אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אייל גורה על פרשת אמזון: סבסוד חברות ענק עלול לפגוע ביזמים צילום: צביקה טישלר

אייל גורה על פרשת אמזון: סבסוד חברות ענק עלול לפגוע ביזמים

לאחר שיזמים רבים זעמו על נטיית ענקית הטכנולוגיה האמריקאית לנסות להשיג את העובדים שלהם, פרסם מייסד זברה מדיקל פוסט מקיף בו הסביר את האינטרסים של אמזון ודומותיה, את המצב בשוק ואת האיום של המהלך על אומת הסטארט-אפ

11.01.2018, 11:53 | מאיר אורבך

הפוסט שפרסם אתמול שי ויניגנר בדבר מאמציה של אמזון לקחת עובדים מסטארט-אפים בישראל ממשיך לעורר הדים: אייל גורה, מייסד זברה מדיקל ואחד היזמים הבולטים בארץ, הגיב על הנושא בפוסט עמדה מקיף שפרסם בפייסבוק.

קראו עוד בכלכליסט

"עובדי ההיטק המוכשרים של הסטראט-אפ ניישן הינם אנשים חופשיים, אינטליגנטיים ומוכשרים וזכותם לעבוד אצל כל מעסיק שיתן להם את התמורה המקסימלית מבחינתם. תמורה - ולא רק כסף".

"אידיאלית היה לנו שוק משוכלל ויעיל כל הזמן אבל בתחומים רבים במשק הישראלי אנו יודעים שזה לא המצב. תמיד היתה ההרגשה שבתעשיית ההיטק זה אחרת כי התעשייה חייבת להתחרות ולהשאר תחרותית מול העולם. אבל התחרות העולמית האגרסיבית פועלת בשני הכיוונים ואם יש פער אז התחרות תגיע אליו מהר. מה קורה כשחברות ענק תחרותיות בעולם מוצאות מקום שלא מחייב אותם לשלם מס? הן ממנפות את היכולת המשפטית והחשבונאית העצומה שלהם, שלא קיימת בחברת סטארט-אפ, כדי לשנות מבנים ארגוניים מסובכים ולוודא שמס לא משולם ובכך לאגור הרים של מזומן - אם תהיתם למה אזרחי ארה״ב מרגישים רע עם מערכת בריאות ותשתיות ישנה בזמן שטריליונים בשנה נאגרים באירלנד. אותה מערכת משפטית חשבונאית עצומה גם עומדת ליידי חברות הענק על מנת למקסם בקשות למענקים - יותר מ-200 מיליארד דולר בשנה - שעוזרים להם להוציא פחות כסף משלהם עבור כל מחקר ופיתוח, או לחלופין לשלם פי שניים על אותו חוקר".

אייל גורה, צילום: צביקה טישלר אייל גורה | צילום: צביקה טישלר אייל גורה, צילום: צביקה טישלר

"ומה קורה כשחברת מכוניות עולמית צריכה להתחרות במרוץ להמצאת הרכב האוטונומי ומגלה שיש מדינה בעולם שמציעה לה מענקים וסובסידיות כדי שתתמוך בתעשיות מקומיות, אבל שגם אפשר להשתמש במענקים הללו ללא חשש כדי לגייס מדענים ולנפח משכורות. השוק לא יעיל ולא משוכלל כרגע בנושא של 'טאלנט' ונוצרים בעולם כמה מונופולים בתחום שיכולים למנף עשור של תכנוני מיסוי ורווחי עתק וגישה למענקים כדי לוודא שחברות הסטארט-אפ לא ישיגו אותם".

"בעבר השוק היה לא משוכלל, למשל בתחום המימון לחברות הסטארט-אפ לכיוון השני ובזכות התערבות ממשלה. למשל, במקרה של תכנית יוזמה, נוצרה כל תעשיית ההייטק הישראלית וצריך לזכור את זה ולדעת מתי כדאי לשקול התערבות של הרגולטור. ככל הידוע לי אמזון, פייסבוק, וגוגל עונות על הדוגמה הראשונה של עוצמות פיננסיות לא פרופורציונליות ופחות על הדוגמה השנייה של חברות שקיבלו מענקים בישראל".

