אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד הכלכלה לרשות החשמל: ספקו הקלות לתחנות הקטנות צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

משרד הכלכלה לרשות החשמל: ספקו הקלות לתחנות הקטנות

מנכ"ל משרד הכלכלה שי רינסקי מתריע במכתב חריף ששלח לרשות החשמל, כי הרגולציה החדשה עלולה לקבור את תחנות הכוח הקטנות

25.01.2018, 08:34 | ליאור גוטמן

מנכ"ל משרד הכלכלה שי רינסקי מנסה להציל את תחנות הכוח הקטנות: במכתב ששלח שלשום לרשות החשמל והגיע לידי "כלכליסט", הוא מתריע ש"המדיניות שפורסמה בנוגע למתקני קוגנרציה קטנים (חשמל וקיטור - ל"ג) בתעשייה צפויה למנוע את הקמתם". לטענתו, הרגולציה החדשה שפרסמה רשות החשמל עלולה לקבור את הענף כיוון שעלויות ההקמה של תחנת כוח זעירה שמותאמת למפעלים, דומה עד זהה לתחנות כוח ענקיות שמספקות חשמל לרשת החשמל הארצית, ומציאות זו אינה תואמת את צרכי המשק.

קראו עוד בכלכליסט

"נדמה כי האסדרה שפורסמה על ידי רשות החשמל תואמת ל'לקוחותיה הטבעיים' של הרשות שהינם יצרני חשמל פרטיים ויזמים אחרים בתחומי האנרגיה", כותב רינסקי, "מאידך, מיזמי קוגנרציה בעיקר לצריכה עצמית בתעשייה, מטבע הדברים, מיועדים לקהל יעד שונה - התעשייה היצרנית הבינונית".

רינסקי מסביר שמאפייני תעשייה, בשונה מיצרני אנרגיה, שונים בכך ש"תקופת החזר השקעה העומדת לנגד עיניה קצרה יחסית, מידת הוודאות הנדרשת גבוהה, האשראי הזמין מוגבל, ומשאבי הניהול לטובת התייעלות בתשומת האנרגיה, שהינה תשומה אחת מיני רבות, מוגבל גם הוא". הפתרונות לטענתו ‑ "לקבע את הפטור הקיים על תעריפי מערכת ורשת עבור יצרני קוגנרציה קטנים לצריכה עצמית עד 5 מגה־ואט, ולבחון הגדלה של הפרמיה המוצעת בצמוד לתעריפים האלטרנטיביים. על מנת לגדר את העלות עבור צרכני החשמל, אנו תומכים בהגבלה במכסה ייעודית".

מנכ"ל משרד הכלכלה שי רינסקי, צילום: אוראל כהן מנכ"ל משרד הכלכלה שי רינסקי | צילום: אוראל כהן מנכ"ל משרד הכלכלה שי רינסקי, צילום: אוראל כהן

רינסקי מציע שתי הקלות עיקריות למפעלים, ובראשם ודאות תזרימית. "באסדרה המוצעת, כלל העלויות והתועלות נתונות לשינויים בהתאם להצמדות שונות. יוצאת דופן היא הפרמיה המוצעת שהינה מספר קבוע. במצב זה, התועלת מהפרויקט הינה נעלם על בסיסו יש לתעשייה קושי לבצע השקעות", כותב רינסקי. ההקלה השניה היא "לאפשר החזר השקעה של תקופה העומדת על לא יותר מ־5 שנים. באסדרה המוצעת, מדובר בהחזר של מעל 15 שנים". לסיום, מחדד רינסקי שמדובר בתחנות כוח שמפיקות קיטור לצרכי תעשייה ולכן אין להשוותן לתחנת כוח רגילה שרק מייצאת חשמל.

טענתו של רינסקי מצטרפת לזו של רשות הגז: כפי שנחשף השבוע ב"כלכליסט", גם בתוך משרד האנרגיה יש הטוענים שרגולציית תחנות הכוח הזעירות אינה נכונה, ורשות הגז אף טענה בפני רשות החשמל שהיא קוברת את הענף. "אנו סבורים כי ישנה פגיעה מהותית בתחנות כוח קטנות בקוגנרציה שעיקר השימוש בהם הינו במפעלי התעשייה הישראלית", כתבו ברשות הגז. עוד אמרו ברשות הגז שרגולציה מתאימה תיטיב עם המפעלים, ותוכל "להפחית באופן ניכר את הצורך בתקצוב מענקים לפריסת רשת חלוקה. מענקים אלו בהיקף של למעלה מ־500 מיליון שקל שהממשלה מתכננת להעניק בשנים הקרובות לחברות החלוקה, יכולים להפוך להלוואות ולחזור למדינה במידה והפרמיה שתינתן לקוגנרציות קטנות תהיה סבירה".

תגיות