אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תוכנית ההשתלטות המושלמת של איראן בסוריה צילום: איי פי, בלומברג

תוכנית ההשתלטות המושלמת של איראן בסוריה

הנוכחות הצבאית של איראן בסוריה היא רק קצה הקרחון של השליטה שלה במדינה. באמצעות שיטות כוחניות וערמומיות, האיראנים קנו להם אחיזת ברזל בכלכלת המדינה, שאמורה להניב לה הכנסות עתק בעתיד ושתשרוד גם את נפילת משטר אסד

12.02.2018, 06:41 | דורון פסקין

ההתבססות הצבאית של איראן בסוריה, שהורגשה באירועים הביטחוניים של סוף השבוע, היא רק פן אחד של מה שמסתמן כהשתלטות מוחלטת שלה על המדינה. אך בעוד הנוכחות הצבאית מתגברת בימים אלה - מבחינה כלכלית האיראנים כבר שולטים לחלוטין בסוריה. המאמץ האינטנסיבי של האיראנים בתחום, שהחל בשנת 2011 עם תחילת מלחמת האזרחים בסוריה והואץ ב־2013, מבטיח להם נוכחות כלכלית במדינה גם לאחר סיום המלחמה ואף בתסריט שבו משטר אסד נופל.

קראו עוד בכלכליסט

מאז 2011, איראן הפכה לצינור החמצן של הכלכלה הסורית הקורסת. האיראנים הצליחו לתחזק את הכלכלה באזורים הנתונים לשליטת הרודן הסורי בשאר אל־אסד באמצעות אספקת סחורות ודלקים, לצד הסיוע הצבאי. הסיוע הכלכלי הזה מתבצע בין השאר באמצעות קווי אשראי בהיקף של כמיליארד דולר בשנה שניתנו למשטר אסד. האיראנים הבהירו לאסד שהאשראי הזה ישמש לרכישת מוצרים מתוצרת איראן. במקביל, השלטונות הסורים פטרו את המוצרים האיראנים ממכסים. כך, הסחורות מאיראן הצליחו למלא את החלל שנוצר בשוק הסורי בעקבות המלחמה, ובעיקר לאחר ניתוק קשרי הסחר עם טורקיה.

מימין נשיא סוריה בשאר אל אסד ונשיא איראן חסן רוחאני, צילום: איי פי, בלומברג מימין נשיא סוריה בשאר אל אסד ונשיא איראן חסן רוחאני | צילום: איי פי, בלומברג מימין נשיא סוריה בשאר אל אסד ונשיא איראן חסן רוחאני, צילום: איי פי, בלומברג

סוכנים סמויים

יחידת העילית האיראנית ששלחה את המל"ט טרור, עסקים חשאיים והברחת רכיבים גרעיניים חדירת המל"ט האיראני לשטח ישראל ביום שבת מיקדה מחדש את תשומת הלב במשמרות המהפכה האיראניות ובמיוחד בזרוע המבצעים שלה בחו"ל, גיס אלקודס דורון פסקיןלכתבה המלאה

לצד הגברת התלות של המשק הסורי בסחר עם איראן, האיראנים משתלטים על נתחים ונכסים משמעותיים ממה שהיה פעם לכלכלה הסורית להציע - טרם הוחרבה על ידי שבע שנות מלחמה. הסכמי התמיכה הצבאית שנחתמו בין הצדדים בשנים האחרונות, ובעיקר ב־2017, כללו גם סעיפים שמעניקים לאיראנים עמדת בכורה כלכלית ואחיזה אסטרטגית במדינה. הדבר מאפשר לאיראן להחזיק אלפי סוכני משטר בסוריה, במסווה של אנשי עסקים ויועצים לפרויקטים כלכליים.

בין היתר, נחתמו בין הצדדים הסכם להקמת נמל לייצוא נפט בחוף הסורי, הסכם לעיבוד קרקעות חקלאיות על ידי חברות איראניות והסכם עם חברות איראניות לניצול מכרות פוספטים בדרום העיר העתיקה תדמור שבסוריה. החברות האיראניות שייצאו נשכרות מהפרויקטים הנגזרים מהסכמים אלה שייכות רובן ככולן למשמרות המהפכה ופועלות בשמות שונים כדי לחמוק מסנקציות בינלאומיות (ראו מסגרת).

פרויקטים אלה, לצד מיזמים נוספים, שופכים אור על האסטרטגיה של משטר האייתולות בתמיכתו במשטר אסד. המאמץ הצבאי והכלכלי האדיר שאיראן השקיעה, המוערך ביותר מ־20 מיליארד דולר, לא ניתן בחינם. במשטר האיראני משוכנעים כי יכסו את ההוצאות האדירות על התמיכה באסד באמצעות פרויקטים מניבים בתקופה שלאחר מלחמת האזרחים, כאשר המדינה תתחיל בתהליך שיקום. לטענת האיראנים, הכנסות עתידיות אלו אמורות לכסות גם חלק מהחוב העצום שצברה סוריה לאיראן, המוערך בכ־35 מיליארד דולר.

