אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המצב הבלתי אפשרי של חיים כץ: לנהל משרד ממשלתי עם שני תיקים על הראש צילום: אלכס קולומויסקי

המצב הבלתי אפשרי של חיים כץ: לנהל משרד ממשלתי עם שני תיקים על הראש

המשטרה ממליצה להעמיד את שר הרווחה חיים כץ לדין בפרשת השחיתות בתעשייה האווירית על סחיטה באיומים ומרמה. במקביל ממתינות ההמלצות בפרשת מידע הפנים להכרעת היועמ"ש

05.02.2018, 11:03 | זוהר שחר לוי ותומר גנון

חיים כץ הוא אדם ציורי. פוליטיקאי שצמח מלמטה, והפך להיות אחד האנשים החזקים, והעשירים, במפלגת השלטון. טיפוס ישיר, בוטה לא פעם, לא מאלה שיתנצלו על שימוש בכוח שעומד לרשותו. "אמא שלי תמיד אמרה: יש מצליחים ויש מסבירים. מי שמצליח, לא צריך להסביר", אמר בראיון ל"כלכליסט" לפני שנתיים בדיוק.

קראו עוד בכלכליסט

הוא נשאל באותו ראיון על האחזקות שלו בישראמקו, ונשאל על השימוש במעמדו בתעשייה האווירית לחיזוק כוחו בליכוד, ועל החופשה ללא תשלום באורך 15 שנים שלקח לעצמו מהחברה, שבמהלכה הצליח גם להישאר יו"ר ועד העובדים וגם חבר כנסת פעיל. "היושר שיש לי ב־10% של הציפורן אין למישהו אחר בכל הגוף", ענה אז בלי להסס, וסיכם בדרכו הצנועה: "המזל שלכם זה שבדור שלכם היה אחד שקראו לו חיים כץ".

חיים כץ , צילום: אביגיל עוזי חיים כץ | צילום: אביגיל עוזי חיים כץ , צילום: אביגיל עוזי

אתמול (א') התברר שהיושר ב־10% מהציפורן של כץ עלולה להוביל להמלצה לשני כתבי אישום נגדו: אחד של רשות ניירות ערך בחשד לשימוש במידע פנים וקבלת שוחד, ואחד, על פי המלצות המשטרה שפורסמו אתמול, בחשד למרמה וסחיטה באיומים. זה נראה כמו רגע מצוין של כץ לחזור ולקחת חל"ת. הפעם מהחיים הציבוריים.

לכל אדם עומדת כמובן חזקת החפות, גם לכץ. אבל מבחינה ציבורית, אדם שמיוחסים לו מעשים כאלה צריך לדעת לזוז הצידה. אם דוד ביטן הבין שהציבור לא יכול לקבל מצב שבו יו"ר הקואליציה יגיע כל יום לעבודה עם ענן חשדות מעל ראשו, מן הראוי שגם שר מכהן יבין זאת.

כץ היה מזכיר של ארגון עובדים ענק, ח"כ פעלתן והיום שר בכיר בממשלה. זו משרת ציבור רמת דרג. שתי החקירות הפליליות שהתנהלו בשנתיים האחרונות נגדו – זאת של רשות ני"ע וזאת של המשטרה – חשפו שהוא השתמש במעמדו ובקשריו החברתיים כדי להפיק לעצמו תועלת אישית. כלכלית ופוליטית. את זה הציבור לא צריך לסבול.

לפי ממצאי חקירת רשות ני"ע, בעודו ח"כ, ניהל עבור כץ חברו הטוב מוטי בן ארי את תיק המניות שלו. בן ארי אמר לו מה לקנות, מתי לקנות, רכש ממנו מניות בבורסה כשהוא היה זקוק לחילוץ וגם זרק לו טיפ גדול ושמן על עסקת המיזוג בין נצבא לאיירפורט סיטי. ההתנהלות הזאת היתה שווה לכץ במשך השנים לא מעט כסף.

אם כץ לא היה ח"כ או שר בחלק מהתקופה – דיינו. אבל זה לא היה המצב. כץ השתמש ביד אחת בקשריו וכישוריו של חברו בן ארי לעשות כסף, וביד השנייה פעל במסדרונות הכנסת לקדם תיקון לחוק ני"ע של"מנהל התיקים" שלו היה עניין אישי בו. משרת ציבור לא צריך לנהוג כך. פלילי או לא פלילי.

