אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוק בגרמניה יחייב חברות לדווח על פערי שכר מגדריים צילום: שאטרסטוק

חוק בגרמניה יחייב חברות לדווח על פערי שכר מגדריים

חובת החשיפה תקפה רק אם יש שישה גברים לפחות באותו התפקיד של העובדת שדרשה את הגילוי, ורק בחברות עם יותר מ־200 עובדים

07.01.2018, 21:09 | שירות כלכליסט

היום נכנס לתוקפו בגרמניה חוק שמחייב מעסיקים לפרסם נתוני שכר מגדריים. בכך מצטרפת הכלכלה הגדולה באיחוד האירופי לבריטניה, שחקיקה דומה נכנסה לתוקפה בתחומה בשנה שעברה, ולעוד עשר מדינות באיחוד האירופי עם חוקים דומים.

קראו עוד בכלכליסט

גרמניה מדורגת שלישית באיחוד האירופי מבחינת פערי השכר המגדריים, ורק אסטוניה וצ'כיה מקדימות אותה. בממוצע, אשה בגרמניה משתכרת 22% פחות מאשר גבר. ב־2006 עמד פער השכר במדינה על 22.7%, רק 0.7 נקודות האחוז יותר מאשר כיום. באיחוד האירופי כולו חלה ירידה של 1.4 נקודות האחוז, כלומר, פי שניים יותר מאשר בגרמניה. פער השכר המגדרי בו כיום הוא 16%. בישראל נמצאים פערי השכר המגדריים ברמה דומה לגרמניה, כאשר לפי נתוני משרד האוצר, הם עמדו בשנת 2015 על 22%.

לפי החוק הגרמני החדש, נשים יוכלו לדרוש מהמעסיק ליידע אותן באשר לשכר שמרוויח קולגה גבר באותו התפקיד בחברה. ואולם, על הדרישה הזו מוטלות שלל מגבלות. ראשית, רק נשים בחברה שבה מועסקים 200 עובדים ויותר יוכלו לדרוש מהמעסיק לחשוף את פערי השכר. שנית, המעסיק מחויב לעשות זאת רק אם יש בחברה לפחות שישה גברים שמכהנים באותו התפקיד שבו מכהנת האשה שפנתה אליו עם הבקשה. יתר על כן, אם שני התנאים הללו מתמלאים, המעסיק לא חייב לחשוף את המשכורת של כל אחד מהעמיתים הגברים של העובדת, אלא רק את המשכורת החציונית הרלבנטית.

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

כלומר, המעסיק יוכל למסור את המשכורת שחצי מהעובדים הגברים בתפקיד משתכרים פחות ממנה וחצי מהם משתכרים יותר ממנה. ההנחיות הללו עלולות לעוות את פערי השכר כך שייראו קטנים ממה שהם בפועל. כך, למשל, אם בקרב קבוצה של שישה עובדים ישנם ארבעה שמשתכרים 1,000 יורו לחודש ושניים שמשתכרים 3,000 יורו, המעסיק יוכל לדווח על שכר חציוני של 1,000 יורו, בשעה שהשכר הממוצע בקבוצה הוא 1,666 יורו.

לשם השוואה, החוק הבריטי בעניין פערי השכר המגדריים אינו סבוך כל כך, ומשאיר מקום מצומצם יחסית לטשטוש הנתונים. לפי החוק, כל חברה בריטית שמעסיקה 250 עובדים או יותר חייבת לדווח מדי שנה על פערי השכר המגדריים הממוצעים בקרב עובדיה. הדיווח מועלה למאגר ממשלתי שנגיש לכל המעוניין.

תגיות