אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מפחדים מהסינים: ממשל טראמפ שוקל להלאים את רשתות הדור החמישי צילום: רויטרס

מפחדים מהסינים: ממשל טראמפ שוקל להלאים את רשתות הדור החמישי

יועצי הנשיא שטחו בפניו תוכנית להלאמת פרויקט פריסת והפעלת רשתות הדור הבא, מחשש להיחלשות ארה"ב מול הרשתות הסיניות; מדובר בתוכנית יקרה, מסובכת וטעונה פוליטית, אשר נוגדת את ההיגיון הקפיטליסטי של ארה"ב

29.01.2018, 17:58 | רפאל קאהאן

יועצי הביטחון הלאומי של ממשלת ארה"ב המליצו לנשיא טראמפ להלאים את פרויקט רשתות הדור החמישי במדינה. לפי מקורות אתר Axios, הסיבה להמלצה יוצאת הדופן היא הפחד מפני פגיעה של גורמים סינים ברשתות תקשורת.

קראו עוד בכלכליסט

צוות היועצים המליץ על שני מודלים: בראשון, תשתלט הממשלה על פיתוח ותפעול הרשת, בדומה למודל של המאה הקודמת, בו פעלו רשתות תקשורת לאומיות. המודל השני מודרני יותר, ובו תסמיך המדינה חברות תקשורת מסחריות לפתח ולהפעיל את הרשתות. ואולם, לראיית היועצים דווקא מודל זה יהיה המסורבל, הממושך והיקר יותר, על אף שיעורר פחות זעם מצד ענקיות התקשורת במדינה.

קפיטליזם? עד שזה מגיע למובייל. טראמפ, צילום: איי אף פי קפיטליזם? עד שזה מגיע למובייל. טראמפ | צילום: איי אף פי קפיטליזם? עד שזה מגיע למובייל. טראמפ, צילום: איי אף פי

אחד ממקורות Axios מסר שמודל ההלאמה המלאה הוא הסביר יותר להיבחר, בשל האקלים הפוליטי בתוך ארה"ב עצמה וביחסיה עם סין. המקור סיפר שנייר העמדה שהגישו היועצים השווה את ההלאמה למהלך שביצע הנשיא אייזנהאוור בזמנו, כשהקים תשתית כבישים לאומית. ואולם, הוסיף המקור שהמודל הזה טעון ובעייתי, בהיותו בעל אופי קומוניסטי למדי, במדינה שמתגאה בקפיטליזם ובשוק החופשי בה.

היועצים דוחקים בטראמפ לקבל החלטה ולהתחיל לפעול בהקדם האפשרי, משום שסין כבר מפתחת תשתית דור חמישי משלה, מה שיתן לה מעמד מועדף בשוק הגלובלי. היועצים התייחסו אל סין בתור גורם זדוני ועוין, שמהווה איום מיידי של גניבת מידע ותמרונו. לעומת היכולות הסיניות, הציגו היועצים את ארה"ב כמפגרת הרחק מאחור: "מצב רשתות התקשורת בארה"ב מקביל לעיר מימי הביניים ביחס לדור חמישי שמיוצג כניו יורק", נכתב.

לא ברור מה המודל העסקי המועדף כרגע. גרסה מוקדמת יותר של המסמך העלתה מודל של שוק סיטונאי בה הספקיות רוכשות מהמדינה את המקטעים אותן הן משווקות ללקוחותיהן, כמו מודל MVNO קלאסי - ספקית תקשורת וירטואלית. עם זאת הטיוטה הנוכחית העלימה את ההצעה והשאירה את המודל ניטרלי לחלוטין - ללא העדפה לגבי מי יפעיל את הרשת או ישווק אותה ללקוחות.

מה כל כך חשוב ב-5G?

הרשת החדשה מהווה נדבך חשוב להפצה של טכנולוגיות כגון מציאות מדומה, בינה מלאכותית ותחבורה אוטונומית. היא תאפשר להיאבק ביוזמת "דרך המשי הכלכלית של המאה ה-21" של סין שמיועדת להפיץ את השפעתה של בייג'ינג מעבר לגבולות המדינה.

המסמכים מציינים את ההובלה של סין בתחום הבינה המלאכותית בנוסף לשתי הטכנולוגיות האחרות. רשת הדור ה-5 האמריקאית גם תוצע למדינות ידידותיות שיוכלו לקבל טכנולוגיה חדישה במחיר נגיש, כדי להיאבק במה שכינו יועצי טראמפ "ניאו-קולוניאליזם סיני".

ואולם, היוזמה האמריקאית עלולה להיתקל במהמורות בדרכה: יפן, דרום קוריאה ומדינות אירופיות שנחשבות כקרובות לארה"ב כבר החלו לעבוד על יישום של רשת דור 5 - כאשר שתי הראשונות אף החלו בניסויים מעשיים בטכנולוגיה. סין צפויה להתחיל בפריסת הרשת שלה כבר בשנה הבאה, זאת אומרת שבכל מקרה היא תעקוף את ארה"ב בין אם מדובר ברשת מולאמת או מסחרית.

זאת ועוד, אין שום דרך להבטיח שפריסה של הרשת על ידי הממשלה תהיה זולה ויעילה יותר מרשת פרטית, או אם בכלל תוכל להגיע לפריסה מלאה בזמן היעד שהוגדר לה - שלוש שנים. המדינה יכולה להקצות לכך משאבים ניכרים, אך מדובר בפרויקט שקשה מאוד ליישום לצוותים שלא מכירים את הטכנולוגיה. הדוגמה הטובה ביותר לבעייתיות של פרויקט כזה הוא כישלון מיזם הסיבים של גוגל שהיה אמור לספק קישורי 1 גיגה-ביט ללקוחות קצה בארה"ב: גוגל התקשתה בפריסת סיבי תקשורת תת-קרקעיים, בשל מגבלות ידע וניסיון, מה שגרר טעויות, עיכובים והפסדים.

תגיות