אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדפסת כסף: תור הזהב של בעלי מאגר תמר, תשובה ומימון צילומים: אוראל כהן, גלעד קוולרצ'יק

מדפסת כסף: תור הזהב של בעלי מאגר תמר, תשובה ומימון

הסכם עקום עם חברת החשמל, תחרות מוגבלת והוראה ממשלתית לצמצום השימוש בפחם עומדים להכניס לשותפים במונופול הגז הטבעי תמר הרבה מאוד כסף בשנתיים הקרובות. הפטור שקיבלו ממס ששינסקי מבטיח שהציבור לא ייהנה מכל הטוב הזה עד 2020

08.01.2018, 06:48 | ליאור גוטמן

שר האנרגיה יובל שטייניץ והשר להגנת הסביבה זאב אלקין הנחו בשבוע שעבר את חברת החשמל להפחית את השימוש בפחם ב־10% במהלך השנה הקרובה. אם חברת החשמל תעמוד ביעדיה החדשים, השימוש שלה בפחם יפחת בכ־30% מאז 2015, אז קיבלה הנחיה ראשונית לצמצם את השימוש בו.

ההחלטה הזו מצטרפת לצירוף נסיבות דרמטי במיוחד עבור קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה, ישראמקו שבשליטת קובי מימון וחברת נובל אנרג'י - השותפות במאגר הגז תמר.

קראו עוד בכלכליסט

בשנתיים הקרובות, מאגר תמר צפוי להיכנס לתור זהב של רווחיות, הודות לצירוף של כמה גורמים: סיום החזר ההשקעה על פיתוח המאגר, היעדר תחרות, חוזה רווחי במיוחד מול חברת החשמל ופטור מתשלום מס מוגבר, המכונה מס ששינסקי. בשנתיים שבהן נסיבות אלו יתקיימו יניב המאגר לשותפים תזרים מזומנים אדיר - כ־1.3 מיליארד דולר ב־2018 וכ־1.5 מיליארד דולר ב־2019.

ההחלטה הממשלתית

פחות פחם, יותר גז

 

ההנחיה החדשה של שטייניץ ואלקין רק מוסיפה לבוננזה הזאת. תחנות הכוח של חברת החשמל שלא משתמשות בפחם פועלות בכוח גז טבעי. לכן, הפחתת השימוש בפחם בפעם השלישית מאז 2015 מייצרת ביקוש חדש יש מאין.

מימין: קובי מימון ויצחק תשובה. בין המרוויחים הגדולים ביותר מהבוננזה של מאגר תמר, צילומים: אוראל כהן, גלעד קוולרצ מימין: קובי מימון ויצחק תשובה. בין המרוויחים הגדולים ביותר מהבוננזה של מאגר תמר | צילומים: אוראל כהן, גלעד קוולרצ'יק מימין: קובי מימון ויצחק תשובה. בין המרוויחים הגדולים ביותר מהבוננזה של מאגר תמר, צילומים: אוראל כהן, גלעד קוולרצ

עבור מאגר תמר, מדובר בתוספת מובטחת של הכנסות, מהסיבה הפשוטה שהמאגר הוא מונופול המספק 100% מהגז הטבעי במשק. המונופול הזה יישמר עד סוף 2019 או תחילת 2020, אז מאגר לווייתן יתחיל להזרים גז (ראו מסגרת).

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי צנרת הגז יכולה להכיל את התוספת הנדרשת כתחליף לפחם, כך שניתן להגדיל את הצריכה של חברת החשמל מכ־10‑11 מיליארד מ"ק בשנה לכ־11‑12 מיליארד מ"ק בשנה.

כך, מאגר תמר התחיל את השנה עם עלייה מפתיעה בהכנסות, שרק מוסיפה לשנתיים הרווחיות שצפויות לה.

חברת החשמל

החוזה העקום ביותר במשק

 

ההכנסות של תמר מחברת החשמל גבוהות במיוחד, הודות למתווה הגז הממשלתי שקבע מחיר התחלתי של 5.04 דולרים ליחידת אנרגיה. לשם השוואה, בעבודות שהזמינו משרדי האוצר והאנרגיה ב־2012 ננקב מחיר ראוי של כ־3.4 דולרים ליחידת אנרגיה.

