אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עד סוף אפריל: תשלום חוב למד"א ללא ריביות צילום: מיכאל קרמר ו אורן אגמון

עד סוף אפריל: תשלום חוב למד"א ללא ריביות

בעלי חוב למד"א יכולים לנצל מבצע של מגן דוד אדום עד סוף אפריל ולשלם חובות ללא תוספת ריבית ופיגורים. וגם: מידע מלא על כל התעריפים

08.03.2018, 09:52 | שירלי שני

בשיתוף מערכת זירת הבריאות

בשורה לאזרחים בעלי חוב למד"א: אם אתם בעלי חוב למד"א משנים קודמות, החל ב־24 בינואר 2018 ולמשך שלושה חודשים, תוכלו לשלם את עלות הפינוי בלבד, ללא ריבית וקנסות ובכך לסיים את חובכם למד"א, כך הודיעה באחרונה הממונה על הגביה במד"א עו"ד שני דניאלס ורמוס. בעלי החובות יכולים לבצע את התשלום מול מוקד הגבייה הארצי של מד"א בטלפון: 1-800-390-101.

אזרחים ואזרחיות עוברים מדי יום מצבים רפואיים שונים כדוגמת איבוד הכרה ברחוב, התקף לב, שבץ מוחי או פגיעת גוף בתאונת דרכים. במקרים הללו הנפגעים מזעיקים אמבולנס או שהפינוי מתבצע הודות לעוברי אורח ערניים. בחלק מהמקרים המפונים נדרשים לממן את הפינוי באמבולנס בעלות של כמה מאות שקלים, ובחלקם המימון יגיע מקופת החולים או הביטוח הלאומי. מרחק נסיעה, שעת הפינוי, סוג האמבולנס, טיפול בשטח או אשפוז, אלה הם הקריטריונים לעלות פינוי באמבולנס ולשאלה האם תזכו למימון מלא או חלקי. מדובר בכל כך הרבה גורמים עד שאזרחים רבים מתקשים לדעת מהם זכויותיהם.

 

 , צילום: ירון דרוקמן צילום: ירון דרוקמן  , צילום: ירון דרוקמן

כאשר מתבצע פינוי באמבולנס של מד"א לבית החולים הקרוב במרחק של עד 20 ק"מ, חשוב לדעת כי קיים הבדל גדול בעלויות במידה והוזמן אמבולנס או ניידת טיפול נמרץ (נט"ן), שעלותה כמעט כפולה. הסיבה: בניידת טיפול נמרץ מגיעים רופא, פרמדיק ונהג-חובש וזו מצוידת במכשור רפואי לטיפול במקרי חירום, כגון התקף לב. כמובן שאם מדובר בפינוי למרחקים ארוכים יותר, העלות תהיה יקרה יותר, וכל חמישה ק"מ נוספים מייקרים את התעריף.

לפי הממונה על הגביה במד"א, התעריף לפינוי באמבולנס למרחק של עד 20 ק"מ – זאת במידה והוזמנה ניידת אמבולנס בשעות 19:00-7:00 – הוא 375 שקלים במזומן או 396 שקלים בהתחייבות. ואם הוזמנה ניידת נט"ן העלות תהיה 753 שקלים במזומן או 786 שקלים בהתחייבות. בלילה, בין 19:00 ל־7:00, המחיר גבוה יותר – לאמבולנס 451 שקלים במזומן ו־472 שקלים בהתחייבות, לניידת טיפול נמרץ – 902 שקלים במזומן ו־948 שקלים בהתחייבות.

ביצוע התשלום למד"א

ניתן לשלם את עלות הפינוי במזומן ולחסוך 40-30 שקלים, או אפשר להסדיר את התשלום על סמך התחייבות של קופת החולים. החל בתאריך 1.9.17 פרטי המטופלים מועברים תחילה לקופת החולים על מנת לבדוק את זכאותם לתשלום ישירות על ידי הקופה, מלא או חלקי. אם קופת החולים מחליטה שהמטופל זכאי למימון מלא זו תעביר את התשלום ישירות אל מד"א. אם יימצא שהמטופל זכאי למימון חלקי של הפינוי – 50% או 75% בחלק מהביטוחים המשלימים – הדרישה ליתרת התשלום תועבר ישירות ממד"א למטופל.

ב־23 בינואר 2018 אושרה בקריאה ראשונה בכנסת הצעת חוק של ח"כ שולי מועלם-רפאלי שתחייב את בתי החולים להעביר למד"א מידע אודות מטופלים שפונו על ידם כדי שמד"א יברר מול קופות החולים זכאות המטופל לכיסוי עלות הפינוי באמבולנס, במקרה שהמטופל אושפז, זאת על מנת לחסוך ביורוקרטיה מהמטופל. בכל מקרה של אשפוז, המטופלים זכאים למימון מלא וקופת החולים תעביר את התשלום למד"א. כך גם במקרה של העברה בין בתי חולים או למסגרת שיקום.

