אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מאוכזבים מחזקיהו: הזרים נהנו מהנפקת אג"ח ממשלתיות על חשבון הגופים הישראליים צילום: עמית שעל

מאוכזבים מחזקיהו: הזרים נהנו מהנפקת אג"ח ממשלתיות על חשבון הגופים הישראליים

הנפקת אג"ח דולריות של ממשלת ישראל בלונדון בהיקף של 2 מיליארד דולר עצבנה את המוסדיים הישראליים, שלא נהנו מהחגיגה

14.01.2018, 10:58 | רחלי בינדמן

החשב הכללי במשרד האוצר רוני חזקיהו, עד לא מזמן יו"ר הבנק הבינלאומי, הצליח לעצבן את המוסדיים שאיתם עבד. חזקיהו הוביל ביום רביעי בהצלחה הנפקת אג"ח דולריות של ממשלת ישראל בלונדון בהיקף של 2 מיליארד דולר. למחרת האג"ח כבר נסחרו במרווח המשקף רווח של 2% למשתתפים בהנפקה, אלא של"כלכליסט" נודע כי גופי הפנסיה והגמל הישראליים לא נהנו מהחגיגה הזו.

קראו עוד בכלכליסט

האג"ח הונפקו לשני טווחים: אג"ח ל־10 שנים בהיקף של מיליארד דולר בקופון של 3.25%, ואג"ח ל־30 שנה בהיקף זהה ובקופון של 4.125%. האג"ח הונפקו במרווח של 75 ו־125 נקודות בסיס מעל ריבית אג"ח ממשלת ארה"ב מקבילות, ולפיכך קרצו למשקיעים האמריקאים. בהנפקה נרשמו ביקושי שיא של כ־18 מיליארד דולר, אך המוסדיים הישראליים נותרו בחוץ; באג"ח ל־30 שנה המוסדיים לא קיבלו דבר ובאג"ח ל־10 שנים קיבלו כ־45 מיליון שקל מההקצאה, סכום זניח ביחס לגודלה.

הסיבה היא שיטת המכרז המפלה, הנהוגה בהנפקות בחו"ל. המנפיק, במקרה זה מדינת ישראל, יכול להחליט כיצד הוא מחלק את הסחורה, ובישראל העדיפו לפנק את המשקיעים הזרים. בדרך כלל בהנפקות כאלה היחס מתחלק סביב 75% לזרים ו־25% למקומיים. המשקיעים הזרים מקבלים עדיפות כדי לעודד את כניסתם להשקעה באג"ח ישראליות, להגביר את האמון בשוק הישראלי ולשכלל את המסחר באג"ח - ובכך להיטיב עם כלל השחקנים. גם המוסדיים הישראליים מבינים זאת, אלא שלטענתם הפער הפעם היה חריג.

מי שהוביל את ההנפקה במשרד החשב הוא סגנו הבכיר גיל כהן, שנפגש בסמוך להנפקה עם משקיעים זרים בלונדון, בניו יורק ובבוסטון.

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "מדינת ישראל מנפיקה חוב בחו"ל משלוש סיבות עיקריות: 1. יצירת עקום ייחוס לסיכון המשק הישראלי בדולר וביורו, המאפשר לחברות ישראליות להנפיק בחו"ל; 2. חשיפת המשק הישראלי למשקיעים בינלאומיים כגון קרנות השקעה, פנסיה וכו'. ניסיון העבר מלמד שהשקעה של אותם משקיעים לראשונה באג"ח ממשלת ישראל חשפה אותם לסיפור הישראלי והיוותה 'שער' להשקעות נוספות, פיננסיות וריאליות, במשק הישראלי; 3. שמירה על ערוץ מימון נוסף מעבר לשוק הישראלי. לסיכום, הנפקות במט"ח מכוונות למשקיעים זרים. ההנפקה השנה התאפיינה בביקוש חזק מאוד מצד משקיעים מהגדולים בעולם, דבר שאיפשר להוריד את הריבית למרווח הנמוך ביותר שהושג אי פעם בהנפקה גלובלית".

החשב הכללי באוצר רוני חזקיהו, צילום: אוראל כהן החשב הכללי באוצר רוני חזקיהו | צילום: אוראל כהן החשב הכללי באוצר רוני חזקיהו, צילום: אוראל כהן

תגיות