אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה שוקלת להעניק עד חצי מיליארד דולר להרחבת אינטל צילום: עמית שעל

המדינה שוקלת להעניק עד חצי מיליארד דולר להרחבת אינטל

משרד הכלכלה שוקל לממן 5%‑10% מהשקעת חברת השבבים בהרחבת המפעל בקריית גת, במסגרת חוק עידוד השקעות הון. אינטל תתחייב לקלוט מאות עובדים חדשים. החברה עדיין לא הגישה בקשה רשמית, אבל פגישה בנושא תתקיים ביום רביעי

19.02.2018, 10:15 | אדריאן פילוט ומאיר אורבך

משרד הכלכלה שוקל להעניק לאינטל מענק של מאות מיליוני שקלים לשם הרחבת הפעילות במפעל החברה בקריית גת. משרד הכלכלה צפוי לכסות בין 5% ל־10% מערך ההשקעה, שתעמוד לפי הערכות מוקדמות על 4.5 עד 5 מיליארד דולר, ולכן גובה המענק יהיה בין 225 מיליון לחצי מיליארד דולר. סיוע זה מצטרף להטבות מס גדולות מאוד שאינטל כבר זוכה להן במסגרת חוק עידוד השקעות הון.

קראו עוד בכלכליסט

אינטל עדיין לא הגישה בקשה רשמית למרכז ההשקעות במשרד הכלכלה, אבל בממשלה כבר מתכוננים: ביום רביעי הקרוב צפויה פגישה בין ראשי האוצר, משרד הכלכלה ורשות המסים, שבה יסוכמו פרטי ההשקעה. באינטל סירבו להגיב על הדברים.

הסיכום המתגבש בין האוצר לאינטל יכלול, כפי הנראה, התחייבות של אינטל לקלוט בין 200 ל־400 עובדים חדשים במפעל. ענקית השבבים כבר התחייבה בפני המדינה לפני שנה לקלוט כ־1,000 עובדים חדשים, ואכן עמדה בהתחייבותה.

הידיעות על המענק הצפוי לאינטל באות בעקבות הודעתו של שר האוצר משה כחלון, בסוף השבוע האחרון, כי אינטל תשקיע בקרוב מיליארדי דולרים בישראל. כחלון אמר את הדברים בחיפה באירוע אקוסיסטם של ארגון "יוזמה לאומית" של אראל מרגלית, שבו השתתף גם מנכ"ל אינטל ישראל יניב גרטי. כחלון סיפר שנפגש במשרד האוצר עם נציגי אינטל. לדבריו, "זו החלטה שעבדנו עליה במשך שנה וחצי והיינו דרוכים לקראתה".

מנכ"ל אינטל ישראל יניב גרטי, צילום: עמית שעל מנכ"ל אינטל ישראל יניב גרטי | צילום: עמית שעל מנכ"ל אינטל ישראל יניב גרטי, צילום: עמית שעל

משרד הכלכלה חשף היום כי במסגרת חוק עידוד השקעות הון, 82 מפעלים קיבלו בשנה החולפת כתבי אישור להקמה, הרחבה והעתקה של מפעלים בפריפריה, בהשקעה מוכרת של 1.8 מיליארד שקלים. משרד הכלכלה מימן 20% מההשקעה, בסכום העומד על 362 מיליון שקל. לפי נתוני המשרד, המענקים ייצרו 1,263 משרות חדשות. כ־76% מפעילות המפעלים הללו מיועדת ליצוא לשווקים בחו"ל.

אף על פי כן, משרד הכלכלה לא פרסם מהו היקף הטבות המס שניתנו לחברות האלה. במשרד הסבירו שהמידע הזה מצוי בידי ברשות המסים. מרשות המסים נמסר כי הנתונים נמצאים בשלבי גיבוש.

חוק עידוד השקעות הון עורר בשנים האחרונות ביקורת חריפה, ואינטל היא אחת החברות שעומדות בעין הסערה. לפי נתוני מנהל הכנסות המדינה, כשני שלישים מכלל ההטבות במסגרת החוק הגיעו לקבוצה קטנה של חברות, שמלבד אינטל נמנות בהן טבע, צ'קפוינט וכיל. בשנת 2011 הגיעה הטבת המס הזו לבדה לכ־7 מיליארד שקל.

במשרד הכלכלה מסבירים כי הרשות להשקעות מפעילה מערך פיקוח ובקרה לאורך כל חיי התכנית, עד לסיומה. יזמים שאינם עומדים בחובותיהם למימוש המענקים מחויבים, בין היתר, להחזיר אותם למדינה. בשנת 2017 הוחזרו בדרך זו 26 מיליון שקל עקב אי מימוש.

מנהל הרשות להשקעות, האחראית על חלוקת ההטבות לתעשייה, אמר שבשנת הכספים 2017 אושרו כמה תיקוני חקיקה מקלים, לדבריו, לחברות הפועלות במסגרת חוק עידוד השקעות הון. בין השאר אושרו הקלות משמעותיות בתקנות ליצואנים העקיפים (הטבות מס ליצואן שמייצא באופן עקיף, כלומר רוכש מיצואן אחר). הקלה נוספת היא האפשרות לבחור בין שני מסלולי מדידה לעניין תנאי הסף: האחד מתוספת המחזור והשני מסך המחזור. אופציה זו מאפשרות לחברות המבקשות סיוע במסגרת החוק לבחור מסלול המתאים להן. כדי לזכות בהטבות מכוח חוק עידוד השקעות הון, חברות צריכות להוכיח כי רבע מהתוצרת מיועד ליצוא.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
בית יציקה לשבבים אפשר להקים גם בבוצואנה, ושהם ישלמו
מפעלי יצור לשבבים הם עתירי הון וההשקעה בהם חייבת להתחדש מדי מספר שנים, בניגוד למפעלי הנדסה (כאינטל חיפה) שהם עתירי הון אנושי. בואו נתרכז במה שאנו טובים בו - בהון אנושי. ואגלה לכם סוד: כל יצרני האלקטרוניקה שולחים את תכנוניהם למפעלי יציקה משותפת בטאיוון, כי ייצור לא חלק מן היתרון. לעומתם אינטל מטפחת מפעלי יציקה פרטייים וסגורים, וזאת כשריד אידיוטי לתקופה בה ביצועי שבביה עמדו בתחרות. כיום המצב שונה והיא נשארה הרחק מאחור
אחד שמבין  |  19.02.18
6.
המדינה תממן 400 מיליון ?
המדינה תממן 400 מיליון בשביל 200-400 מיליון? מיליון שקל לעובד גם אני מוכן לקלוט עובדים,פקידים חלם כאלה על חשבון הכסף שלנו האזרחים ולעולם לא יחזור אלינו (בעצם כן יחזור ממסים בתחשיב של 10-15 שנה אם הם יישארו פה ולא יתנו להם מס הכנסה של 0 אחוז....)
מעמד הביניים  |  19.02.18
לכל התגובות