החוזה העקום שנחתם לבסוף בין חברת החשמל למאגר קבע שתי הצמדות מוזרות למחיר: למדד המחירים האמריקאי וכן תוספת של אחוז מ־2013 עד 2021. המכניזם הזה גורם לכך שמחיר הגז של חברת החשמל נע כיום סביב 6 דולר ליחידת אנרגיה.

לא רק שלמאגר תמר יש לקוח שבוי שמשלם מחיר גבוה במיוחד, אלא שהלקוח הזה אחראי ל־54% מהמכירות. בדו"ח שפרסם בחודש מאי האחרון, מבקר המדינה יוסף שפירא מצא כי החוזה עקום הזה יעלה לציבור 8.3 מיליארד שקל לאורך 15 שנות חייו. ההזדמנות הראשונה לפתוח את החוזה הזה תגיע בשנת 2021. עד אז, המחיר הגבוה חקוק בסלע.

מתחת לאף של הממונה הפטנטים של בעלי תמר לגזור לעצמם עוד קופונים גם אם בתחילת 2020 תתחיל תחרות בשוק הגז הטבעי ותמר יפסיד ויפסיד חלק מהחוזים בשוק למאגר לווייתן, מבחינת דלק ונובל זה שקול להעברת כסף מכיס אחד לשני ליאור גוטמן, 2 תגובותלכתבה המלאה
מס ששינסקי

בינתיים הציבור לא נהנה

השותפות בתמר משלמות על ההכנסות הללו מס נמוך, לעת עתה. בדיונים על מתווה הגז נקבע כי המס על גז טבעי יעלה משיעור של 37% ל־62%.

אולם מאגר תמר פטור מהמס הזה, המכונה מס ששינסקי, ככל הנראה עד סוף שנת 2020.

במסגרת הדיונים בוועדת ששיסנקי, בעלי תמר התלוננו על כך שהמדינה מבקשת לשנות את שיעור המס לאחר שהם כבר החלו בעבודות הפיתוח. המדינה היתה קשובה לתלונה הזאת ונתנה למאגר תמר שתי הקלות מס.

הראשונה והמהותית מביניהן: הן יידרשו לשלם את מס ששינסקי רק אחרי שיחזירו 200%‑280% מההשקעה על הפיתוח. לפי נתוני החברות, רק בשנת 2020 יגיעו לשיעור החזר זה. ההקלה השנייה היא הכרה בפחת מואץ בשיעור של 15% על הציוד. הטבה זו צפויה להקטין את חבות המס של בעלי המאגר.

ההכנסות למדינה ממס ששינסקי צפויות להיות גדולות מאוד. לפי נתוני ישראמקו, ההכנסות ממאגר תמר אמורות להגיע לכ־2.25 מיליארד דולר ב־2020 - והשותפות במאגר ישלמו מס ששינסקי בשיעור של כ־228 מיליון דולר. בנוסף, הן ישלמו עוד כ־465 מיליון דולר בתמלוגים ועוד כ־297 מיליון דולר במס חברות.

החזר ההשקעה

תמלוג העל מזנק

בשבוע שעבר דיווחה חברת דלק קידוחים שבשליטת יצחק תשובה כי סיימה להחזיר את ההשקעה על פיתוח המאגר.

דלק, שמחזיקה ב־25.6% מהמאגר, היא הראשונה להחזיר את ההשקעה, אולם השותפות האחרות צפויות לפרסם הודעות דומות בקרוב.

דלק השקיעה במקור בפיתוח המאגר 900‑950 מיליון דולר, בעיקר באמצעות הלוואות שנטלה מהבנקים הזרים HSBC וברקליס. החזר ההשקעה אפשר לדלק להעלות את תמלוג העל - תמלוג שאותו היא משלמת לחברות לדלק אנרגיה ולקבוצת דלק המחזיקות בה ושנגזר מהמכירות - מ1.5% מהמכירות השנתיות ל־6.5%. מדובר בתוספת של עשרות מיליוני דולרים בשנה.

כאמור, לא רק דלק מחכה לתור הזהב של מאגר תמר: ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה שגם ישראמקו תכריז כבר בשבועות הקרובים על סיום החזר ההשקעה. ישראמקו מחזיקה ב־28.75% ממאגר תמר בצורה ישירה, באמצעות הלוואות של 750‑800 מיליון דולר שלקח בעיקר מדויטשה בנק הגרמני ונטקסיס הצרפתי. כשתחזיר את ההשקעה, היא תגיע לאותו מצב של דלק, שיאפשר לה להגדיל את תמלוג העל מ־5.35% ל9.52%.

