אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
 בדרך לשוק הרוסי: איזיבוב מגייסת 15 מיליון ליש"ט צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

בדרך לשוק הרוסי: איזיבוב מגייסת 15 מיליון ליש"ט

החברה הישראלית־בריטית מעניקה הלוואות מקוונות לעסקים קטנים ובינוניים באי הבריטי. ההשקעה של דה וינצ'י קפיטל הרוסית תקל עליה להתרחב מזרחה

25.01.2018, 08:30 | גולן חזני

איזיבוב הישראלית־בריטית, המתמחה בהלוואות מקוונות, פונה לשוק הרוסי. ל"כלכליסט" נודע כי הקרן הרוסית דה וינצ'י קפיטל משקיעה בימים אלה 15 מיליון ליש"ט בחברה. ההשקעה משקפת לאיזיבוב שווי של 100 מיליון ליש"ט אחרי הכסף, דומה לזה שבו השקיעו בה לפני שנתיים בנק לאומי וקרן אוק־טרי.

גיוס הכסף מדה וינצ'י, שלה אחזקות רבות בשוק השירותים המקוונים ברוסיה, מבשר על כוונתה של איזיבוב להרחיב את שירותיה מעבר לאיים הבריטיים ‑ שבהם נמצא היום עיקר פעילותה. פלטפורמת ההלוואות המקוונות (e-lending) של איזיבוב נחשבת לגדולה מסוגה בבריטניה, והחברה העמידה עד היום הלוואות ב־130 מיליון ליש"ט ליותר מ־10,000 עסקים קטנים ובינוניים במדינה. מלבד רוסיה, איזיבוב בוחנת כניסה גם למדינות נוספות כמו קנדה, סינגפור ואיטליה.

איזיבוב נוסדה ב־2012 בידי תומר גוריאל ושרון פרלשטיין, והיא מעסיקה היום יותר מ־40 עובדים במרכז הפיתוח בהרצליה פיתוח ובלונדון. את ההלוואות המקוונות שהחברה מציעה, היא מעניקה באמצעות שני מותגים של מסחר מקוון ‑ אברליין (Everline) ואיזיבוב.

מנכ"ל איזיבוב, תומר גוריאל, צילום: עמית שעל מנכ"ל איזיבוב, תומר גוריאל | צילום: עמית שעל מנכ"ל איזיבוב, תומר גוריאל, צילום: עמית שעל

בראשית הדרך עסקה החברה במתן הלוואות ישירות בריבית שנתית ברוטו של 20%–30%. כנגד ההלוואות היא היתה דורשת ערבות אישית של העסק ושל הבעלים, להבדיל מהבנקים שמעניקים הלוואות תמורת ביטחונות. אולם בהמשך הגיעו אנשי איזיבוב למסקנה שהסיכונים במתן הלוואות ישירות עלו במידה ניכרת, ופנו לאסטרטגיה אחרת. לקראת סוף 2016 החברה צמצמה מאוד את מתן ההלוואות הישירות, ועברה לפעול בעיקר כפלטפורמה טכנולוגית שמוצעת לגופי מימון גדולים בהרבה. ההכנסות של איזיבוב במודל זה נובעות מתמלוגים שהיא מקבלת על כל הלוואה.

לשם כך חתמה החברה לפני כשנה על הסכם מהותי עם ענקית הבנקאות והפיננסים RBS (רויאל בנק אוף סקוטלנד). במסגרת ההסכם, איזיבוב מאפשרת לבנק הבריטי נטווסט (NatWest) ‑ חברה־בת של RBS ‑ להשתמש בפלטפורמה הדיגיטלית שפיתחה לניתוח סיכוני אשראי וקבלות החלטות למתן אשראי. בעזרת המערכת, הבנק מציע לעסקים בריטיים קטנים ובינוניים הלוואות ללא ביטחונות לתקופה של עד חמש שנים בסכום של עד 150 אלף ליש"ט.

בסבב השקעה שנערך בשנת 2016 השקיע בנק לאומי באיזיבוב כ־10 מיליון ליש"ט בתמורה להקצאת 17% ממניותיה, לפי שווי של 70–75 מיליון ליש"ט. גם קרן אוק־טרי, שמשקיעה בחברת ורידיס, השקיעה באיזיבוב באותו היקף ולפי אותו שווי. עם בעלי המניות הגדולים באיזיבוב נמנים גם פרלשטיין וגוריאל (מנכ"ל החברה), וקרן הגשמה.

דה־וינצ'י קפיטל היא קרן השקעות פרטית שמנהלת נכסים בהיקף 300 מיליון דולר. היא משקיעה בעיקר ברוסיה ובשוק האירופי, אך בעבר השקיעה גם בכמה חברות סטארט־אפ בישראל.

תגיות