מכות בהייטק: היזמים בארץ זועמים על אמזון, שגונבת את עובדיהם מייסד חברת למונייד זעם בפוסט שפרסם על אמזון, שמנסה לגייס את עובדיו למרות שהוא משלם לה. יזמים בולטים, משקיעים ועובדי חברות טכנולוגיה הגיבו בכעס אף הם - וחלקם סיפרו שעזבו את שירותי אמזון בשל התנהלותה מאיר אורבך, 74 תגובותלכתבה המלאה

"אבל תמיד זה היה ככה, לא? אז זהו שכן - אבל לא בקצב הזה. סטארט-אפים תמיד היו צריכים להתמודד מול חברות ענק ולהיות יותר זריזים ומהירים מהם וכמעט תמיד החדשנות בכל תחום לא הגיעה מחברת הענק האיטית והמנומנמת אבל העולם השתנה. חברות הענק של היום כגון פייסבוק ואמזון וגוגל לא היו קיימות כ"כ הרבה זמן ותוך עשור כל אחת נהייתה מונופול בתחומה, כשהחברה עדיין שומרת על הרוח היזמית שלה ולא מוכנה להיכנס למוד 'הנימנום' שאפיין חברות ענק שנשארו בעבר מאחור".

"יופי להם, אבל מזה זה משנה לחברות הסטארט-אפ? היום סטארט-אפ שמשתמש בשרות האיחסון של גוגל או אמזון לא מסוגל לקבל יתרון תחרותי עליהם בתחומים אלו ואותו כנ״ל חברה שמשתמשת בתשתיות החישוב/עיבוד של חברות יודעת שתקבל גרסה שנחותה מסביבות העיבוד הפנימיות; כך נוצר המשולש המסוכן של רווחים עצומים שמזינים כוחות עיבוד עצומים שמגייסים את הטאלנט שמייצר מכפיל כוח במשכורות מוכפלות. כל החברות הללו גלובליות בניגוד לעבר ומסוגלות בכל רגע לנצל פרצה בכל מקום על כדור הארץ בצורה שאינה זמינה לחברה צעירה".

"אמזון לא מאיימת עלי, אבל היא דבר רע ומפחיד להייטק בישראל" כך אמר ישי גרין, יזם סדרתי ומייסד Spot.im, על רקע טענות של יזמים בארץ נגד הענקית האמריקאית, שמנסה לפתות עובדים שלהם. גרין הסביר שעבור טיטאנים כאמזון ופייסבוק, קל יותר לקחת למישהו את העובדים מאשר לקנות את החברה שלו מאיר אורבך, 75 תגובותלכתבה המלאה

"אני חושב שהרגולטור בישראל צריך לשים טוב טוב לב למה שקורה כי הקצב שבו הדברים קורים מהיר ולא ליניארי. אם כספי מסים הולכים לסיבסוד חברות ענק בצורה שפוגעת בתחרות אז אנחנו יורים לעצמנו ברגל".

"קרנות הון הסיכון, לדעתי, צריכות להיערך להשקעות המשך ותמיכה בסטארט-אפים שכבר השקיעו בהם ולהבין שיידרש יותר כסף עבור אותו מיזם. בזברה - במישור כוח האדם, אנחנו נלחמים כדי להיות אטרקטיביים ולהיות המקום שהכי טוב לעבוד בו לאנשים שהגדרת התמורה שלהם כוללת בתוכה מרכיבים נוספים מלבד כסף - אפסייד גדול עתידי בדמות אופציות והרצון לחדש מדעית לעולם ולפרסם מאמרים מדעיים, הרצון להפוך מדע לשימושי בצורה שתשפיע על בריאות וחיי אדם במציאות ולא רק בתאוריה ורצון להטיב עם אנשים בעולם המתפתח ולהקפיץ את יכולתם לקבל שירותי בריאות".

"זברה ועוד הרבה מהסטארט-אפים בישראל תורמים אופציות לעמותת תמורה, ובכך מבטיחים שילדי ישראל ועמותות תומכות חינוך יהנו מהצלחת המיזמים וכך נוצר אקוסיסטם חיובית ותומכת שמטיבה עם כולם"‎

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
נגעת הנקודה החשובה אבל התעלמת ממנה
אם מהנדס כ"כ טוב וחשוב לחברה למה אתם נותנים לא רק אופציות? תן לו 2 אחוז בחברה (תלוי זמן תעבוד בחברה 3 שנים או החברה תמכר) ותראה שאם הוא מאמין בחברה הוא לא יעזוב אותה בשביל משכורת כפולה עכשיו. אבל אתה לא באמת מעוניין ברווח העובדים אלא רק ברווחתך ולכן אתה נותן אופציות שבעתיד כנראה לא יהיו שוות כ"כ הרבה. נכון לחברות סטארט אפ קשה להתחרות בחברות ענק בנושא השכר העכשיוי אבל יש להן כך עצום בנושאי התגמול העתידיים, אז במקום לדבר על אופציות תתחיל לדבר על אחוזים עתידיים ותראה איך לא יגנבו לך אף עובד ואם יגנבו אחד זה סימן שהוא מראש לא האמין בחברה שלך ואתה לא באמת צריך אותו.
ggg  |  11.01.18