החזר מלא או חלקי במצבים שכיחים

איבוד הכרה במקום ציבורי. החל בשנת 1999 חל שינוי בהנחיה של משרד הבריאות, ומאז מי שמאבד הכרה במקום ציבורי ועוברי אורח מזמינים בעבורו אמבולנס, אמור לקבל החזר מלא מקופת החולים גם אם לא אושפז. ההנחיה התקבלה בלחץ של עמותת איל – אגודה ישראלית לאפילפסיה – בשל מצב אבסורדי שנוצר, ולפיו חלק מהחולים באפילפסיה, אלה שסובלים מתדירות גבוהה של התקפים חויבו לשלם לעתים מאות שקלים בחודש לאחר שחוו התקף ברחוב, ועוברי אורח הזעיקו את מד"א. משנת 2010, הכללית הרחיבה את הזכאות להחזר מלא גם למי שעבר התקף בבית אולם הנחיה זו לא תמיד מכובדת.

החזר כספי במקרה של התקף אפילפסיה. ובכן, מתברר שזוהי משימה לא קלה, בלשון המעטה, כפי שמסביר אודי אהרון, חבר הנהלה בעמותת איל: "קיים חוסר אחידות בין קופות החולים וגם בין סניפים שונים של אותה הקופה. באופן כללי מי שמפונה באמבולנס על ידי עוברי אורח זכאי להחזר מלא מקופת החולים גם אם לא אושפז. בפועל יש מטופלים שנתקלים בקשיים בקבלת ההחזר. קיימת בעיה נוספת והיא מה ציין החובש או הפרמדיק בטופס שנמסר בחדר המיון. אם הם לא מציינים פינוי בעקבות התקף אפילפטי, החולה יתקשה לקבל החזר. כאן חשוב להבהיר כי הכל תלוי ביכולת המיקוח של משפחת החולה אל מול קופת החולים ולעתים רק ברצון הטוב של מנהל/ת סניף מסוים בקופת החולים. בכל מקרה אם נתקלתם בסירוב של קופת החולים, פנו אלינו לעמותה ונסייע בכך".

חני בר אור אחראית הסברה בעמותת איל מוסיפה: "ההמלצה חלה על פינוי על ידי עוברי אורח מתוך הנחה שבני משפחה, חברים או מורים בבית הספר, יודעים שברוב המקרים ההתקף לא עולה על מספר דקות. אולם בפועל יש לא מעט מקרים של תלמידים אשר עוברים התקף אפילפטי במסגרת בית הספר ואנשי הצוות נבהלים ומזמינים אמבולנס, ומי שיאלץ לשאת בתשלום למד"א יהיו הורי התלמיד היות שמשרד החינוך לא משתתף במימון הפינוי. צריך לקחת בחשבון שחולים באפילפסיה שנוטים להתקפים בתדירות גבוהה הם לא רבים ולכן היינו מצפים שתהיה יותר גמישות והתחשבות בחולים הקשים, ללא קשר למיקום ההתקף".

ממשרד החינוך נמסר: "המשרד מממן פינוי חירום של תלמיד מהמוסד החינוכי או מטיול כתוצאה מפציעה. פינוי בשל לקות בבריאות חל על ההורים, וזאת על פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי".

תאונת דרכים. עלות פינוי פצוע מזירה של תאונה הינה אחידה, ללא קשר לסוג הניידת – אמבולנס או ניידת טיפול נמרץ – 701 שקלים. אם אושפזתם, המימון במלואו יבוצע על ידי קופת החולים ישירות מול מד"א. אם לא אושפזתם, כאשר הפינוי בוצע באמצעות ניידת טיפול נמרץ, אתם זכאים למימון מלא. אם הפינוי בוצע בניידת אמבולנס רגילה, תצטרכו לפנות אל חברת הבטוח ולבדוק את המדיניות שלה. יש חברות ביטוח שתדרושנה מכם לשלם את עלות הפינוי למד"א ולאחר מכן יועבר אליכם החזר ויש חברות ביטוח שמסדירות את התשלום ישירות מול מד"א.

פינוי אישה הרה. אישה לקראת לידה הנזקקת לפינוי באמצעות אמבולנס, הביטוח הלאומי יישא בעלות הפינוי רק במקרה שהלידה התבצעה בתוך 72 שעות מהפינוי לבית היולדות.

עלות מופחתת לטיפול במקום ללא פינוי באמבולנס. במקרים שבהם הטיפול מסתיים בשטח – בזירת תאונת דרכים או בבית כאשר מזמינים ניידת עבור חולה – תשלמו אגרה בסך של 188 שקלים בעבור הזנקת האמבולנס והבדיקה על ידי צוות מד"א.

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>

תגיות