ערבוב אסור

לפי ממצאי חקירת המשטרה, כץ גם השתמש בבסיס הכוח והקשרים שצבר במשך שנים בתע"א כמזכיר כדי להטיב עם כיסו. "השר כץ ניצל לתועלתו האישית משאבים ועובדים של התעשייה האווירית בשווי אלפי שקלים וזאת חרף היותו נבחר ציבור", ציינה אתמול המשטרה בהודעתה. נבחר ציבור, נציגם הרשמי של עובדים במשך שנים, צריך לדעת היטב שאסור לו לעשות שימוש אישי במשאבי ועובדי חברה. בין אם בתשלום ובין אם לא. הערבוב הזה הוא פגום ואסור.

הערבוב זה נבע במשך השנים משני הכובעים שהחזיק כץ. כ־20 שנה הוא עמד בראש ועד עובדי תע"א. במשך כ־16 שנה הוא היה בחל"ת מהחברה ש"השאילה" אותו לארגון העובדים. בתקופה זו כיהן במקביל כח"כ וקיבל משכורתו כח"כ. כולם ראו, הבינו את הבעייתיות ושתקו. אבל במאי 2014 הוא נבחר שוב לתפקיד, למרות שבסוף אותה שנה היה עתיד להיות בן 67. רק מסוף 2014 ניהל מנהל רשות החברות הממשלתיות לשעבר, אורי יוגב, מלחמת חורמה במטרה להוציא את כץ מתע"א. במאי 2015 זה קרה כשכץ מונה לשר העבודה והרווחה. כץ הלך, אבל האינטרסים האישיים שלו המשיכו לשחק תפקיד משמעותי בתע"א. בכירי הוועד דאגו לפקוד עובדים לליכוד, על כך אין מחלוקת, כדי לבצר את מעמדו. בין אם ההתפקדות הסיטונאית היתה תוך איומי פיטורים ואי קידום, כפי שטוענת המשטרה, ובין אם לא – חברה ממשלתית לא אמורה להתנהל כמו סניף מפלגתי.

פרשת השחיתות בתעשייה האווירית (תיק 630) הפכה גלויה לפני כשנה, ב־15 במרץ 2017, אז פשטה המשטרה על משרדי החברה הממשלתית ועצרה 13 עצורים, בהם כמה חברי ועד: יאיר כץ, בנו של חיים כץ, המשמש כיו"ר סקטור המהנדסים בוועד העובדים, איש הוועד הוותיק והבכיר אלי כהן ויו"ר הוועד אהוד נוף. במסגרת החקירה נחקרו ותושאלו יותר מ־400 איש, בהם עובדים וספקים של החברה הממשלתית. אתמול המליצה המשטרה להעמיד גם אותם לדין.

לפי החשד, בתמורה לסיוע מצד כמה חברי ועד, סיפק השר כץ תפקידים נושאי שכר, מחוץ ובתוך התעשייה האווירית. כמו כן, לפי החשד, פעל כץ בניגוד להנחיית היועמ"ש כשפעל למינוי יו"ר דירקטוריון והתערב בעניינים פנימיים הקשורים להתארגנות העובדים בתעשייה האווירית. עוד עלה בחקירה החשד שכץ ניצל לתועלתו האישית משאבים ועובדים של התעשייה האווירית בשווי אלפי שקלים וזאת חרף היותו נבחר ציבור.

ההתפקדות והסחיטה

אחת הפרשיות המרכזיות היא זו של סחיטה באיומים. החשד בעניין זה נוגע למקרים שבהם נסחטו עובדי התעשייה האווירית להתפקד לליכוד, כדי לקדם את השר כץ בפריימריז של המפלגה. בספטמבר נחשף ב"כלכליסט" שבמסגרת החקירה תפסה המשטרה מסמכים שונים בארון המגירות במשרד בתע"א ביהוד של יאיר כץ. המסמכים, כך לפי מקורבים לחקירה, הצביעו על ניסיון לכאורה של חברי הוועד לקשור בין קידום או פיטורים של עובדים לבין התפקדות לליכוד ותמיכה במועמדותו של כץ האב בפריימריז לקראת הרכבת הרשימה לכנסת ה־20.

פרשה נוספת הנוגעת לשר כץ ובנו יאיר מתייחסת לעבודות שיפוץ נרחבות שבוצעו בביתו של הבן. לפי החשד, קבלן שזכה במכרז של תע"א ביצע עבודות גבס ועבודות אדריכלות בביתו של הבן ובתמורה זכה להטבות על חשבון המכרזים שקיבל מתע"א.

