אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
12 יום לאחר ההנפקה: סמנכ"לית הכספים פורשת במפתיע צילום: אריאל שרוסטר

12 יום לאחר ההנפקה: סמנכ"לית הכספים פורשת במפתיע

רוונה סמט עזבה את תנופורט בפתאומית בצמוד לגיוס של 316 מיליון שקל של החברה באג"ח – ופחות משלושה חודשים לאחר שנכנסה לתפקיד. מקורבים: "היו לסמט חילוקי דעות עם המנכ"ל בני כלסי סביב נורמות התנהלות של חברות ציבוריות"

30.01.2018, 07:22 | גולן חזני

פחות משבועיים לאחר הנפקת תנופורט בבורסה כחברת אג"ח התפטרה סמנכ"לית הכספים רוונה סמט מתפקידה. סמט נכנסה לתפקיד ב־1 בנובמבר, והיא עוזבת פחות משלושה חודשים בלבד לאחר מינויה. מדובר במהלך כמעט חסר תקדים בשוק ההון, לפחות מבחינת העיתוי.

קראו עוד בכלכליסט

סמט נחשבת לסמנכ"לית כספים ותיקה ומוערכת בשוק ההון, ובעבר שימשה שנים רבות בתפקיד בחברות דלק נדל"ן שבשליטת יצחק תשובה ואלקטרה נדל"ן שבשליטת משפחת זלקינד.

בהודעה לבורסה שפורסמה שלשום (א') בלילה על עזיבתה של סמט, תחת הסיבה להתפטרות נכתב "סיום כהונה" – נימוק סתמי שלא מפרט את נסיבות העזיבה המלאות ואיננו מסביר את הפרידה יוצאת הדופן, שבועיים בלבד לאחר ההנפקה.

מקורבים לחברה אמרו ל"כלכליסט" כי המניע לעזיבה היה חילוקי דעות עם המנכ"ל בני כלסי סביב "נורמות התנהלות של חברה ציבורית".

אותם גורמים אמרו כי לסמט לא היו השגות על הדיווחים של החברה, אבל היא לא שותפה בכמה התנהלויות של החברה, ובעיקר אלה של כלסי במישור הפיננסי מול גורמי חוץ. אותם גורמים סיפרו כי תנופורט, על הבעלים והמנכ"ל שלה, התנהלה לאורך שנים כחברה פרטית – ואילו סמט שימשה בתפקיד בחברות ציבוריות וציפתה ככל הנראה ליותר שיתוף מצד המנכ"ל בהליכים פיננסיים של החברה שהינם בסמכות סמנכ"ל הכספים.

לדברי הגורמים, כלסי, מצדו, התנהל ישירות מול הבעלים, כך שסמט לא יכולה היתה לקחת אחריות על פעולות החברה. בשיחות קולניות שנשמעו בין השניים סירב כלסי לקבל את עמדתה, והשניים נאלצו להיפרד. מתנופורט נמסר בתגובה כי "פרישת הסמנכ"לית היא משיקולים אישיים שלציבור אין עניין בהם, ולא משיקולים מקצועיים".

מימין רוונה סמט וירון אדיב, צילום: אריאל שרוסטר מימין רוונה סמט וירון אדיב | צילום: אריאל שרוסטר מימין רוונה סמט וירון אדיב, צילום: אריאל שרוסטר

הונפקה לפני 12 ימים, נסחרת רק שבוע בבורסה

תנופורט היא חברה ציבורית שהנפקתה הושלמה ב־18 בינואר – כלומר לפני 12 יום. האג"ח שלה התחיל להיסחר רק ב־23 בינואר, כלומר לפני כשבוע. החברה גייסה 316 מיליון שקל בריבית צמודת מדד של 2.3% (לעומת ריבית מקסימום של 4.5%) – והבעלים ירון אדיב וכידן דהרי הבטיחו לעצמם את מימון העסקה שבה רכשו את החברה.

