אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
82% מההון שנוצר ב-2017 הלך לכיסם של 1% מעשירי העולם צילום: שאטרסטוק

82% מההון שנוצר ב-2017 הלך לכיסם של 1% מעשירי העולם

לפי דו"ח שפרסם ארגון הצדקה אוקספם, שמותח ביקורת חריפה על חלוקת העושר והרחבת הפערים הכלכליים, 42 מיליארדרים שווים כמו כל המחצית הענייה של אוכלוסיית העולם

22.01.2018, 09:44 | שירות כלכליסט

הפער בין העשירים כקורח ושאר העולם התרחב בשנה שעברה, בעוד השפע העולמי נשאר בבעלותו של מיעוט קטן.

קראו עוד בכלכליסט

82% מההון שנוצר בעולם בשנה שעברה הלך לכיסם של 1% בלבד מהאוכלוסיה הגלובלית, בעוד שמחצית מאוכלוסיית העולם לא ראתה שום עלייה בהכנסותיה, כך הודיע ארגון הצדקה Oxfam. הארגון האשים בהרחבת הפערים תופעות כמו התחמקות מתשלום מסים, השפעת חברות פרטיות על המדיניות הכלכלית, שחיקה בזכויות עובדים, וקיצוצי הוצאות ממשלתיים.

אוקספם הפיקה דוחות דומים בחמש השנים האחרונות. ב-2017 הארגון חישב שלשמונת האנשים העשירים ביותר בעולם יש הון שמשתווה להון שנמצא בידי מחצית מאוכלוסיית העולם, מספר שתוקן על ידו ל-61. השנה, לפי הארגון, המספר הזה עומד על 42.

אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק

יו"ר אוקספם, מארק גולדרינג, אומר שהשינויים התכופים בסטטיסטיקה המתפרסמת משקפים את העובדה שהדו"ח מתבסס "על המידע הטוב ביותר הזמין בנקודת זמן מסוימת". יחד עם זאת, הוא קרא לתוצאות שהתפרסמו "רמה בלתי מתקבלת על הדעת של אי שוויון".

הדו"ח של אוקספם מתפרסם במקביל לקיומו של הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, אירוע שמושך רבים ממנהיגי העולם הכלכלי והפוליטי. אמנם האי שוויון העולמי נדון בדרך כלל בוועידה, אבל גולדרינג אומר ש"הגישה האסרטיבית לגביו בדרך כלל מתמוססת במהירות עם הופעת ההתנגדות הראשונה".

ארגון אוקספם מנסה לקדם חשיבה מחדש של מודלים עסקיים, מתוך טענה שהתמקדותם של המודלים הקיימים במיקסום הרווחים וההחזרים לבעלי המניות, תוך התעלמות מההשפעות החברתיות הרחבות של סדר עדיפויות שכזה, היא דבר שגוי. לטענת הארגון, יש "תמיכה עצומה" לפעולה בנושא, עם 72% מתוך 70 אלף אנשים שנסקרו על ידו בעשר מדינות שאמרו שממשלותיהם חייבות "לטפל בנושא הפער בין העשירים והעניים בדחיפות".

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
התיחסות ל-8
המשאבים שלנו הם סופיים בהחלט. התיזה שלך מבוססת על שגיאה בסיסית. זה מה שנקרא פרפטואום מובילה. התייחסות ספציפית: נטיעת העצים דורשת כוח אדם. כמובן שמדובר בהשקעה כספית. כבר בפעולה הזו נוצר ניצול חברתי (המניע, איך שאתה קורא לו, זה היזם או המעסיק לפי ראותך, מקבל סכום כספי שעולה על כל עובד במיזם ולפעמים כל העובדים יחדיו). התמונה של שפע גם היא מוטעית: מהו שפע? באיזה יחידות? כאשר יש אינסוף אז הדברים נכונים. אך עבור כל מצב סופי (ומציאותי), אז נוצר פער כספי/חברתי. באינסוף אין פער כזה- אין משמעות לכסף ולמושגים עשירים/עניים.
א  |  30.03.20
8.
באינסוף לא חשוב מעט או הרבה, באינסוף לא שייכת חלוקה צודקת.
המשאבים שלנו אינסופיים. כיצד? אפשר לנטוע עץ, אפשר שניים, אפשר עשרה, אפשר מאה, אפשר יותר. אפשר לבנות בית, אפשר לבנות שיכון. אפשר לגדל כבשה, אפשר עדר שלם. כשאדם מניע תהליך שיוצר לו הון הוא לא לוקח כסף מאף אחד. כשהוא נטע לו מאה עצים ולא אחד כמו שכנו הוא לא לקח כסף לא משכנו ולא מאף אחד אחר. ל ה י פ ך. הנוטע עצים רבים צריך עובדים כדי לטפל בהם, הוא אמנם עושה לעצמו כסף אבל לשם כך הוא יוצר משרות הכי טובות שהעובדים שלו מצאו. הוא עושה כסף לעצמו ובד בבד עושה כסף לעובדים שלו. כן, הוא מוציא שפע של פירות לשוק וכשיש שפע של פירות המחירים שלהם יורדים לרווחת העניים. לכן. לא מפריע לנו שמישהו מרוויח הרבה כסף, להיפך ולהיפך, כשאדם עושה כסף הוא עושה כסף לעולם כולו. יש שפע = יש אימון = יש דרך טובה לכל = יש צמצום מאבקים = יש תרומות של העשירים לעניים [גייטס ובאפט תרמו מרצונם את רוב הונם] פעילות "לתקן" מצב כזה רק מביאה חורבן.
אליהו  |  31.01.18
לכל התגובות