השר כץ, המיוצג על ידי עו"ד נוית נגב, מסר בתגובה: ״לא ציפיתי אחרת מהמשטרה, כי ברור שהם אינם יכולים להודות שהמשאבים העצומים שהם השקיעו בחקירה ההזויה הזו היו לשווא. אין שמץ של בסיס לטענות ההזויות". מתע"א נמסר: "החברה סומכת ידיה על רשויות אכיפת החוק". מבאי כוחו של אהוד נוף לא התקבלה תגובה. באי כוחו של יאיר כץ מסרו בתגובה: "אנו בטוחים שכאשר הדברים ייבחנו על ידי המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה היא תורה על סגירת התיק".

עוד חשודים בכיר בוועד ותא”ל במיל’

מזון חינם ודלק באלפי דולרים

מלבד הפרשה שבה חשוד השר כץ, המשטרה מסרה אתמול את המלצותיה בכמה פרשות אחרות שנחשפו בחקירה. בין השאר נוגעים החשדות לחבר ועד העובדים הבכיר אלי כהן, ולחבר דירקטוריון תע”א לשעבר תא”ל במיל’ אמל אסעד.

לגבי כהן העלתה החקירה שכחבר הוועד הוא פעל להעניק הקלות וטובות הנאה לחברת א.ב שירותי תעופה, המספקת שירותי צביעה וניקיון לתע”א. לאורך שנים זכתה א.ב שירותי תעופה בתנאי תשלום נוחים בהרבה מהנהוג בארגון ובהעדפה פסולה בקבלת מכרזים. כדי לטשטש את הפעילות הפלילית נהגו בעלי החברה להגיש חשבוניות פיקטיביות.

כמו כן עלה חשד שכהן ניצל את מעמדו כבכיר בוועד כדי לקבל בחינם מוצרי מזון בהיקפים גדולים מספקי משנה של מזון לתעשייה האווירית, וכן השתמש לתועלתו האישית בכמה מעובדי התעשייה האווירית. כמו כן, עלה חשד שכהן קיבל החזרי הוצאות עבור נסיעות לחו"ל שלא על פי המקובל בתעשייה האווירית. מחומר החקירה שנאסף עלה עוד שבין 2011 ל־2016 נופחו הוצאות הדלק שלו והוצאות נוספות בהיקף של אלפי דולרים.

גם בעניינו של תא"ל במיל' אמל אסעד, שהיה חבר דירקטוריון בתע"א, מצאה המשטרה תשתית ראייתית להעמדה לדין בחשד שניצל את מעמדו להפקת תועלת אישית. לפי החשד, אסעד, בעל אחזקות בחברת "דרוזנט" המספקת שירותים לתעשייה האווירית, קיבל עבודות, מכרזים ופרויקטים מהתעשייה האווירית תוך ניצול מעמדו כדירקטור, ותוך הסתרת היותו בעל עניין בחברת ”דרוזנט” בעת כהונתו. אסעד ובעלי החברה שיתפו פעולה, לפי החשד, בהסתרת אחזקותיו של אסעד ב"דרוזנט".

סנגורו של כהן עו"ד ליאור אפשטיין מסר: "לאחר שאדם בן יותר מ־60, נכה מאה אחוז, היה במעצר למעלה מ־20 יום, והוטחה בו חרושת שמועות כארכי פושע, מתברר לפי ההמלצות עצמן כי בין מר כהן ובין כל נחקר אחר הפרשה כלל אין קשר. החשדות כנגד כהן, המגורדים מתחתית החבית של פרשה זו, עוסקים בשאלות מדוע לא עינה מר כהן ספק מסויים, ולא ניצל לרעה האפשרות לפגוע בתזרים שלו. וכן שחזור של זיכויו מלפני למעלה מעשרים שנה, בקשר למוצרי מזון שנמצאו במשרדו במסגרת תפקידו ביו״ר ועדת התזונה. אפילו מנסח ההמלצות לא ניסה לחבר חשד בין מר כהן לדמויות פוליטיות או להתפקדות למוסדות הליכוד".

עו”ד אורי קינן, שייצג את אסעד במעצרו, סירב להגיב.

עורך דין אייל בסרגליק המייצג את אילן אטל יחד עם עורכי הדין מורן פינטו וייס כרמית שחיבר ועמרי לשם מסר: "בשלב הזה לא התקבלו חומרי החקירה וכתב החשדות וכבר יצאה הודעה לעיתונות מטעם המשטרה אשר חלוקה בדיעותיה עם הפרקליטות בדבר קיום עבירה ולא בכדי. אין כל עבירה במעשים המיוחסים למרשנו. קריאה להתפקדות לכל מפלגה היא יותר מרצויה במיוחד כשמדובר בוועד אשר מטרתו היא לקבל כוח כדי להיטיב עם העובדים והדברים יתבהרו במהרה כעורבא פרח".

תגיות