אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כולם חוגגים את מתווה הנכים, אבל המספרים לא מתכנסים צילום: אוהד צויגנברג

כולם חוגגים את מתווה הנכים, אבל המספרים לא מתכנסים

נתניהו, כץ וניסנקורן מתגאים בתוספת 4.2 מיליארד שקל לקצבאות הנכים בארבע שנים. מחצית מהסכום תחולק השנה, אבל האמת היא שאיש לא יודע כמה יישאר לחלק בעוד שנתיים, ובטח לא מה יקרה ב־2022, כשהמתווה ייגמר

30.01.2018, 22:33 | אדריאן פילוט

ראש הממשלה נתניהו, שר הרווחה חיים כץ ויו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן חוגגים כולם ‑ מתווה הנכים יוצא לדרך.

קראו עוד בכלכליסט

לפי המתווה, יקבלו הנכים תוספת של 4.2 מיליארד שקל לקצבאות, שתתפרס על פני ארבע השנים הקרובות, ו־2.1 מיליארד שקל יתווספו כבר השנה. החל מ־2022 תוצמד הקצבה לשכר הממוצע במשק ‑ ובא לציון גואל. בדיוק כפי שרצה המנצח הגדול כץ.

סיומו לכאורה של משבר הנכים נראה פתאום פשוט ומעלה את התהייה מדוע לקח זמן כה רב לסגור את פרטי המתווה. אך למעשה נראה כי גם הפתרון אינו באמת פתרון, אם כי סיכום מאולתר שמסיט את הבעיות האמיתיות הצידה.

בהצעת המתווה נכתב כי "מוצע לקבוע כי שר העבודה ושר האוצר יקימו ועדה אשר תמליץ על אופן חלוקת יתר הסכום מתוך הסך האמור, וזאת במסגרת שתי פעימות נוספות שיוענקו ב־1 בינואר 2020 וב־1 בינואר 2021". הכוונה ב"יתר הסכום" היא לכך שלמעשה אין לדעת מה יהיה הסכום שיוותר לחלק בעוד שנתיים.

מעבר לכך, הצורך בהקמת "ועדה שתמליץ על אופן החלוקה" נובע מכך שלמעשה אין מספיק כסף לעמוד במתווה. אושרה מסגרת תקציבית של 4.2 מיליארד שקל והמתווה של חיים כץ עולה 6 מיליארד שקל. או במלים פשוטות: ממשלת נתניהו־כחלון־כץ החליטה לדחות את הקץ.

פקידי האוצר מצידם לא הוזמנו למפגש, לא היו חלק מההסכמות ואף לא עודכנו לגבי התוצאות. הם פחות מוטרדים, מכיוון שבאופן אירוני ההחלטה של היום משרתת את האינטרסים שלהם כי היא שומרת על המסגרות התקציביות עם התקרה המעוגנת בחוק של 4.2 מיליארד שקל.

הרי פקידי האוצר הבינו מזמן כי הוחמצה כאן הזדמנות היסטורית לעשות סדר וצדק עם מערך הסיוע לנכים, שלא היתה עבודת מטה מסודרת ושכל ההמלצות התקבלו על ידי פוליטיקאים על מנת לזכות בקרדיטים.

רה"מ בנימין נתניהו ושר הרווחה חיים כץ, צילום: אוהד צויגנברג רה"מ בנימין נתניהו ושר הרווחה חיים כץ | צילום: אוהד צויגנברג רה"מ בנימין נתניהו ושר הרווחה חיים כץ, צילום: אוהד צויגנברג

 

כל המלצות הצוותים המקצועיים, לרבות המלצות כלכלני ה־OECD שגיבשו דו"ח המלצות בעקבות המתווה לא יושמו. לראשונה, הדיסריגרד (השכר שממנו מתחילים לקצץ בקצבה ‑ א"פ) עלול להיות נמוך מהקצבה ‑ מה שיהווה תמריץ שלילי עבור הנכים לצאת לעבוד; הפטור ממסים לנכים בעלי הכנסה גבוהה נותר על כנו; מבחני הזכאות המיושנים שמפלים את נכי הנפש נותרו בעינם. אבל העיקר הוא שאין פריצה תקציבית.

אז מה יקרה בעוד שנתיים? רק אלוהים יודע. ממשלת ישראל לא יכולה לחזות את מספר הנכים ב־2022. יש הטוענים כי ככל שהקצבה תגדל, כך יגדל גם התמריץ לבקש קצבאות נכות.

