אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת העיזבונות תחלק ב־2019 כספים לפחות מטרות צילום: שאטרסטוק

ועדת העיזבונות תחלק ב־2019 כספים לפחות מטרות

הוועדה שמנהלת את העיזבונות שהושארו למדינה החליטה להקצות בשנה הבאה כספים לארבע מטרות בלבד. המשמעות: פגיעה קשה בעמותות

25.01.2018, 08:29 | שחר אילן

חדשות רעות לעמותות ולארגונים האזרחיים בישראל: ועדת העיזבונות של משרד המשפטים תחלק ב־2019 כספים בהיקף של 15 מיליון שקל לארבע מטרות בלבד, כך עולה מהנחיות להגשת בקשות להקצבות ל־2019 שפרסמה הוועדה לעמותות בימים האחרונים. מכיוון שהוועדה אחראית גם לעיזבונות ייעודיים - כלומר, עיזבונות שהושארו למדינה למטרות ספציפיות או לנושאים ספציפיים - ברור אם המשמעות היא שהוועדה גם תחלק פחות כסף.

לפי החלטת הוועדה, טיולי מתנ"סים בירושלים יקבלו 1.5 מיליון שקל; פעילות תנועות נוער למען מוגבלים תקבל 2.5 מיליון שקל; התמיכה במכינות קדם־צבאיות תעמוד על 4 מיליון שקל; והסכום שיוקצה לשיפוץ מחלקות ילדים בבתי חולים יעמוד על 7 מיליון שקל.

בהודעת הוועדה נאמר כי עמותות יהיו רשאיות להגיש בקשות "רק עבור עיזבונות מיועדים או עבור אחד מנושאי התמיכה העיקריים שעליהם החליטה הוועדה". ההודעה מדגישה כי "בקשה תידחה אם הוועדה תמצא כי הפרויקט עבורו מתבקשת ההקצבה אינו מתאים לעיזבון ייעודי או לאחד הנושאים העיקריים". המשמעות היא שנושאים כמו איכות הסביבה, הנצחת השואה, יחסים בין הדתות, מדע וטכנולוגיה, מיגור האלימות וזכויות אדם -שנכללים במטרות הקבועות של הוועדה -לא יקבלו סיוע, אלא אם יהיה להם עיזבון ייעודי.

עוד משמעות של ההודעה היא שבניגוד לעמותות, משרדי ממשלה יוכלו להגיש בקשות גם לנושאים אחרים. זאת למרות הביקורת הקשה שנמתחת על העובדה שהוועדה משמשת כקופה נוספת לתקצוב משרדי ממשלה במקום כגוף שמממן את ארגוני החברה האזרחית.

הכספים שוועדת העיזבונות מחלקת לעמותות למשרדי ממשלה מורכבים מעיזבונות כלליים שהושארו למדינה ומעיזבונות מיועדים שניתנו למטרה מסוימת. בראש הוועדה עומדת השופטת בדימוס שולי דותן שהחליפה את השופטת בדימוס תחיה שפירא. בעבר היתה הוועדה מעורבת בכמה חקירות שחיתות. גם בשנים האחרונות נמתחה עליה ביקורת קשה בשל סדרי עדיפויות בעייתיים, בייחוד בכל הנוגע להעדפה של נושאי דת ומתנחלים, וכן על בירוקרטיה בלתי אפשרית.

איציק פלטק, יועץ לעמותות, טוען שהוועדה תהיה חייבת לתת לעמותות להגיש בקשות גם לנושאים אחרים משום שנוהל העבודה שלה מחייב זאת. הבעיה העיקרית, לדבריו, היא ש־90% מהעמותות לא יבינו זאת. מנכ"לית ארגון מנהיגות אזרחית ליאור פינקל־פרל מסרה שהארגון מוצף ב"פניות מעמותות שמבטאות ייאוש". לדבריה, ההנחיות החדשות "מטעות במקרה הטוב, ובמקרה הרע טורקות את הדלת לכל העמותות, שעבור רבות מהן זה המקור היחיד כמעט לכסף ממשלתי".

ממשרד המשפטים נמסר כי "הוועדה רשאית, לאחר התייעצות עם שרת המשפטים, לקבוע נושאי תמיכה עיקריים שיפורסמו לציבור. בהתאם לכך, החליטה הוועדה לתת עדיפות לארבעה נושאי תמיכה עיקריים כפי שפורסמו".

תגיות