אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שנת 2017: שנת הנפקות החוב האולטרה הארוכות

שנת 2017: שנת הנפקות החוב האולטרה הארוכות

הריבית הנמוכה, תנאי השוק והחשש מעליית תשואות דחפה את המנפיקים בשנה שחלפה לגייס חוב לתקופות של 100 שנה ולנעול תשואה היסטורית נמוכה

29.01.2018, 17:20 | מיקי חליקה

שנת 2017 כבר מאחורינו אך תיזכר למשך שנים רבות בעקבות ריבוי הנפקות חוב אולטרה ארוכות לתקופה של 100 שנה. הריבית הנמוכה, תנאי השוק והחשש מעליית תשואות דחפה את המנפיקים לגייס חוב לתקופות של 100 שנה ולנעול תשואה היסטורית נמוכה.

קראו עוד בכלכליסט

רק בספטמבר האחרון תשואת 10 שנים אמריקאי נסחרה סביב 2.05% בעבר הנפקות מסוג זה לתקופות כה ארוכות נקראו אג"ח מלחמה. אגרות אלה שימשו כאמצעי ללוות כסף בעתות מלחמה. ניירות אלה שהונפקו על ידי הממשלה. נרכשו על ידי מספר רב של משקיעים כהלוואות זמניות לממשלה. המשקיעים לא היו מוסדות ותאגידים גדולים אלה גם יחידים. מניעים לרכישה של איגרות מלחמה לא היו רק הריבית הגבוהה, אלא גם הפטריוטיזם והלחץ החברתי.

הקמפיינים לקנות אג"ח היו מלווה לעתים קרובות בפניות לפטריוטיזם ולמצפון. אחד מאגרות אלה הגיע לפדיון מלא לפני 3 שנים ע"י ממשלת אנגליה חוב שהונפק ב-1914. אולם בתחילת שונות התשעים היו אלה דווקא חברות ענק אמריקאיות כמו וולט דיסני וקוקה קולה אשר בחרו לגייס חוב כה ארוך בריביות שאז נחשבו גבוהות 7.55% ו-7.37%.

אנליסטים סבורים כי הביקוש לסוג זה של אג"ח לטווח ארוך מהווה אינדיקטור לסנטימנט הצרכנים של חברה, אחרת אין הגיון לרכוש אג"ח של חברות אלה.

אך הגיוסי חוב המודרניים נשענו על סביבת הריבית הנוכחית בעולם שדחפה משקיעים רבים לפנות לחלופות חוב פחות מסורתיים בחיפוש אחר תוספת תשואה.

כך למשל ארגנטינה אשר במשך שנים הייתה תחת גירעונות גדולים לצד שיעורי אינפלציה גבוהים ניהלה מאבק משפטי של 15 שנה עם בעלי החוב שרק בשנת 2014 הגיע לסיומו, ואפשר לממשלה לשוב ולאתגר את חובבי התשואה. ארגנטינה גייסה מספר סדרות אג"ח ובעקבותיה גם מספר ערים כמו בואנוס איירס ומחוזות כמו חוחוי ואף שדות תעופה מקומיים, אך הגיוס הבולט מכולם היה ל-100 שנה בריבית של 6.8%. משקעי החוב היו נלהבים ושיגרו ביקושים של 9 מיליארד דולר.

הכלכלה השנייה בדרום אמריקה נתנה גושפנקה גם למדינות יציבות יותר לגייס חוב ארוך במיוחד, הבאה בתוך הייתה אוסטריה שגייסה חוב ביורו בריבית 2.1% ל-100 שנה, קרנות הפנסיה וחברות הביטוח מסתבר מעדיפים 2.1% גם אם זה ל-100 שנה. 3 חודשים אחרי ההנפקה אג"ח האוסטרי כבר נסחר בתשואה של 1.85%.

אוסטריה נחשבת למנפיק איכותי ולכן היא הצליחה לגייס 3.5 מיליארד יורו. על פי בלומברג אוסטריה תיהנה מאחת מעלויות המימון הנמוכות ביותר בהיסטוריה של המאה הקרובה, בלגיה ואירלנד היו הראשונות שהנפיקו בשנה שעברה 100 מיליון יורו כל אחת מהן באיגרות חוב ל-100 שנה, אולם הנפקות אלה היו הנפקות פרטיות. ההנפקה של אוסטריה, לעומת זאת, הייתה הנפקה פתוחה בשוק. עם ביקושים עודפים בהיקף של 11.4 מיליארד יורו. גיוס נוסף ומרענן במיוחד היה של אוניברסיטת אוקספורד הבריטית.

אוניברסיטה שהכשירה 26 ראשי ממשלה בניהם תרזה מאיי הנפיקה חוב 100 שנה ונהנתה מריבית סופר נמוכה של 2.5% תודות לדירוג האשראי AAA שניתן לה ע"י MOODYS רבים תולים את מהלך בגיוון אמצעי המימון וחוסר היכולת להישען על סובסידיות ממשלתיות בעידן הברקזיט. אוקספורד מתכננת להוציא 1.5 מיליארד ליש"ט על פרויקטי הון במשך 10 השנים הבאות המוסד האקדאמי היוקרתי כבר השקיעה 750 מיליון פאונד על חידוש חלק מהספריות הבוליאניות המפורסמות.

אנליסטים ויועצים רבים צופים כי רפורמה המס לכשתעבור עלותה צפויה להסתכם בכ-2 טריליון דולר על פני עשור. לפיכך משרד האוצר האמריקאי חייב להאיץ את תזמון הנפקות אג"ח הממשלתיות כדי לממן את הגרעון. לא מן הנמנע שגם שם ינצלו את החלון הזדמנויות שעתיד להסגר בקרוב מאד לאור עליית התשואות המהירה בשבועות האחרונים. נראה כי אם התוכנית של הפד באשר לקצב עלויות הריבית ב 2018 שיעור הריבית בארה"ב יהיה גבוה משיעור האינפלציה דבר שלא נראה שנים במשק אמריקאי.

הכותב הוא מייסד Olympico Asset Management. מעניקה שירותי השקעות ללקוחות כשירים האמור במאמר אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

תגיות