Dover, צילום: ניצן סדן טיסה נינוחה מעל לונדון, ב-Cliffs of Dover | צילום: ניצן סדן טיסה נינוחה מעל לונדון, ב-Cliffs of Dover, צילום: ניצן סדן

בשביל הספורט, הרמתי עליו מכונות וירטואליות. הוא הפעיל 4 מכונות ווינדוס 7 ו-4 מכונות קאלי לינוקס בו זמנית, בלי למצמץ. לזפירוס יש די שקעים בגודל מלא כדי לאפשר חיבור אל טלוויזיה, מערכת אודיו ביתית, בקר משחק חיצוני וקסדת מציאות מדומה בו זמנית, כך שבעצם, הוא יכול לתפקד בתור קונסולת משחקים ביתית.

בכל הנוגע לביצועים, זהו המחשב הנייד החזק ביותר שבחנתי. אלו ביצועים שהם לא פחות מפנומנליים - ושקולים לשל מחשב גיימרים שולחני; אסוס הצליחה לסחוט את ה-1080 ממש עד לגבול יכולותיו, ורואים את זה בכל פריים.

חזק במיוחד. GX501, צילום: ניצן סדן חזק במיוחד. GX501 | צילום: ניצן סדן חזק במיוחד. GX501, צילום: ניצן סדן

כאן מוכיח לנו הזפירוס שהכל בחיים הוא עניין של פשרה, שאין מתוק בלי עז: הסוללה שלו, בעוצמה של 50 וואט-שעה, לא מצליחה לשאת את כל החומרה הזו על גבה. עד כדי כך, שזמן הסוללה שלו פשוט אפסי: הוא מסוגל לפעול קצת יותר משעתיים בשימוש סביר ובמשחק - קצת פחות משעה. בשביל לפטופ גיימינג עם מסך 15.6 אינץ', זה ממש מעט, ומתאים יותר ללפטופ עם מסך 17.3 אינץ'. נראה שיש לזפירוס GX501 עוד משהו במשותף עם מחשב שולחני: גם הוא חייב להיות בטווח של שקע כדי לעבוד כמו שצריך.

סיכום ואלטרנטיבות

הזפירוס הוא מחשב מיוחד במינו וקשה מאוד להשוות אותו למוצרים מתחרים, בעיקר בישראל בה אין יותר מדי דגמי גיימינג. ביצועים כמו שלו כבר ראינו בעבר - אך רק במחשבים עבים פי שניים וכבדים בהרבה, בצורה שקצת חוטאת להגדרה "נייד" (גם המקרר שלי נייד, צריך רק שקע ושני סבלים).

דק מכל מתחריו, צילום: ניצן סדן דק מכל מתחריו | צילום: ניצן סדן דק מכל מתחריו, צילום: ניצן סדן

ההתמקדות בפריימים לשנייה ולא ברזולוציה עושה אותו מתאים גם לגיימרים מקצועיים, שמעדיפים דיוק על אסתטיקה, מה שמדגיש שמדובר במכונית מרוץ ולא מכונית ספורט. ואולם, יש מחיר לכל הטוב הזה - בדמות זמן הסוללה המאכזב והפונקציונליות המוגבלת שיוצר הגוף המתרומם. בתור גיימר שחי עם חתולה פרסית, אני יכול להעיד שלא פעם שלפתי פרווה גם ממחשבים ללא תחתית נפתחת. הזפירוס GX501 עולה 14,190 שקל לדגם שנסקר, יקר מכל מחשבי הגיימינג בקטגוריה.

אם גיימינג אינו השימוש העיקרי שלכם במחשב, אין לכם צורך במפלצת שכזו. ואולם, עבור גיימרים מושבעים, הזפירוס מומלץ ביותר; רק קחו בחשבון שהתענוג הזה יקר ושתצטרכו לשמור עליו היטב.

תגיות