טיל שנחת בלבנון, ליד הגבול עם סוריה, לאחר המתקפה האווירית הישראלית, צילום: איי אף פי טיל שנחת בלבנון, ליד הגבול עם סוריה, לאחר המתקפה האווירית הישראלית | צילום: איי אף פי טיל שנחת בלבנון, ליד הגבול עם סוריה, לאחר המתקפה האווירית הישראלית, צילום: איי אף פי

 

מציאות תקציבית חדשה ההסלמה בצפון תגיע לדיוני התקציב תקציב המדינה צפוי לעלות לקריאה שנייה ושלישית בכנסת לפני פסח. אם הוועדה תמליץ להגדיל את תקציב הביטחון, הממשלה תיאלץ לפתוח את התקציב לאחר אישורו אדריאן פילוטלכתבה המלאה
ההתנגדות הרוסית

אבל לא הכל הולך חלק לאיראנים בסוריה. מתחת לפני השטח ישנם חיכוכים בין טהרן לבין דמשק וישנן אינדיקציות כי נשיא סוריה אסד והמעגל הקרוב אליו תמיד מעוניינים בחיבוק הדב הכלכלי האיראני. כך למשל, משטר אסד מעכב מכרז למפעיל סלולרי שלישי במדינה, אף שכבר נחתם הסכם עם חברה איראנית.

גם הפרויקט להקמת נמל לייצוא נפט נתקל בקשיים, דווקא מצד הרוסים, שמעוניינים שאזור החוף בצפון סוריה יהיה אזור השפעה בלעדי שלהם. עבור האיראנים, נמל הנפט הוא יעד אסטרטגי שיקל עליהם לייצא נפט לשווקים באירופה - והם לא מוכנים להתפשר בנושא.

לוחמי חיזבאללה חוגגים את הפלת המטוס הישראלי, צילום: איי אף פי לוחמי חיזבאללה חוגגים את הפלת המטוס הישראלי | צילום: איי אף פי לוחמי חיזבאללה חוגגים את הפלת המטוס הישראלי, צילום: איי אף פי

שוק הנדל"ן בוער

ההשתלטות האיראנית המוחשית מורגשת היטב באזורים בסוריה שבהם שולט משטר אסד, ובראשם הבירה בדמשק. החל בשנת 2013, סוכני המשטר האיראני מתחזים לאנשי עסקים ויזמים ומשתלטים בשיטות כוחניות על נדל"ן בעיר. התוכנית הזאת, שזכתה בטהרן לכינוי תוכנית להגנה על המקומות הקדושים לשיעים בדמשק, מתקבלת בעצימת עיניים מצד משטר אסד.

לפי גורמי אופוזיציה, סוכנים איראנים נהגו להצית באופן שיטתי חנויות בשווקים המרכזיים של דמשק כדי לשכנע את הסוחרים למכור את נכסיהם. לפי דיווחים נוספים מסוריה, אנשי עסקים איראנים הפועלים בשירות משמרות המהפכה רכשו את הבעלות על בתי המלון המרכזיים בבירה הסורית, לצד נדל"ן נוסף בשכונות היוקרה של דמשק.

בחלק מהמקרים דווח כי הממשלה הסורית מציעה את הנדל"ן לסוחרים איראנים בלבד. חלק מהנדל"ן שנמכר היה שייך בעבר לאזרחים סורים שנמלטו מהמדינה. רכישתו על ידי האיראנים היא חלק ממאמץ רחב יותר לשינוי דמוגרפי המתנהל בסוריה מאז החלה המלחמה.

ההשתלטות של איראן על כלכלת סוריה מעוררת שאלות גם לגבי פעולות השיקום הצפויות במדינה ביום שבו הלחימה תיפסק.

לפי הערכות, נדרשים 200‑350 מיליארד דולר כדי לשקם את התשתיות במדינה. המלחמה רוקנה את עתודות המט"ח של סוריה, והיא אינה יכולה לממן לבדה את עלויות השיקום.

לפיכך, החשש הוא כי הגורמים שתמכו במשטר אסד, ובראשם איראן ורוסיה, יממנו את מרבית פעולות השיקום. מימון זה ייעשה ככל הנראה באמצעות הכפפת עוד ועוד נכסים, אינטרסים ואוצרות טבע שעוד נותרו בסוריה לטובת המדינות המשקמות. מודל כזה יבטיח את האחיזה האיראנית בסוריה לעוד שנים רבות.

הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת concordmena.com

תגיות