תרחיש בדיוני

בין כה וכה, כבר עכשיו באוצר סבורים כי התרחיש לפיו תמורת 4.2 מיליארד שקל יזכו הנכים לקצבה חודשית של 4,000 שקל שתוצמד לשכר הממוצע החל מ־2022 ‑ הוא חסר אחיזה במציאות.

סביר להניח שב־2022 יהיה צורך בשינוי המתווה שאושר אתמול. אבל ארבע שנים זה עוד הרבה זמן, ואף אחד לא יודע אם הוא יהיה בשלטון או באופוזיציה, בכנסת או בכלא. אחרי שהדרג המקצועי נוטרל כליל, לדרג הפוליטי היה חשוב לעשות סיבוב קרדיטים נוסף ולגמור את הסאגה המבישה הזאת שכבר פגעה בשמם הטוב. ייתכן כי ארגוני הנכים שמנהלים מאבק ארוך ומתיש התעייפו אף הם והפנימו שלא ישיגו הסכם טוב יותר ושכדאי גם להם לסיים את הסכסוך ולפרוע את הצ'ק.  

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
מי שדפק את הנכים הוא חיים כץ, שהעמיס על ההסכמות
אוכלוסיות נוספות, כמו עיוורים, קשישים וילדים. לכאורה מעשה צודק, אבל כץ לא דאג להגדיל את התקציב בצורה שתאפשר שמירה על ההסכמות הנוכחיות, ולכן הוא פגע בכל הנכים רק מתוך רצון שהמתווה ישא את השם שלו. כץ לא עשה דבר עבור קצבאות הנכים משך שנה שלמה, ואז רגע אחרי שהסכם הוגן נחתם, הוא החליט שלא יתכן שמתווה כזה יעבור מבלי שהוא יקבל קרדיט לקראת ההחלטה אם להעמידו לדין, ולכן בוא טרף את הקלפים כשצץ בדקה ה 90 עם מתווה משלו, במקום לפעול לאישרור ההישג הקיים ולבצע תיקון לאחר מכן. כץ ידע שהמתווה שלו לא יעמוד בתקציב
רגע לפני שהוא נאסר  |  11.02.18
14.
קישקוש - המאבק לשכר מינימום רק התחיל
האוצר ששדד בלי שום נקיפת מצפון את כספי הפרמיה של המבוטחים בקופת הביטוח הלאומי עוד יגיע לבג"ץ, וזה בלי-משים ליבת המאבק להשגת שכר המינימום שדורשים הנכים והם ייאבקו עליו לא רק עד ואפילו אחרי הבחירות, אלא בעצם עד שתושג רפורמה עמוקה במבנה הביטוח הלאומי, רפורמה שלא תאפשר עוד לאוצר לשדוד את קופת במבוטחים, אלא תבטיח את עצמאותו של הביטוח הלאומי מפני כל לחץ פוליטי שהוא - רחוק מאד מהמצב כרגע
נכה שהפך לפנתר  |  07.02.18
12.
נעמי ואלכס עד כאן, הגיעו מים עד נפש, אנחנו ציבור הנכים דורשים ממכם לא להתערב בעניינינו יותר,
נעמי ואלכס עד כאן, הגיעו מים עד נפש, אנחנו ציבור הנכים דורשים מכם לא להתערב בענייננו יותר. אתם נדרשים לחדול מלנסות לייצג אותנו. לא בחרנו בכם ואנחנו לא מעוניינים בייצוג שלכם. חיזרו לביתכם, אתם לא רצויים כאן.
נכה  |  01.02.18
11.
אנחנו מכירים את המתווה שאושר אתמול....
עשינו איתו היכרות מעמיקה בשנת 2002.... כשאושרה הפעימה הראשונה וששאר הפעימות היו צריכות לעבור בחינה של ועדה ציבורית.... להקמת הועדה נדרש חצי שנה ולפרסום המסקנות 3 שנים והמסקנה היתה: לא נדרש העלאת קצבאות... אגב קראו לועדה הקודמת שהוקמה בדיוק אחרי שהנכים זעקו להגדלת קצבתם "הועדה הציבורית לבחינת מצבם של הנכים" אגב את רוב המסקנות ודווקא החיוביות שהועדה המליצה לא יישמו עד היום. אז כנראה שנאלץ להיתקע ל 3,133 ש"ח (קו העוני) לעוד שנים מאוד ארוכות. תודה מקרב לב לממשלה!
קובי כהן  |  31.01.18
לכל התגובות