אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקרקע לא טוהרה וחוף נוף ים בהרצליה ייסגר לשנה צילום: דרור עזרא

בלעדי לכלכליסט

הקרקע לא טוהרה וחוף נוף ים בהרצליה ייסגר לשנה

משרד הבריאות סגר את חוף נוף ים, סידנא עלי, בהרצליה לשנה. לאחרונה סרבה רשות מקרקעי ישראל לממן את טיהור הזיהום לאחר שבנייה במקום נבלמה

14.02.2018, 06:57 | נמרוד בוסו

חוף נוף ים בהרצליה לא ייפתח בעונת הרחצה הקרובה, כך החליט לפני כשבועיים משרד הבריאות, זאת בעקבות זיהום הכימיקלים החריף שבמי החוף. זה זיהום שלגביו התחייבה המדינה לפני בית המשפט העליון כבר בסוף 2015, כי יטוהר תוך ארבע שנים, התחייבות שקיבלה תוקף של פסק דין. אולם עד כה טרם החלו עבודות הטיהור במקום.

קראו עוד בכלכליסט

מי מפריע לעבודות עיריית הרצליה מונעת טיהור אדמות תע"ש בנוף ים כך עולה ממסמך שהוציאה החברה לשירותי איכות סביבה. העירייה: "כדי לאפשר את סקר הקרקע דרשה עיריית הרצליה מהחברה המבצעת אישורי בטיחות בסיסיים ודרכי פעולה במקרים של פליטת גזים רעילים, פיצוץ וכו'. כל אלה לא הומצאו בפנינו עד כה" נמרוד בוסו, 2 תגובותלכתבה המלאה

ההחלטה לסגור את החוף התקבלה בישיבה לבחינת אפשרויות לסילוקו של הכתם הצהוב בחוף נוף ים, שקיימה מהנדסת מחוז תל אביב לבריאות הציבור ולרי פוהורילס ב־17 בינואר. בישיבה השתתפו נציגים מעיריית הרצליה, רשות המים, ורשות מקרקעי ישראל.

חוף נוף ים, הידע גם כחוף סידנא עלי, נודע כחוף ברמת זיהום מים גבוהה, שנגרמה בשל שפכים שהוזרמו אל הים על ידי מפעל התעשייה הצבאית נוף ים, אשר יצרו שם כתם צהוב. בעונת הרחצה האחרונה נפתח ונסגר החוף לסירוגין על ידי משרד הבריאות, בהתאם להתפשטות הכתם.

כתם הזיהום הצהוב בנוף ים. על המדינה לגייס מקור תקציבי נפרד לטיהור השטח, צילום: דרור עזרא כתם הזיהום הצהוב בנוף ים. על המדינה לגייס מקור תקציבי נפרד לטיהור השטח | צילום: דרור עזרא כתם הזיהום הצהוב בנוף ים. על המדינה לגייס מקור תקציבי נפרד לטיהור השטח, צילום: דרור עזרא

אין מימון לשיקום

 

מסיכום הישיבה שהגיע ל"כלכליסט" עולה כי בפגישה פנו אנשי משרד הבריאות לנציגי רמ"י וביקשו מהם לתקצב פעולות טיהור לחוף. תגובת אנשי רמ"י היתה כי מאחר שתוכנית הבנייה אפולוניה על קרקעות סמוכות ממזרח לחוף טרם אושרה, "אין מקור מימון לשיקום קרקעות תע"ש".

ההתייחסות אל תוכנית אפולוניה ככזו שאמורה לממן את פעולות הטיהור במקום נוגדת את פסק הדין של העליון, שבמסגרתו התחייבה המדינה לסיים את טיהור הקרקע בלי תלות בהתקדמות הבנייה בשטח: עד אוגוסט 2016 היתה אמורה המדינה לסיים את סקרי הקרקע הנדרשים בשטח בן 450 דונם שחשוד כמזוהם, וכשלוש שנים מסיום הסקרים תחויב המדינה לסיים את טיהור הקרקע.

ואכן, נציג עיריית הרצליה בישיבה רוני גאון הזכיר לנוכחים כי "יש לטפל בכתם ללא קשר לתוכנית הבינוי והאחריות לכך היא על המדינה שמפעל שלה הוא שיצר את הזיהום". מנגד טענו אנשי רמ"י כי מי שטרפדה עד כה תחילת העבודות היתה עיריית הרצליה עצמה (ראו מסגרת). בסיכום הישיבה הוחלט כי "הטיפול בכתם הצהוב אינו מותנה באישור תוכניות בנייה וימומן מתקציב המדינה ולא מתקציב רמ"י".

