אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עיכובים בנמלים - "נייבא רק מוצרי מזון עם חיי מדף ארוכים" צילום: גדי קבלו

עיכובים בנמלים - "נייבא רק מוצרי מזון עם חיי מדף ארוכים"

יבואני מזון טוענים כי בשל מחסור בכוח אדם הם מחכים שבועות לאישורי משרד הבריאות לשחרור מכולות. “העלויות יתגלגלו לצרכן”, הם אומרים

06.02.2018, 09:06 | נורית קדוש

התנהלות שירות המזון במשרד הבריאות יוצרת מחסור במוצרי מזון יבשים על המדפים שמעוכבים בנמלים, ועלולה בהמשך להוביל לגל התייקרויות של המוצרים. ל"כלכליסט" נודע כי יבואנים פנו בימים האחרונים לשר הבריאות יעקב ליצמן בדרישה שיתערב בנעשה.

"זה כמה חודשים מתרחשים עיכובים חמורים ובהיקף נרחב, במתן שירות לציבור היבואנים, מצד שירות המזון הארצי שבמשרדך", כתב נשיא לשכות המסחר אוריאל לין לליצמן. היבואנים מציינים כי בקשות שהוגשו לאישור מוקדם ליבוא מזון רגיש במהלך חודש ספטמבר 2017 קיבלו התייחסות ראשונית לאחר 21 ימים, כמתחייב על פי הנוהל, אולם המענה היה כי חסרים מסמכים. לאחר השלמת המסמכים הנדרשים על ידי היבואן, התקבלו דחייה נוספת ודרישה חדשה להשלמת מסמכים נוספים, כך שעד למועד כתיבת שורות אלה, היבואן לא קיבל אישור מוקדם ליבוא המוצר. זאת ועוד, ישנן בקשות שהוגשו במהלך חודש דצמבר 2017 ולא קיבלו כלל מענה על אף שהנוהל קובע כי הנפקת אישור מוקדם ליבוא מזון רגיש תתבצע בתוך 21 ימי עבודה מיום הגשת הבקשה.

קראו עוד בכלכליסט

"אין אפשרות לייבא לישראל מוצרי מזון שחיי המדף שלהם קצרים מארבעה חודשים, ולכן לא ניתן לייבא יוגורט, אפילו כזה המכיל חומרים משמרים", מסביר יבואן מוצרי חלב. לדבריו, העיכובים מקצרים בשיעור ניכר את אורך חיי המדף של המוצרים מרגע הגיעם למדפים, ולכן מוצרים טריים מהווים סיכון כלכלי ליבואן. "המגוון של המוצרים המיובאים נמוך משמעותית מבעולם, וישראל היא המדינה היחידה שאליה היבואנים בוחרים לייבא רק מוצרים בעלי חיי מדף ארוכים".

נמל חיפה, צילום: גיל נחושתן נמל חיפה | צילום: גיל נחושתן נמל חיפה, צילום: גיל נחושתן

היבואנים טוענים כי מצב דברים זה מוביל לנזקים חמורים ובהם חסימה של אספקת מזון מיובא, עלויות נוספות כבדות ליבואני מזון, קיצור חיי מדף, אובדן מכירות ופגיעה בציבור הצרכנים בישראל. "יבואני המזון תלויים תלות מוחלטת לצורך ביצוע היבוא בשירותי משרד הבריאות ושירות המזון הארצי, אך השירות הנחוץ לא ניתן להם. הליקויים החמורים בשירות באים לידי ביטוי מודגש, גם בעיכובים ממושכים מאוד במתן אישור מוקדם ליבוא מוצרי מזון רגישים. הציבור בכללו ייאלץ לשאת בעלויות נוספות", כתב לין לליצמן. "דומני כי מתן הנחיות לגורמי משרדך לפעול לצמצום העיכובים, כדי שלא יוחרפו הנזקים באופן דרמטי, מחויב המציאות".

אחת האפשרויות שהעלו היבואנים נוגעת לקבלת החלטה להאריך את תוקף אישורי היבוא הקיימים. להערכת היבואנים, העיכובים בשחרור מזון מיובא ובקבלת אישורים מקדימים לייבוא מזון רגיש נובעים מחוסר יעילות באגף המזון וממחסור בכוח אדם.

ממשרד הבריאות נמסר: "לאחרונה אכן נוצרו עיכובים בזמני הטיפול בבקשות לאישורי יבוא. לאור כך תוגברה המחלקה ומתוכננת קליטה של עובדים נוספים. אנו נמשיך לעשות את המרב כדי לעמוד בלוח הזמנים. במקביל, אנו עומדים להפעיל תוכנה להפצת אישורים במייל כדי לחסוך את ימי המשלוח בדואר. עם הפעלתה ייבחן מתן מענה לפניות היבואנים באמצעות תיבת מייל וצמצום ימי קבלת הקהל כדי לייעל את זמן העבודה".

תגיות