אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אם זה הולך כמו אלוביץ' ונשמע כמו אלוביץ', זה נתי סיידוף צילום: אוראל כהן

ניתוח כלכליסט

אם זה הולך כמו אלוביץ' ונשמע כמו אלוביץ', זה נתי סיידוף

אם נתי סיידוף ירכוש את השליטה בבזק, הוא צפוי לשמור על המבנה הפירמידאלי שלה ולהמשיך במשיכת הדיבידנדים הנמרצת. ובינתיים בבית המשפט: הבנקים נכנעים ללחצים של סיידוף ונוטים לאשר את הצעתו

01.02.2018, 07:14 | גולן חזני, תומר גנון וזוהר שחר לוי

הבנקים נכנעים ללחצים של נתי סיידוף במירוץ לרכישת יורוקום. סיידוף העביר אתמול לבנקים הפועלים, דיסקונט והבינלאומי הצעה מעודכנת לרכישת יורוקום, בעלת השליטה בבזק. ההצעה כוללת שיפורים לעומת קודמתה ובשלב זה נראה שנפתרה מחלוקת מול בנק דיסקונט שהיוותה מכשול לעסקה.

קראו עוד בכלכליסט

לפי הצעתו המעודכנת של סיידוף, רכיב המזומן יעלה ל־400 מיליון שקל במקום 375 מיליון שקל בהצעה הקודמת. 25 מיליון שקל מתוכם ישולמו כעבור שנה. רכיב החוב, 350 מיליון שקל, ייפרס על גבי שבע שנים. החוב של 250 מיליון שקל של יורוקום נדל"ן לקונסורציום בהובלת בנק מזרחי טפחות ישולם בשני חלקים: 75 מיליון שקל שיועברו מיד ו־175 מיליון שקל שייפרעו עד סוף 2019 בריבית של 6%, לעומת 5% בהצעה הקודמת. כמו כן הוסכם שמנגנון התגמול יגדל ל־15%, לעומת 10% בהצעה הקודמת.

נתי סיידוף , צילום: אוראל כהן נתי סיידוף | צילום: אוראל כהן נתי סיידוף , צילום: אוראל כהן

ל"כלכליסט" נודע כי נציג הבנק דיסקונט עו"ד אמנון לורך כמעט הביא לפיצוץ העסקה אתמול בדיון בבית המשפט המחוזי. כאשר נציגו של סיידוף עו"ד אמיר ברטוב התעקש שההצבעה על העסקה תתבצע בתוך שבוע, לורך השיב לו "אם זה מה שאתה רוצה, אז הכל מתפוצץ". נציגיו של סיידוף השיבו ללורך, אולם השופט אורנשטיין עצר את הדיון ואמר כי לפי הדברים אין הסכמות בין הבנקים לסיידוף ולכן אין לו ברירה אלא לפסוק צו כינוס לבטוחות שיורוקום נדל"ן העמידה להלוואה מהקונסורציום בהובלת בנק מזרחי טפחות.

בסופו של דבר, בתיווכם של נציג יורוקום עו"ד צורי לביא ועו"ד פיני רובין שייצג את בנק הפועלים, הושגה פשרה. הבנקים, כולל דיסקונט, הסכימו לנסות להעלות את הסוגיה להצבעה בתוך שבוע עד עשרה ימים וסיידוף מצידו שיפר את הצעתו. רובין הדגיש אתמול שסיידוף לא מקבל בלעדיות על ההצעה, כך שתיאורטית גורם חדש יכול להגיש הצעה גבוהה ומיידית.

במקביל, בזק הגישה אתמול לבית המשפט בקשת פירוק נגד יורוקום די.בי אס שבשליטת שאול אלוביץ'. הבקשה הוגשה בשל מקדמות של 110 מיליון שקל שבזק שילמה לחברה בין השנים 2015‑2017 במסגרת עסקת בזק־yes.

"יורוקום הודתה מספר פעמים כי אין באפשרותה לפרוע את החוב", נכתב בבקשה שהוגשה על ידי עו"ד רונן מטרי, "לאחר שהעבירה את כספי המקדמה ששולמו לה לחברה אחרת בקבוצת יורוקום, תוך שהחברה התרוקנה מכל נכס ממשי המאפשר לה להחזיר את המקדמה במועדה, ולאחר שלא נותרו ברשותה נכסים או אמצעים כספיים אחרים להשיב את המקדמה ולפרוע את החוב".

לפי הבקשה, יתרת המקדמות ששולמו עד לספטמבר 2017 עומדת לכל הפחות על כ־105 מיליון שקל. לפי הנתונים שבידי בזק, יעדי תזרים המזומנים המזכים את יורוקום בתמורה לא הושגו, ועליה להשיב לה מסכום המקדמה לפחות 105 מיליון שקל. עוד צוין כי החוב בשלב הזה עומד לפחות על כ־110 מיליון שקל בתוספת הריבית.

