אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחקר: תוספת שכר לא גורמת לאהוב יותר את העבודה צילום: שאטרסטוק

מחקר: תוספת שכר לא גורמת לאהוב יותר את העבודה

מסתבר שההשפעה של העלאה גדולה בשכר על שביעות רצון העובדים היא זמנית. העלאות קטנות ותדירות שמלוות בקידום מקצועי הן דרך טובה יותר להגביר מוטיבציה

13.02.2018, 14:06 | מעין מנלה
העלאה במשכורת אמנם גורמת לאנשים להיות מרוצים יותר בעבודתם, וזה נכון אף יותר אם ההעלאה שקיבלו גדולה משל עמיתיהם לעבודה. עם זאת, ההשפעה של ההעלאה על שביעות רצון בעבודה לא נשמרת לאורך זמן, כך לפי מחקר חדש שערכו שני כלכלנים באוניברסיטת בזל ופורסם ב-Journal of Economic Behaviour & Organization.

קראו עוד בכלכליסט

כצפוי, המחקר מצא שלהעלאה בשכר יש השפעה חיובית על שביעות רצון בעבודה. אנשים שקיבלו העלאה גבוהה מזו של עמיתיהם היו אף יותר מרוצים. יתרה מכך, שביעות הרצון עלתה כבר בציפייה לקראת ההעלאה עוד לפני שזו ניתנה בפועל.

העלאה גדולה בשכר לא גורמת לעובדים להיות מאושרים יותר בטווח הארוך, צילום: שאטרסטוק העלאה גדולה בשכר לא גורמת לעובדים להיות מאושרים יותר בטווח הארוך | צילום: שאטרסטוק העלאה גדולה בשכר לא גורמת לעובדים להיות מאושרים יותר בטווח הארוך, צילום: שאטרסטוק

עם זאת, העלייה בשביעות הרצון לאחר תוספת שכר היא זמנית וחולפת כליל לאחר ארבע שנים. לפי תיאוריות בכלכלה התנהגותית ההסבר לכך יכול להיות שאנשים אינם מעריכים את השכר שלהם במונחים אבסולוטיים אלא באופן יחסי לשכר הקודם שלהם. כמו כן, אנשים מתרגלים במהירה לרמת השכר הגבוהה יותר כך שהשכר החדש הופך להיות נקודת הייחוס להשוואה בעתיד.

החוקרים הסיקו שהעלאת שכר יכולה להגביר את המוטיבציה בקרב עובדים אך רק בתנאים מסויימים. למשל, העלאות צריכות להיות תדירות ומלוות בקידום מקצועי. תוצאות המחקר, שבדק את הקשר בין שביעות רצון בעבודה לעלייה בשכר בקרב 35 אלף אנשים, מראות כי העלאות קטנות ותדירות עדיפות על העלאה גדולה יותר בפעם אחת בסכום שווה.

עוד מצא המחקר כי התגובה להפחתה בשכר גם היא זמנית וחולפת – תופעה שמוסברת בכך ששכר הוא עניין יחסי. רוב הקיצוצים בשכר נעשים בעקבות זעזועים בתעשייה או בארגון ומשפיעים על עמיתים לעבודה בצורה דומה.

בהרבה חברות אין מדיניות של הענקת העלאות תדירות וקבועות וקבלת העלאה תלויה בבקשה מצד העובד. קבלו כמה טיפים לשיחת בקשת ההעלאה הרגישה:

1. פתחו בבדיחה

מחקר שערך הפסיכולוג טוד ת'ורשטיינסון מצא שזריקת סכום דמיוני לאוויר כבדיחה בתחילת המשא ומתן על השכר מובילה להצלחה גדולה יותר בסופו של דבר. בסדרת ניסויים דימו משא ומתן על שכר של מועמדים לעבודה. כאשר נשאלו על ציפיות השכר שלהם חלק מהמועמדים בניסוי השיבו בבדיחה והציבו רף דמיוני לשכר שאותו כביכול רצו. כך, עבור משרה ששכרה נע סביב 30 אלף דולר בשנה הם השיבו "הייתי רוצה 100 אלף דולר, אבל האמת היא שאני פשוט מחפש שכר הוגן".

המחקר, שפורסם ב-Journal of Applied Social Psychology מצא שאותם מועמדים שפתחו בבדיחה קיבלו בסופו של דבר הצעות שכר של 35,385 דולר בממוצע בהשוואה ל-32,463 דולר בממוצע של אלה שפשוט ציינו את השכר הקודם שלהם (29 אלף דולר). כלומר, ההתבדחות על השכר הרצוי התבטאה בתוספת של כ-3,000 דולר בשנה.

2. הגדילו את 'העוגה'

דרך נוספת להגדיל את הסיכויים להצלחת משא ומתן על שכר גבוה יותר היא 'להגדיל את העוגה'. במקום לדון רק בשכר, הפכו את הדיון למשא ומתן על תנאי ההעסקה. כך, לא תהפכו את המו"מ למשחק סכום אפס וגם אם המעסיק לא יוכל לתת לכם את ההעלאה המבוקשת, רוב הסיכויים הם שחלק מתנאי ההעסקה שלכם אכן ישופרו.

3. ידע הוא כוח

כאשר אתם מגיעים למשא ומתן על ההעלאה חשוב לזכור שאתם מנהלים את המשא ומתן וכי ידע הוא כוח. לכן, לקראת השיחה אספו מידע באינטרנט, שוחחו עם עובדים אחרים, למדו מה מקובל לבקש, הכירו את מי שאתם אמורים לנהל מולו את הדיון וכך כאשר תגיעו מוכנים, תשדרו ביטחון ותוכלו לתמרן בתוך המשא ומתן.

תגיות