אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מופת של אי–שוויון: 93% מהטבות המס - לנכים מהחמישון העליון צילום: דנה קופל

מופת של אי–שוויון: 93% מהטבות המס - לנכים מהחמישון העליון

היקף הטבות המס לנכים יעמוד ב־2019 על 1.15 מיליארד שקל. רובו המוחץ של הסכום יחולק לגברים מהחמישון העליון. נשים יקבלו פחות מעשירית

14.02.2018, 06:54 | אדריאן פילוט

הפטור ממס הכנסה שמקבלת אוכלוסיית הנכים במדינת ישראל יגיע ב־2019 לשיא חדש של 1.15 מיליארד שקל, כך עולה מעיקרי התקציב שפרסם אתמול משרד האוצר. מדובר בסכום עתק וביטולו נכלל הן בהמלצות צוות זליכה (בראשות החשכ''ל הקודם, ירון זליכה) והן על ידי המלצות פקידי אגף התקציבים באוצר שעמדתם המקצועית לא נלקחה בחשבון בגיבוש מתווה הנכים.

מהנתונים עולה כי מדובר באחד הפטורים הפחות שוויונים שקיימת במערכת המס הישראלית: כ־93% מתוכו מיועדים לחמישון העליון. בעוד שבחודשים האחרונים מתנהלת מלחמת חורמה בין ארגוני הנכים, שרים וח"כים האם הקצבה החודשית תעמוד על 3,500 או 3,700 שקל, הנכים משני העשירונים העליונים בישראל יקבלו מהמדינה מתנה של 1.07 מיליארד שקל מדי שנה. כ־940 מיליון שקל, שמהווים 82% מהיקף ההטבה, מיועד לעשירון העליון.

לפי נתוני הלמ''ס, הכנסת הברוטו של העשירון העליון עמדה ב־2017 על 47,629 שקל ממוצע בחודש. הפטור מגיע לשכירים, אך נתוני האוצר מראים כי כשני שליש מההטבה מגיעה לעצמאים ובעלי חברות, כאשר לעתים מדובר בבעלי עסקים שרושמים את עסקיהם על שם בני משפחה בעל נכות על מנת לזכות בפטור. אלא שזהו אינו הנתון המקומם ביותר מבחינת אי השוויון: מתברר כי רוב הפטור (כ־92%) מיועד לנכים ולא לנכות, שמתוך 1.15 מיליארד שקל, יאלצו להסתפק רק ב־90 מיליון שקל - פחות מעשירית מהיקף ההטבה. חמשת העשירונים התחתונים לא יקבלו מאומה מההטבה הזו, והנשים שאינן משתייכות לשני העשירונים העליונים גם.

תגיות