אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יהדות התורה יוצאת למאבק חדש במוני מים מחללי שבת צילום: צביקה טישלר

בלעדי לכלכליסט

יהדות התורה יוצאת למאבק חדש במוני מים מחללי שבת

ח"כ יעקב אשר דורש מתאגידי המים לכבד את פסיקת הרב הראשי, שתבע שיחדלו מהתקנת מונים דיגיטליים. במשרד האנרגיה טרם בחנו את הסוגיה

07.02.2018, 07:05 | ליאור גוטמן

אחרי חוק המרכולים ומשבר הרכבת, נראה כי נפתחה חזית חדשה בקרבות השבת: מוני המים הדיגיטליים. שלשום שיגר ח"כ יעקב אשר מיהדות התורה מכתב נחרץ לשר האנרגיה יובל שטייניץ, בתביעה שינחה את תאגידי המים להתקין מעתה רק מוני מים שאינם גורמים לחילול שבת. במשרד האנרגיה מאשרים שקיבלו את המכתב, אבל טרם נדרשו לסוגיה.

קראו עוד בכלכליסט

ח"כ אשר נסמך על פסק הלכה של הרב הראשי לישראל דוד לאו, בבעיה שעוררה פולמוס בציבור שומר המצוות: האם מוני מים דיגיטליים מביאים את צרכני המים לידי עבירה כל אימת שהם פותחים את הברז בשבת? הסיבה לחשש היא שהזרמת המים מפעילה במונה של הבניין מנגנון חשמלי שרושם את הפעולה, ובכך גורמת לצרכן לחלל שבת.

במכתב ששלח אשר לשטייניץ, עם עותקים לרב לאו, למנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי, ליו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל וליו"ר רשות המים גיורא שחם, הוא תוהה מדוע התעלמו תאגידי המים ממכתב קודם ששלח להם הרב לאו בינואר 2017.

לדברי אשר, הרב לאו הציג לתאגידים פסק הלכה שלפיו "יש להשתמש במד מים שפעילותו אינה מחללת שבת, עם עדיפות למוני מים המותרים לשימוש בשבת לכתחילה", כדי שפעולת המונה תתאים לכל ציבור הצרכנים. אשר מביע תמיהה, מדוע שנה ויותר אחרי פסק ההלכה של הרב הראשי, מקומות רבים עדיין מתקינים מוני מים שמנגנון הפעולה שלהם בנוי "באופן שנכפה על הצרכנים לחלל שבת עם פתיחת הברז".

בסיכום מכתבו מבקש אשר משטייניץ להורות לכלל תאגידי המים "לפעול בהתאם לפסק ההלכה של הרב הראשי ונשיא מועצת הרבנות הראשית", שהיא, לדבריו, "הגוף הרבני העליון במדינת ישראל", ולהתקין אך ורק מדי מים שבהפעלתם לא נגרם חילול שבת. לחילופין , הוא מציע להציב דרישה כזו בפני תאגי המים המקומי ‑ ובלבד שהדבר אינו כרוך בעלות נוספת.

חיוב תאגידי המים במבצע גורף להחלפת אלפי מונים עלול להסב הוצאות כבדות. עם זאת, גורמים הבקיאים בסוגיה טוענים ששר האנרגיה כלל אינו מוסמך לתת הוראות לתאגידי המים, שהם חברות עצמאיות, וממילא אין בכוחו לחייב אותם במבצע כזה.

אין זו הפעם הראשונה שבה עולה דרישה מהמגזר החרדי להתאים את התשתיות לעולם התורה. במקרה קודם, קבוצות חרדיות ביקשו להתקין בשכונות מגוריהן אמצעים לאספקת חשמל "כשר", דהיינו, כאלה שמאפשרים להפסיק את אספקת החשמל בשבתות ובחגים. הפסקת הזרם יכולה להיעשות או באמצעות "הורדת השאלטר" או בעזרת תחנות כוח מקומיות זעירות, שיושבתו בשבתות ובמועדי ישראל.

רעיון זה נגנז לאחר שרשות החשמל גילתה שהוא יטיל יגרום לייקור תעריף החשמל הכללי, ויטיל עלות עודפת על שאר צרכני החשמל. ההשלכות הכלכליות של דרישתו של אשר באשר למוני המים עדיין אינן ברורות.

תגיות

322 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

320.
מונים דיגיטליים
נניח לרגע שהמונה הצמוד לבית יהיה אנלוגי , שאר המונים בשרשרת האספקה ומערכות המחשוב , המשאבות וכל האלמנטים מבית הלקוח ועד לבאר השאיבה או הכינרת היא דיגיטלית ועל כן אין רלוונטיות לתביעת החרדים. הדבר דומה גם לאספקת החשמל. חרדי שרוצה לגור בעיר בשנות ה 2000 אין לא אלא להסכים עם התקדמות הטכנולוגיה ופסיקה בהתאם לקדמה.
herison  |  09.02.20
לכל התגובות