אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טיפול חדשני בסרטן: התאמת טיפולים גנטיים אישיים צילום: באדיבות ד"ר עבד אגבאריה

טיפול חדשני בסרטן: התאמת טיפולים גנטיים אישיים

"הבנת המנגנונים הגנטיים של מחלות ממאירות מסייעת מאוד בהתאמת טיפולים אישיים לחולים", אומר ד"ר עבד אגבאריה. וגם: האם אם כל המחלות תשנה סטטוס מקטלנית לכרונית?

16.04.2018, 09:17 | יובל גולן

בשיתוף מערכת זירת הבריאות

סיבת המוות השכיחה ביותר בישראל בשנת 2015 היא סרטן על סוגיו השונים, כך עולה מדוח הלמ"ס שפורסם באחרונה. סיבת המוות השנייה בשכיחותה על פי הדוח הייתה מחלות לב. עוד עלה מהדוח כי סרטן קנה הנשימה, הסמפונות והריאה היה השכיח ביותר מבין סוגי הסרטן בקרב גברים, וסרטן השד היה השכיח ביותר בקרב נשים ובשיעור גבוה יחסית למדינות ה־OECD.

למרות התמונה הקודרת הזו שבה הסרטן הפך לסכנה הבריאותית הגדולה בישראל, יש גם נקודות אור בנושא. והנה, עם גילויים בעשור האחרון של המנגנונים הגנטיים בגוף האדם נפתחה לעולם הרפואה הדרך לבצע טיפול רפואיים גנטיים המותאמים אישית לכל אדם. מדובר על צורת טיפול חדשנית (לא ניסיונית) מהשנים האחרונות אשר מתפתחת כל הזמן, עם התפתחות הידע על גנטיקה. פרקטיקה זו הוכחה כמוצלחת במקרים שבהם אכן הסרטן נובע ממוטציה גנטית. אמנם התחום נמצא עדיין בחיתוליו בשימוש הרפואי הרחב, אך בכל הקשור למה שמוגדרת כ"אם כל המחלות" – קבוצת מחלות הסרטן – המחקר מתקדם כל העת וכבר מאפשר כיום טיפול גנטי מותאם אישית.

"הבנת המנגנונים הגנטיים של מחלות ממאירות מסייעת מאוד בהתאמת טיפולים אישיים לחולים", כך אומר ד"ר עבד אגבאריה, רופא בכיר במחלקה האונקולוגית בבית החולים בני ציון בחיפה. "בכל תא בגוף האדם יש גנים האחראים על חלוקתו התקינה של התא. יש גורמים שמסייעים בחלוקה התקנית הזו ויש כאלה המונעים אותה. האיזון הזה הוא מאוד קריטי בהתפתחות המנגנון הסרטני. מוטציה בגן היא שינוי בתפקוד התקין של הגן האחראי לחלוקת התא התקינה, שמביא בסופו של דבר לתהליך סרטני".

כיצד ניתן לזהות את המוטציות האלו?

"קיימים שני סוגים של מוטציות בהתפתחות התהליך הסרטני: נרכשות ומולדות. המוטציות הנרכשות, המהוות את הרוב המכריע (90%) מהמקרים, הן מוטציות המתפתחות בגוף כתוצאה מחשיפה לשינויים סביבתיים, כגון עישון ומזון לא בריא. המוטציות המולדות (10%) הן מוטציות העוברות בתהליך הגנטי מאדם לילדיו וכך יוצרות נטייה גנטית למחלת הסרטן על צורותיה. ההתפתחויות הגנטיות מהשנים האחרונות מאפשרות לנו כיום לזהות בצורה מוקדמת ומונעת את האפשרות של אותם חולים, נשאי מטען גנטי פגום, לפתח את המחלה אשר הופיעה אצל הוריהם".

מהו הקשר בין המטען הגנטי הפגום למחלת הסרטן?