למה אלוביץ' נותר עם 10% מיורוקום?

אלוביץ' ישמש כקיצור הדרך של סיידוף

שאול אלוביץ שאול אלוביץ' שאול אלוביץ

הצעת הרכש של האחים נתי ועופר סיידוף ליורוקום תקשורת משאירה את שאול אלוביץ' עם 10% ממניות החברה.

יש שלוש סיבות שבגללן הסיידופים הסכימו להישאר עם אלוביץ'. ראשית, על כל מגרעותיו, יש לו ניסיון של שנים בתחום התקשורת - תחום שעמו לאחים סיידוף יש היכרות מוגבלת.

שנית, לאלוביץ' יש היתר שליטה בבזק ובחלל תקשורת. קבלת היתר כזה עלולה להימשך זמן רב. השארת אלוביץ' בתמונה תחסוך מהאחים סיידוף את התהליך הזה, לפחות לעת עתה.

שלישית, אלוביץ' יחזיק ב־10% מיורוקום תקשורת באמצעות יורוקום אחזקות, שגם לה יש חובות כלפי הבנקים. ניתוק הקשר בין אלוביץ' ליורוקום תקשורת עלול לפגוע באינטרסים של הבנקים הנושים של יורוקום אחזקות.

יניב רחימי

האם סיידוף טוב לבזק?

מה שהיה הוא שיהיה, רק עם שורת רווח חלשה יותר

 

נתי סיידוף מציע כמיליארד שקל לרכישת יורוקום. שאול אלוביץ' בזמנו מינף את עצמו מאד כדי להשיג שליטה בבזק. הלחץ שהמינוף הזה יצר הוביל את אלוביץ' להתמקד במשיכת דיבידנדים וכספים נוספים מקופת בזק כדי לשרת את החוב.

אם סיידוף גם ימנף את עצמו בהיקף דומה, סביר שיחזור על דפוסי הפעולה של אלוביץ'. סיידוף כבר הראה סימנים ללהיטות הזאת במו"מ על רכישת אפריקה ישראל. ככל הנראה זה יעבוד לו פחות טוב בהשוואה לאלוביץ', שכן בזק פחות רווחית כיום משהייתה כשהקודם רכש את השליטה בה.

סיידוף גם צפוי לשמור על המבנה הפירמידאלי של השליטה בבזק. כלומר, לא נראה שהוא יביא שינוי משמעותי. ואם לא די בכך, בניגוד לאלוביץ' אין לו ניסיון בתחום התקשורת, אלא בעיקר בנדל"ן. חוסר הניסיון בתחום יכול אפילו לפגוע בסופו של דבר במעמדה של חברת התקשורת.

גולן חזני

האם זו העסקה הטובה הטובה ביותר עבור הנושים?

סיידוף יחזיר את רוב הכסף שאלוביץ' לווה

קללת המנצח היא תופעה שבה המנצח במכרז משלם מחיר גבוה מערכו של הנכס. מוקדם לקבוע אם התופעה תקפה לגבי האחים סיידוף, אבל אפשר להכריז שנושי יורוקום - ובראשם הבנקים הפועלים, דיסקונט והבינלאומי - בורכו.

החובות והערבויות של יורוקום לנושים מסתכמות ב־1.3 מיליארד שקל. לפי ההצעה העדכנית של האחים סיידוף, הנושים יקבלו 1.02 מיליארד שקל - כ־77% מהחוב. התשלום יחולק ל־475 מיליון שקל במזומן, 350 מיליון שקל שייפרסו על פני שבע שנים ו־200 מיליון שקל שייפרסו על פני חמש שנים. בהסדר קיים גם מנגנון פיצוי שעשוי להגדיל את התמורה לנושים בעד 50 מיליון שקל.

ברור לכולם שלא לזה פיללו הבנקאים כאשר אישרו את ההלוואות המקוריות ליורוקום, אולם לנוכח מצבה הרעוע של החברה, גם החזר של רוב החוב נחשב לברכה.

יניב רחימי

כמה פעמים סיידוף שיפר את ההצעה שלו? 

רק בהצעה הרביעית סיידוף ריצה את הנושים

 

נתי סיידוף שיפר את הצעתו לרכישת יורוקום ארבע פעמים עד כה. ב־21 בדצמבר הציע לשלם 340 מיליון שקל במזומן, לפרוס חוב של 300 מיליון שקל, להשתמש בהלוואות של 240 מיליון שקל כקו אשראי ולמכור נכסים של יורוקום עבור 230 מיליון שקל. כמה ימים לאחר מכן, הציע לבנקים 30% מהדיבידנדים של בזק. כשלא התרצו, סיידוף העלה את רכיב המזומן ל־370 מיליון שקל. השבוע הציג הצעה נוספת עם רכיב מזומן של 400 מיליון שקל.

גולן חזני

האם אדוארדו אלשטיין יצא מהתמונה?

