אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השיעור של שבדיה: כך מכינים את שוק העבודה לעליית הרובוטים צילום: שאטרסטוק

פרשנות

השיעור של שבדיה: כך מכינים את שוק העבודה לעליית הרובוטים

הממשלה השבדית הקצתה משאבים משמעותיים להסבות מקצועיות, שיידרשו יותר ויותר עם כניסת רובוטים לשוק העבודה. התפיסה הזו בריאה בהרבה מזו של ארצות הברית וישראל, למשל

04.01.2018, 13:56 | יואב סטולר

ישראל אמנם סערה לאחרונה סביב פיטורי הענק הצפויים בטבע, אבל מדובר באנקדוטה זערורית ביחס למה שמפחיד את ציבור העובדים בארה"ב ובבריטניה. בכנס שקיים השבוע בלונדון המכון לחקר המדיניות הציבורית בבריטניה דנו מומחים מתחומי הפיננסים, הממשל, התעשייה, האקדמיה והדת בסכנה שהוגדרה כ"גדולה ביותר העומדת בפני אזרחי הממלכה": האוטומטיזציה.

קראו עוד בכלכליסט

לפי הערכות המכון, המזוהה עם השמאל הכלכלי, כמחצית ממשרות האנגלית עלולות להימחק או להשתנות עם חדירת הרובוטים ותוכנות הבינה המלאכותית (AI) לשוק התעסוקה. לטענת חוקרי המכון, המהלך יפגע בעיקר בעובדי הצווארון הכחול והעניים וירחיב את הפערים החברתיים לתהומות של ממש.

עליית הרובוטים תכה גלים בשוק העבודה, צילום: שאטרסטוק עליית הרובוטים תכה גלים בשוק העבודה | צילום: שאטרסטוק עליית הרובוטים תכה גלים בשוק העבודה, צילום: שאטרסטוק

עם זאת, בסקנדינביה השכנה יש מי שמייחלים להגעת העובדים הרובוטיים. כורים במדינה סיפרו לניו יורק טיימס כי הם מתרגשים לקראת כניסת המכונות למכרות. הסיבה לכך פשוטה: כשחברות שבדיות שילבו רובוטים בתהליך העבודה והגדילו בעקבות כך את רווחיהן - שכר העובדים עלה אף הוא.

השבדים הבינו כי אין פועלים שיוותרו חסינים בפני האוטומטיזציה לאורך זמן: "העבודות נעלמות אז אנחנו מכשירים אנשים למשרות חדשות", אמרה שרת התעסוקה והאינטגרציה השבדית ילווה יוהנסון. "לא נגן על מקומות עבודה, אבל אנחנו נגן על העובדים".

השבדים מבינים שתהליכי האוטומטיזציה ישלחו חלק מהעובדים לביתם, אבל מרגישים בטוחים יותר בזכות רשת הביטחון הסוציאלי הרחבה במדינה. ב-2016 הוקצה 27% מהתל"ג במדינה לרשת הביטחון הזו, שכוללת הכשרה מקצועית ודמי אבטלה, לעומת 16% בישראל. תקציבים אלו הם הבסיס לשכלול שוק העבודה בשבדיה, ומעניקים לכל כורה, בנקאי, קופאי ומנקה שיוחלפו בגרסה רובוטית את האמונה שהמדינה תדאג להם לעבודה אחרת, שאף תספק להם שכר גדול יותר בעתיד.

גישה זו הפוכה לחלוטין לזו שבה נוקט למשל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שמרבה לדבר על הקמת מפעלים חדשים ויצירת משרות עבור עובדי הצווארון הכחול מבלי שאלו יידרשו לשנות את אורחות חייהם. אך בשוק גלובלי ותחרותי אי אפשר לברוח מהאוטומטיזציה. הממשלות חייבות להתעשת ולאפשר גם לעובדים הפשוטים למצוא את מקומם במציאות החדשה.

תגיות