בחזרה לוותמ"ל

 

תוכנית אפולוניה אושרה על ידי הוועדה לתכנון מהיר (הוותמ"ל) במרץ 2016, וכללה את בנייתן של 3,000 דירות בצפון־מערב הרצליה, וכן שטחי תעסוקה בהיקף של 50 אלף מ"ר. אף שהתוכנית כללה הוראות לטיהור הקרקע והמים, היא עוררה את התנגדותם של ארגוני איכות סביבה, שטענו כי אין זה סביר לאשר את התוכנית בטרם נאסף כלל המידע על הזיהומים השונים במקום. בעקבות אישור התוכנית הוגשו נגדה ארבע עתירות ובנובמבר האחרון קיבל בית המשפט את הטענות והחזיר את התוכנית לתכנון מחודש בוותמ"ל. עם דחייתה של התוכנית למועד לא ידוע יהיה על המדינה לגייס מקור תקציבי נפרד לטיהור הקרקע והמים.

ממשרד האוצר נמסר: "משרד האוצר ורמ"י פועלים בערוצים שונים כדי להביא למימוש תוכנית המגורים אופולוניה. נושא טיהור הקרקע מטופל בשיתוף המשרד להגנת הסביבה, אולם נתקל בקשיים ובמכשולים רבים במסגרת העבודה מול עיריית הרצליה. על אף התנגדות העירייה משרד האוצר הקצה תקציב ייעודי לטובת סקרים ודגימות במטרה לאתר ולאחר מכן לטפל במוקדי זיהום פעילים".

מעיריית הרצליה נמסר: "העיריה דורשת כבר שנים מרשויות המדינה לנקות את הכתם הצהוב בחוף נוף ים ושיקום הקרקע. העיריה דורשת מהמדינה לנקות את הכתם בלוחות הזמנים שעליהם התחייבה בלי קשר לתוכניות הבנייה".

מרשות המים נמסר: "הפתרון לנושא הכתם הצהוב בחוף נוף ים הוא השלמת החקירה הסביבתית והכנת תכנית לטיפול במי התהום. כרגע אנו נמצאים בשלב השלמת החקירות במי התהום ובקרקע".

ממשרד הבריאות נמסר: "המשרד מבקש לבחון פעולה לצמצום תופעת הכתם הצהוב בנוף ים. המשרד פנה לגופים המוסמכים על פי חוק לפעול לשיקום הזיהום. ללא קשר לתוכנית הבנייה רמ"י התבקשה לקדם ולממן תוכניות מפורטות לסקרי סיכונים בקרקע ובמי התהום ועל כן משרד הבריאות פנה אליהם".

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
השחיתות (לכאורה לכאורה)
בסוף הם יבנו וירוויחו גם הרבה ארנונה (עיריית הרצליה) וגם הרבה כסף (המדינה ממכירת האדמות) ועוד - נניח - עשרים שנה, כשאנשים יתחילו לחלות בסרטן ושאר מרעין בישין (הרי אף אחד לא מאמין שבמדינתנו המושחתת (לכאורה) שמנוהלת על ידי טייקונים ובעלי אינטרס (לכאורה) טיהור האדמה שם יהיה מושלם (זו בדיחה) - אז כשאנשים יתחילו לחלות ולסבול לא יהיה כבר את מי להאשים. והכל מה שכתוב כאן הוא כמובן לכאורה ובלי לפגוע בזכויות. ודרך אגב, ממול ובצמוד, יש אדמה לא מקולקלת וטהורה, אבל שם לא יבנו. שם יהיה מחלף. למה? כי זה במובלעת בין האימפריה של שפיים ומושב הטייקונים של ארסוף. שני גושים שיישארו בטהרתם. אוויר ארסוף צלול כיין וריח אורנים נישא ברוח הערביים ניחוח תבשילים ובצהלות ממון ובורסה כאן ברפובליקה של הבננות והמדיה דופקים דופקים את האזרח ירושלים של ממון ושל הון ושל שלטון הלא את כל שירייך ניגבנו במאוזולאון ורק כסף בלי חשבון לתפערת העשירון שמסתלבט ללא פחד בבית המשפט העליון© והכול לכאורה לכאורה ובלי לפגוע בזכויות
אני  |  14.02.18
לכל התגובות