כידן ודהרי רכשו את תנופורט מכונסי הנכסים של החברה מטעם בנק לאומי, רונן מטרי ואייל רוזובסקי, כשהגישו הצעה של 160 מיליון שקל, שהיתה גבוהה בחצי מיליון שקל בלבד מזו של יזם המרכזים המסחריים רני צים. ההצעה כללה התחייבות להעמיד 160 מיליון שקל בתוך 60 יום מביצוע החתימה. על מנת להשיג את הסכום הנדרש חתמו השניים על הסכם עם קרן כלירמרק קפיטל להעמדת מימון של 130 מיליון שקל, ואת היתרה הם השיגו בעצמם. איגרות החוב צמודות למדד, עם מח"מ של כ־5.8 שנים, ועומדות לפירעון בין השנים 2019–2024. 77.5% מקרן האג"ח תיפרע בשנת 2024.

החזירו את ההשקעה בחברה באמצעות הגיוס

דהרי ואדיב ביצעו את הנפקת האג"ח לשתי מטרות. הראשונה היא החלפה של הלוואה בנקאית בהיקף של 230 מיליון שקל שנלקחה מבנק לאומי עוד בימיו של פישמן, שבמסגרתה משעובדים לבנק כל הנכסים של החברה. דהרי וכידן מתכננים לפרוע את ההלוואה בכספי הגיוס ולשעבד למחזיקי האג"ח את הנכסים של החברה.

המטרה השנייה היא חלוקת דיבידנד של 140 מיליון שקל כאקזיט לבעלים, דהרי ואדיב עצמם. החלוקה הזאת נועדה כדי לעזור להם להחזיר הלוואות אישיות שניטלו על ידם בעת הרכישה של תנופורט, ובכלל זאת את ההלוואה מקרן כלימרק.

עסקת רכישת תנופורט נחשבת כעסקה מצויינת, שבה צפויים שני הרוכשים הטריים לרשום רווח עתידי נאה, לאחר שלמעשה כבר החזירו את השקעתם באמצעות הגיוס.

תוצאות החברה מזנקות בעקבות שערוכי נכסים

תנופורט פועלת בישראל בלבד ומחזיקה ב־12 נכסים מניבים ברחבי המדינה בתחומי המסחר, הלוגיסטיקה, התעשייה, ושירותי האחסנה בקירור. בין הנכסים הבולטים של החברה נמנים קניון B–Mall בצומת עד הלום, מרכז הקניות B–Mall בצומת בילו ובית קירור גדול בנתיבות. כל הנדל"ן מוחזק ישירות על ידי החברה, למעט הנכס בצומת צמח (Mall כנרת), ששיעור האחזקה של החברה בו עומד על 50%.

שווי הנדל"ן להשקעה של תנופורט עמד בתום הרבעון השלישי של 2017 על 490 מיליון שקל. סכום זה אינו אינו כולל את שווי בית הקירור, שכלול בסעיף רכוש קבוע במאזן החברה, ואת חלק החברה בנכס המוחזק על ידי החברה ב־50%, שמוצג על בסיס שווי מאזני.

הכנסות החברה בתשעת החודשים הראשונים של 2017 הסתכמו ב־44.8 מיליון שקל, עלייה של 1% ביחס לתקופה המקבילה. הרווח התפעולי בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2017 הסתכם ב־53.5 מיליון שקל, עלייה של 30% לעומת התקופה המקבילה. העלייה ברווח נבעה, בין היתר, משערוך שני נכסים של החברה, שנמכרו בחודשים האחרונים מעל גובה השמאות.

הרווח הנקי של תנופורט בתשעת החודשים הראשונים של השנה שעברה הסתכם ב־37 מיליון שקל, מול 31 מיליון שקל בתקופה המקבילה – עלייה של 18%. יחס המינוף (LTV) עמד על 40.9% ויחס חוב נטו ל־CAP עמד על 43.1%. ההון העצמי של החברה עמד נכון לתום הרבעון על 305.7 מיליון שקל.

תגיות