רשות ההגבלים בלמה והבנקים נטשו את דסק"ש

אדוארדו אלשטיין, צילום: אוראל כהן אדוארדו אלשטיין | צילום: אוראל כהן אדוארדו אלשטיין, צילום: אוראל כהן

 

אדוארדו אלשטיין וחברת דסק"ש עדיין רואים את עצמם כמועמדים במירוץ לרכישת השליטה בבזק, אף שרשות ההגבלים העסקיים בלמה שלשום את הצעתה.

כפי שנחשף אתמול ב"כלכליסט", הרשות שלחה מכתב לדסק"ש ובו ציינה כי עליה להיפרד מכל אחזקותיה בסלקום לפני שתוכל להיכנס למו"מ מתקדם על בזק, כולל הפקדת דמי רצינות. נציגי הבנקים נרתעו מהמכתב של הלפרין והגיעו למסקנה שהסיכוי של אלשטיין נמוך מאוד.

דסק"ש דיווחה אתמול כי תוכל להתמודד עם החלטת הרשות. הסיכוי של אלשטיין קלוש. האיום האמיתי על סיידוף מגיע דווקא מגורמים פרטיים אחרים, כמו קרן אפולו או משפחת דיין.

גולן חזני

אילו אישורים נדרשים להשלמת העסקה?

משרד התקשורת ככל הנראה נותן אור ירוק

 

מי שירכוש את בזק חייב לקבל אישורים הנדרשים לפי החוק כדי להיות בעל השליטה בה. השירותים שבזק מספקת מוגדרים כשירותים חיוניים לביטחון המדינה, ולכן נדרשים אישורים מראש הממשלה, שר הביטחון ושר התקשורת.

בנוסף, בעל השליטה חייב להיות תושב ואזרח ישראל. הגדרת האזרחות היא חד־משמעית, אולם יש כמה הגדרות שונות לתושבות. גורמים במשרד התקשורת החלו לבחון את ההשלכות הצפויות על העברת אמצעי השליטה בחברת התקשורת, ומעריכים כי לא צפויות להתעורר בעיות מיוחדות מבחינה רגולטורית לכל אחד מהמועמדים.

אביב גוטר

מה קורה ביורוקום נדל"ן

חובות גדולים, מעט נכסים, הרבה שעבודים

החוב של יורוקום נדל"ן בתוך קבוצת יורוקום, בהיקף של 250 מיליון שקל, מהווה נדבך משמעותי ברכישת השליטה בקבוצה.

ל"כלכליסט" נודע כי ליורוקום נדל"ן יש חוב נוסף, של כ־50 מיליון שקל, לנושים אחרים, ובהם עיריית תל אביב, קבוצות רכישה ושותפות עסקיות שונות.

את החוב העיקרי חייב אלוביץ' לקונסורציום בהובלת בנק מזרח ־טפחות, הכולל את הגופים המוסדיים פסגות, כלל ביטוח, מנורה מבטחים ואלטשולר שחם. אלוביץ' שעבד לטובת החוב 55% ממניות חלל תקשורת ואת חלקו בפרויקט הנדל"ן מידטאון.

מאז נטל את ההלוואה, אלוביץ' מימש נדל"ן בכמיליארד שקל להורדת המינוף והחזר החוב. במקביל, שווי הבטוחות ירד, בעיקר בעקבות ירידת ערך מניות חלל תקשורת. ירידת ערך זו, בשילוב חקירת רשות ני"ע בבזק, הובילו את הקונסורציום להגיש בקשת פירוק ליורוקום.

ענת דניאלי

מה מידת ההשפעה של קרן אליוט? 

קרן אליוט יכולה בעיקר לעשות רעש מול סיידוף 

מנהל קרן, אליוט פול סינגר מנהל קרן, אליוט פול סינגר מנהל קרן, אליוט פול סינגר

 

קרן הגידור אליוט, שרכשה 5% מבזק, עשתה צרות לשאול אלוביץ' ויכולה להמשיך לעשות צרות דומות גם לנתי סיידוף אם ירכוש את השליטה בבזק. אלא שבניגוד לאלוביץ', סיידוף ודירקטורים ומנהלים מטעמו לא נתונים תחת חקירה פלילית.

עם זאת, במכתב הראשון שלה לחברה, אליוט ציינה כי היא נגד המבנה השליטה הפירמידאלי בה. טיעון זה כן רלבנטי לסיידוף. עד כה הקרן פעלה בעיקר תקשורתית. האפשרויות שלה לפעול בחברה כמו בזק, שלה היתר שליטה מיוחד, מוגבלות. אין לה את מרחב התמרון שיש למשל לקרן סטארבורד בחברת מלאנוקס.

אליוט הצליחה לסחוף אחריה שלושה גופים מוסדיים ישראלים, אבל לא יותר. מול סיידוף זה לא יספיק.

גולן חזני

תגיות