אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
וול סטריט ג'ורנל: סימן שאלה סביב התאגיד הסיני שכמעט רכש את מיטב דש צילום: בלומברג

וול סטריט ג'ורנל: סימן שאלה סביב התאגיד הסיני שכמעט רכש את מיטב דש

לפי הדיווח, מקור ההון של הקרן הסינית XIO מעורר חשדות. קרן XIO רכשה ב-2015 את לומניס הישראלית תמורת 510 מיליון דולר

01.02.2018, 08:58 | שירות כלכליסט

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, סימני שאלה עולים סביב מקור ההון של XIO שרכשה את לומניס ב-2015 והייתה קרובה מאוד לרכוש את מיטב דש לפני כשנה. לאחרונה רכשה XIO את חברת JD POWER ב-11 מיליארד דולר.

לומניס הודיעה ביוני 2015 על חתימת הסכם מחייב להירכש על-ידי קבוצת XIO בעבור סכום של 14 דולרים למניה במזומן, המשקף סכום מצרפי של כ-510 מיליון דולר. שתי בעלות המניות הגדולות בלומניס היו קרן ויולה (35%) וקבוצת עופר הייטק (24%). לומניס, העוסקת במחקר ופיתוח מוצרים בתחום הרפואה האסתטית, פועלת מיקנעם ומעסיקה 1,000 עובדים.

סימני השאלה שמעלה הוול סטריט ג'ורנל קשורים לניסיון למכור את לומיניס לאחר הרכישה ב-2015. כיום מנהליה וטייקון סיני מיליארדר בשם חי (Xie) נאבקים על נכסיה של XIO בתביעות משפטיות, במאבקים שפרטיו אינם ידועים לציבור. גברת לי מחברת XIO כתבה לעורכי דינה וטענה שמר חי (Xie) ניסה שוב ושוב למכור חברה שנמצאת בבעלות XIO "באופן לא חוקי". החברה הזו היא כאמור לומניס. חי טען שכספו הפרטי מימן את הרכישה.

בדקה ה-90 בוטלה עסקת מכירת מיטב דש

עסקת מכירת השליטה בבית ההשקעות מיטב דש לידי קבוצת XIO, שגוועה באיטיות, הגיעה לפני כחצי שנה לסופה הצפוי כשמיטב דש הודיע על ביטול העסקה.

בתחילת דצמבר 2016 דיווח מיטב דש כי חתם על העסקה עם XIO. אולם במרץ 2017 פירסם "וול סטריט ג'ורנל" את קיומה של תביעה שהוגשה על ידי המיליארדר הסיני שיה ז'יקון, בסכום של מיליארד דולר, שבה טען כי בכירי הקרן קשרו קשר להונות אותו ולגזול ממנו את כספו. בתביעה שהוגשה באיי קיימן טען ז'יקון כי השקיע 940 מיליון דולר בקרן ואיפשר לה את שתי ההשקעות הראשונות, בחברת דשנים גרמנית ובחברת המכשור הרפואי הישראלית לומניס שנרכשה ב־2015. התביעה הטילה צל על אופי הפעילות של הקרן ומשקיעיה, והורידה משמעותית את הסיכוי הלא גבוה גם כך של XIO לקבל היתר שליטה במיטב־דש.

לפי הדיווח בוול סטריט ג'ורנל היום, התכנית למכירת חברת דירוג המכוניות J.D. Power כבר הייתה בת חודש כשהמוכרת – ענקית המידע מניו יורק S&P Global החלה להרגיש לא בנוח, וכבר לא הייתה בטוחה שהיא יודעת למי היא בעצם מוכרת את החברה.

קראו עוד בכלכליסט

"רציתי לברר איתך עניין מסוים שגורם אצלנו לדאגה", כתב מנהל S&P ג'ייסון גיבסון ב-16 במאי 2016 לקונה, חברת XIO ובסיסה בהונג קונג, אשר תכננה לבצע את העסקה דרך קרן הון פרטית. גיבסון כתב לחברה שהוא מצפה לקבל מידע לגבי הבעלים של XIO ומקורותיהם הכספיים לביצוע העסקה.

בסוף הרכישה התבצעה, XIO רכשה את JD Power תמורת 1.1 מיליארד דולר, בעסקה שהשאירה חברה אמריקנית שנודעה בזכות שקיפותה הרבה, בידיה של חברה פרטית שכעבור זמן לא רב מצאה את עצמה מסובכת בסכסוך עלום בסין סביב מקורות המימון שלה.

רוב עובדי XIO ידעו מעט מאוד על המקורות הללו, וכמה יועצים של החברה קיבלו מידע שהשתנה מאחד לשני. עסקת JD Power הושלמה בעיבו של גל רכישות בין לאומיות מצד חברות סיניות פרטיות ועתירות מזומנים, שלחלקן מבנה בעלות לא ברור שמהווה מקור לבלבול ואי וודאות. "XIO סיפקה פרטים מלאים לגבי המשקיעים שמאחוריה לכל מי שהיה מעורב בהליך הרגולטורי של מכירת JD Power בארה"ב", כך הודיע דובר של XIO.

רכישות של נכסים זרים ע"י חברות סיניות הגיעו ב-2016 לשיא של 217 מיליארד דולר, ולמרות שממשלת סין מנסה לרסן את הרכישות הללו, הן עדיין ממשיכות,

גם אם בקצב יותר מתון. XIO הייתה אחת מאותן חברות ששמה החל להישמע באוזני בנקאים ועורכי דין מערביים.

שנה לאחר שהוקמה בהונג קונג, XIO פתחה ב-2015 את מטה ניהולי בגורד השחקים Shard בלונדון. חברה משנחאי שנקראת מרכז ההשקעות שנחאי לי-הונג השקיעה מאות מיליוני דולרים באחת מרכישותיה של XIO כאשר האחרונה גם שולטת בשנחאי לי הונג.

מטה חברת XIO בבניין מרכז הסחר הבינ"ל הונג קונג , צילום: בלומברג מטה חברת XIO בבניין מרכז הסחר הבינ"ל הונג קונג | צילום: בלומברג מטה חברת XIO בבניין מרכז הסחר הבינ"ל הונג קונג , צילום: בלומברג

תגיות