אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת הריכוזיות פסלה לעידן עופר תחנת כוח בקרית גת, אבל אישרה לו בחיפה צילום: בלומברג

בדיקת כלכליסט

ועדת הריכוזיות פסלה לעידן עופר תחנת כוח בקרית גת, אבל אישרה לו בחיפה

ועדת הריכוזיות אישרה לבזן שבשליטת עופר להקים בחיפה תחנת כוח חדשה, אולם באוגוסט היא פסלה בקשה של OPC ‑ אף היא בשליטתו ‑ להקים תחנה בקריית גת. רשות ההגבלים: החוק מחייב בדיקה רק בתחנות בהספק שעולה על 175 מגה־ואט

04.01.2018, 19:18 | ליאור גוטמן

ועדת הריכוזיות אישרה לחברת בתי הזיקוק לנפט שבשליטת עידן עופר להקים בחיפה תחנת כוח חדשה בהספק של כ־135 מגה־ואט. ההחלטה התקבלה בהפתעה בשוק האנרגיה, שכן רק לפני חודשים ספורים פסלה הוועדה בקשה דומה של חברת OPC להקים תחנת כוח באזור קרית גת בשל מגבלות חוק הריכוזיות. OPC היא זרוע האנרגיה בישראל של איי. סי פאואר, אף היא חלק מקבוצת עופר, שהוועדה קבעה כי היא "הקבוצה הריכוזיות ביותר במשק".

קראו עוד בכלכליסט

לפי הודעת בזן, שר האוצר יובל שטייניץ חתם לאחרונה על הרישיון להקמת התחנה, שאמורה לספק את צורכי החשמל של בתי הזיקוק במקום תחנה קטנה יותר בהספק 40 מגה־ואט שפועלת בהם היום.

אף שבזן ביקשה תחילה להקים יחידת ייצור בהספק של כ־340 מגה־ואט, מגבלות תשתית ההולכה באזור חיפה אילצו אותה להפחית את ההספק המבוקש, ולכן התחנה ככל הנראה לא תספק חשמל ללקוחות חיצוניים. אולם בזן טוענת שהרחבת התשתית תאפשר לה להגדיל את כושר הייצור ולמכור עודפים גם ללקוחות פרטיים או לרשת הארצית.

עידן עופר, בעל השליטה בקנון ובחברה לישראל , צילום: בלומברג עידן עופר, בעל השליטה בקנון ובחברה לישראל | צילום: בלומברג עידן עופר, בעל השליטה בקנון ובחברה לישראל , צילום: בלומברג

יתר על כן, ספקית החשמל העיקרית של בזן היום אינה אלא OPC של עופר, שאחראית ל־100 מתוך כ־140 מגה־ואט שצורכים בתי הזיקוק. לכן התחנה החדשה תאפשר ל־OPC עצמה למכור יותר חשמל ללקוחות אחרים. הדבר יגדיל את הנתח של עופר בשוק החשמל בישראל, שכולל בין היתר תחנות במישור רותם (440 מגה־ואט), במפעלי נייר חדרה (120 מגה־ואט), במפעלי כיל (250 מגה־ואט). בצנרת מחכות תחנות נוספות.

מתן הרישיון לבזן מעלה תהיות, משום שרק באוגוסט השנה פסלה ועדת הריכוזיות בקשה של איי. סי פאואר להקים תחנת כוח אחרת באזור קריית גת. בנימוקי הדחייה מנתה הוועדה שורה ארוכה של חברות שעופר שולט בהן בכל ענפי המשק. מה הביא אותה לאשר בקשה דומה כעת?

"כלכליסט" פנה לרגולטורים כדי להבין מה השתנה בחמשת החודשים האחרונים, והתשובות מעלות חשש שיד ימין לא יודעת מה עושה יד שמאל. ברשות ההגבלים העסקיים הסבירו שבבחינת הריכוזיות הכלל־משקית אין חובת התייעצות אם הספק התחנה הוא פחות מ־175 מגה־ואט, בעוד שתחנת הכוח בבזן תפיק רק 135 מגה וואט. לכאורה, בזן מצאה פרצה שתאפשר לה להקים כמה תחנות קטנות, ללא האישורים הדרושים להקמת תחנה גדולה.

ברשות החשמל, לעומת זאת, טענו שדווקא פנו לוועדת הריכוזיות באשר לבקשת בזן. אז איך בכל זאת אושרה הבקשה? על כל פנים, בזן כבר מסתמכת על האישור כדי להיערך לשלב הבא: קבלת היתר בנייה לתחנה דרך הוועדה לשתיות לאומיות (ות"ל) בטענה שזו תחנה לצריכה עצמית (הוותל מאשר תחנות מ250 מגה וואט ומעלה) או במוסדות התכנון המקומיים. לוח הזמנים להקמת התחנה הוא כשלוש שנים, ועלותה נאמדת בכ־700 מיליון עד כמיליארד שקל.

מנכ"ל בזן ישר בן מרדכי אמר כי הוא שמח מאוד על קבלת הרישיון, ואמר כי התחנה תפעל בשיטה שהיא "היעילה והנקייה ביותר לייצור חשמל בישראל", וכי היא "תחליף ייצור חשמל בתחנות כח פחות יעילות ופחות ידידותיות לסביבה".

תגיות