"מחלות הסרטן לסוגיהן נגרמות כתוצאה מריבוי לא נשלט של תאים בעלי מוטציות שונות הממשיכים להתחלק באופן בלתי ניתן לעצירה. הריבוי במספר התאים מוביל בסופו של דבר ליצירת גידול שבמקרים מסוימים אף שולח גרורות".

 

מכונת רנטגן לבדיקת ממגורפיה צילום, צילום: AlarconBenthos-Pixabay מכונת רנטגן לבדיקת ממגורפיה צילום | צילום: AlarconBenthos-Pixabay מכונת רנטגן לבדיקת ממגורפיה צילום, צילום: AlarconBenthos-Pixabay

 

ד"ר אגבאריה מסביר כי הטיפול המותאם גנטית במחלות הסרטן ניתן על ידי תרופות ביולוגיות הפועלות באופן נקודתי בעיכוב וחסימת השפעת המוטציות המתגלות ברקמת הגידול. "ברגע שמזהים את המוטציה הספציפית ברקמת הגידול ניתן להתאים לה טיפול ביולוגי ספציפי שמנטרל אותה", הוא אומר. "בנוסף, במסגרת הבירור המולקולרי, ניתן היום גם לבצע בדיקות נוספות מעבר למוטציות, כגון בדיקת חלבון ועומס מוטציות בגידול לצורך בדיקת התאמה לטיפולים מותאמים גנטית".

כיצד מתבצעת הבדיקה לגילוי הגן הפגום?

"על ידי ביופסיה וביצוע בדיקה טכנולוגית מתקדמת של אבחון מולקולרי. הבדיקה המקיפה מכסה את מגוון הגנים היכולים לגרום לתהליך הסרטני באיבר. לאור התוצאות המתקבלות יש באפשרותנו להצביע במדויק על הגן הספציפי הגורם למחלה ולטפל בו באופן ישיר".

כמה גנים כאלו אתם מכירים כיום?

"נכון להיום, ישנן עשר מוטציות גנטיות שלהן אנחנו יכולים להעניק טיפולים ספציפיים נקודתיים. יש לציין כי לא תמיד יש לנו מספיק חומר מהגידול עצמו בשביל לשלוח למעבדה ולכן היום התפתחו שיטות שבאמצעותן אנחנו יכולים לבדוק את הפרופיל הגנומי של החולה על ידי בדיקת דם פשוטה. הדבר נובע מההנחה שתאי הסרטן הגיעו למחזור הדם וכך ניתן יהיה לזהותם ואת השינויים הגנטיים שבהם".

בכל הקשור לטיפולים הנקודתיים לעיל מסביר ד"ר אגבאריה כי נכון להיום ישנן שתי גישות טיפוליות להתמודדות עם הגנים הפגומים: גישה המתמקדת דווקא בתאים הבריאים שטרם נדבקו ומעניקה להם יכולת טובה יותר להילחם בתאים הסרטניים וגישה שנייה שבה תוקפים את התאים הסרטניים בכדי למנוע את חלוקתם המתמשכת. "בכל הקשור לשיטה הראשונה, אנו עושים בין השאר שימוש בהחדרת גנים העוזרים לת אים לתקוף ביתר עוצמה את התאים הסרטניים, ובשיטה השנייה ישנם טיפולים כדוגמת הכנסת תאים לגנים הפגומים במטרה להשמידם, או על ידי החדרת גנים הגורמים לתאי הסרטן להיות רגישים יותר לטיפולי הכימותרפיה וההקרנות", הוא מסביר.

ד"ר אגבאריה מסכם: "הטיפול הגנטי הוא צעד חשוב מבחינתו למציאת פתרון למחלות הסרטן. אנו מצליחים בעוד ועוד מקרים להפוך את הסרטן ממחלה קטלנית למחלה כרונית שבה החולים מקבלים טיפול תרופתי המאפשר להם להמשיך לחיות את חייהם. זוהי אבן דרך חשובה בתהליך שסופו יהיה מציאת הטיפול הרפואי האידיאלי שיאפשר לנו להתמודד עם כל המחלות הסרטניות הקיימות".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>

תגיות