השותפות מפרסמות בכל שנה את תזרים המזומנים החזוי של מאגר תמר. בסוף מרץ האחרון פרסמה ישראמקו נתונים לסיכום שנת 2016, הכוללים תחזיות לשנים הבאות. מנתונים אלו עולה כי ישראמקו צופה שהמאגר ימכור ב־2018 כ־10.65 מיליארד מ"ק גז טבעי. נתון זה לא לוקח בחשבון את ההוראה החדשה של שטייניץ ואלקין להפחית את השימוש בפחם בתחנות הכוח של חברת החשמל. בנוסף, ישראמקו חוזה כי תמכור עוד כ־490 אלף חביות קונדסנט, תוצר לוואי של הפקת הגז שמשמש כחומר גלם לייצור דלקים. נכון להיום הקונדסדנט נמכר לבית הזיקוק של פז באשדוד תמורת כ־46 דולר לחבית.

עיון בנתונים לשנים 2018 ו־2019 מעלה כי ישראמקו, שמחזיקה 28.75% ממאגר תמר, מעריכה שב־2018 תכניס לקופתה כ־605 מיליון דולר, עלייה של כ־8% לעומת ההנכסות ב־2017. עוד מעריכים שם תשלום תמלוגים של כ־125 מיליון דולר למדינה ולצדדים שלישיים, לעומת כ־98 מיליון דולר ב־2017 - עלייה של כ־27%.

התחזית של ישראמקו חיובית לא רק בצד ההכנסות, אלא גם בהוצאות. לפי הנתונים שפרסמה, עלויות ההפעלה שלה ל־2018 צפויות להגיע לכ־44 מיליון דולר ולכ־44.7 ב־2019, עליות זניחות לעומת הוצאות של 43.3 מיליון דולר ב־2017.

בנוסף, ישראמקו מעריכה כי תצמצם את עלויות הפיתוח, שיצנחו ב־2018 בכ־50 מיליון דולר לרמה של כ־8 מיליון דולר. מדובר בעדות נוספת לכך שבישראמקו מעריכים כי יסיימו להחזיר את ההשקעה על פיתוח המאגר.

בשורה התחתונה, בישראמקו צופים להגיע לתזרים מזומנים חזוי של 428 מיליון דולר, ובנוסף ישולם מס חברות חזוי של כ־68 מיליון דולר.

אם גוזרים מחלקה היחסי של ישראמקו את הנתונים עבור כל השותפות במאגר, מגיעים לסכומים אסטרונומיים: היקף הכנסות צפוי של 2.1 מיליארד דולר ב־2018 ושל 2.16 מיליארד דולר ל־2019.

תגיות

73 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

72.
עצוב
אֵיכָה הָיְתָה לְזוֹנָה, קִרְיָה נֶאֱמָנָה; מְלֵאֲתִי מִשְׁפָּט, צֶדֶק יָלִין בָּהּ--וְעַתָּה מְרַצְּחִים. כב כַּסְפֵּךְ, הָיָה לְסִיגִים; סָבְאֵךְ, מָהוּל בַּמָּיִם. כג שָׂרַיִךְ סוֹרְרִים, וְחַבְרֵי גַּנָּבִים--כֻּלּוֹ אֹהֵב שֹׁחַד, וְרֹדֵף שַׁלְמֹנִים; יָתוֹם לֹא יִשְׁפֹּטוּ, וְרִיב אַלְמָנָה לֹא-יָבוֹא אֲלֵיהֶם
ישעיהו  |  13.01.18
71.
המונופול
עוד אחד שמעסיק טוקבקיסטים חושב אנחנו מפגרים. איך אין אחד במדינה שלא מעז לעמוד מולם.! מדהים אבל ככה זה מדינת ישראל הון שלטון. ( אין אמונה במשרד התקשורת , משרד האנרגיה והסביבה, משרד המשפטים, ובקואליציה הזאת ) כחלון אותך לא נשכח בבחירות הבאות. ( המחאה הבאה תיהיה פי 50 ממה שהיה ) אם נראה לך שתפקיד שר אוצר יכול לא להתערב אתה טועה .! מדובר במיליארדים ! תתבייש לפחות אלשייך בדרך לנער את העץ.
רם  |  08.01.18
לכל התגובות